• Program ruralnog razvoja
  • 30.10.2014. 09:45

377 razloga za promjenu poljoprivredne strategije!

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je komentare Europske komisije na Program ruralnog razvoja RH. 377 minusa. 377 razloga za uzbunu!

Foto: ec.europa
  • 786
  • 124
  • 0

Radna verzija Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. upućena je na odobrenje u Europsku komisiju 16. srpnja 2014. Sukladno pravilima postupanja, Europska komisija procijenila je dostavljeni prijedlog te je Ministarstvo 23. listopada 2014., službeno zaprimilo i komentare Europske komisije.

Program ruralnog razvoja usmjeriti na male OPG-ove?

Ukupno je zaprimljeno 377 komentara, od kojih je glavnina usmjerena na traženje boljeg objašnjenja pojedinih poglavlja, ali i boljeg povezivanja prepoznatih potreba i predloženih rješenja. Također, kako je cijelo sedmogodišnje razdoblje usmjereno na očuvanje okoliša, i Republiku Hrvatsku se traži bolje pojašnjenje svih mjera i poduzetih aktivnosti za očuvanje okoliša.

Ministarstvo zaprimljene komentare smatra konstruktivnim, te usmjerenim na podizanje kvalitete Programa, bez narušavanja osnovnih ciljeva ruralnog razvoja RH, a koja su postavljena u poslanom prijedlogu. Uzimajući u obzir traženo, Ministarstvo će izraditi revidirani program te isti dostaviti u Europsku komisiju, javljaju iz MP.

Hrvatskoj je, kao nikada do sada i kao ni jednoj drugoj članici EU-a, potrebna odlučna podrška OPG-ovima. Nažalost, reforma potpora EU-a nije u tom smislu iskorištena u punoj mjeri zbog neshvaćanja i nevoljkosti politike da iskoristi mogućnosti dane nam od EU-a. Hoćemo li dopustiti da tako bude i s Programom ruralnog razvoja?

Nezaštićeni interesi hrvatskog poljoprivrednika

Zaprimljene komentare možete pogledati u prilogu članka i uvjeriti se sami u to što to ne radimo dobro, prema mišljenju EK.

2014. godina je godina malog obiteljskog gospodarstva, na kojem se i zasniva 70% europske poljoprivrede.

I svijet i EU odlučili su podržati prostor na kojem se proizvodi hrana, a u Europi je stvoren dobar okvir za definiranje malih OPG-ova. No kod nas, kao što se prema samoj reviziji Programa ruralnog razvoja vidi, a što ističe i Udruga Život, nedovoljno je definiran smjer kojim želimo ići. "Sve je protiv OPG-ova i u korist velikih tvrtki, od raspodjele državne zemlje do potpora", kaže Miroslav Kovač, tajnik Udruge, u nedavnom intervjuu za Glas Slavonije.

Zahtjev za ranijom isplatom potpora "opterećuje" Jakovinu

Država, ali i sami poljoprivrednici, trebaju već jednom reći što hoće. Nas u RH vodi stihija. Ima časnih iznimaka, ekonomista, pa i političara, koji to uviđaju, no njihovi prijedlozi ostaju na marginama javnih rasprava sve dok prevladavaju stari doktrinarni predlošci ili papagajski ponavljani recepti neprimjenljivi na našu gospodarsku zbilju.

I dok se Udruga Život bori za raniju isplatu dijela potpora dohotku u poljoprivredi, na što proizvođači imaju potpuno pravo i slijedeći sami primjer EU politike koja preporučuje posebne interventne mjere (među kojima je jedna od najvažnijih ubrzanje isplata izravnih plaćanja za tekuću godinu), Jakovina ih proziva onime što u njegovim očima zaista i jesu - marginalci. Njegova, ali i bivše poljoprivredne politike kao da ne vide bazičnu važnost OPG-ova u proizvodnji hrane i poljoprivredi uopće.

Iznimne okolnosti hrvatske poljoprivrede

Odgovor na izjavu ministra Jakovine za Večernji list iznose iz Udruge Život na sljedeći način.

Ovo što piše u nastavku (članak iz Uredba vijeća EU) držimo važnijim od svakog komentara na članak koji donosi Večernji list. Problemi na selu i u poljoprivredi su važniji od marginaliziranja činjenica i ljudi:

Uredba Vijeća (EZ) br. 73/2009 od 19. siječnja 2009.

o utvrđivanju zajedničkih pravila za programe izravne potpore za poljoprivrednike u okviru Zajedničke poljoprivredne politike i utvrđivanju određenih programa potpore za poljoprivrednike, o izmjeni uredaba (EZ) br. 1290/2005, (EZ) br. 247/2006, (EZ) br. 378/2007 i stavljanju izvan snage Uredbe (EZ) br. 1782/2003

Članak 29.

Plaćanje

1. Osim ako nije drukčije utvrđeno ovom Uredbom, iznosi u okviru programa potpore iz Priloga I. u potpunosti se isplaćuju korisnicima.

2. Plaćanja se vrše u dva obroka godišnje u razdoblju od 1. prosinca do 30. lipnja naredne kalendarske godine.

3. Iznosi u okviru programa potpore iz Priloga I. ne isplaćuju se prije završetka provjere uvjeta za prihvatljivost, koju obavljaju države članice u skladu s člankom 20.

4. Odstupajući od stavka 2. ovog članka i u skladu s postupkom iz članka 141. stavka 2., Komisija može:

(a) utvrditi predujmove;

(b) odobriti državama članicama da, ovisno o stanju proračuna, isplate predujmove prije 1. prosinca u regijama u kojima su zbog iznimnih okolnosti poljoprivrednici suočeni s ozbiljnim financijskim poteškoćama:

i. u visini od 50 % plaćanja;

ili

ii. u visini od 80 % plaćanja ako su predujmovi već predviđeni.

Papir na kojem je zapisana budućnost poljoprivrede

"O ovome je moguće i potrebno razgovarati. I više je nego očito da su u našoj "regiji" (državi) poljoprivrednici suočeni s ozbiljnim financijskim poteškoćama. Ukoliko je drugačije, valja javnosti argumentirano razjasniti. Ne svađama, već dijalogom, što je i 1. točka Programa Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske", kaže Kovač za Agroklub.

Već u samom startu, obiteljsko gospodarstvo, poljoprivrednik i selo u Hrvatskoj, u svom su razvitku suočeni s visoko postavljenim političkim preprekama ili, u najboljem slučaju, političkim nemarom. Sasvim je očito da nam je potrebna nova strategija za poljoprivredu, usmjerena na osnaženje OPG-ova. Sada je za to dobar trenutak, dok je još vremena za popravni ispit. U slučaju da to ne napravimo, riskiramo da u sljedećih šest godina izgubimo i ono najvažnije - mlade ljude koji za bavljenje zemljom više neće htjeti ni čuti. S razlogom.

Program ruralnog razvoja sada je važniji od bilo kojeg drugog papira, jer na njemu je zapisana naša, ali i vaša budućnost.

Foto: ec.europa


Dokumenti


Tagovi

Program ruralnog razvoja Europska komisija Ministarstvo poljoprivrede Podizanje kvalitete Komentari Očuvanje okoliša


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoski selebriti