Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrinjavajuće statistike
  • 22.09.2015. 11:10

Useljenici u razvijenim zemljama pokreću agrar!

Čini se da su, prema istraživanjima Kraljevskog udruženja britanskih proizvođača mlijeka (RABDF), baza radne snage u poljoprivredi upravo stranci.

Foto: pixabay.com
  • 225
  • 28
  • 0

Kraljevsko udruženje britanskih proizvođača mlijeka (RABDF) upozorilo je kako bi se radnici iz središnje i istočne Europe mogli vratiti u svoje zemlje, zbog čega bi se britanske mliječne farme mogle naći u problemima. Naime, Odjel britanske vlade za useljenike navodi kako se britansko gospodarstvo, pa i poljoprivreda, previše oslanja na strane radnike, što ih zabrinjava.

Problem s pronalaskom radnika

"Želimo izgraditi naše istraživanje 2014., vjerujemo kako je to prvo takve vrste u sektoru, i proširiti ga na 2.500 proizvođača kako bismo pojasnili situaciju, a potom izradili neke čvrste preporuke za rješavanje različitih pitanja koja okružuju radne migrante", kaže politički direktor RABDF-a Tim Brigstocke.

Ako se radnici iz središnje i istočne Europe vrate kućama, britanske mliječne farme u škripcu!

Dodao je kako će rezultate istraživanja podijeliti s vladom koja, začudo, ne prikuplja podatke o bilo kakvom migrantskom radu, i sektoru u cjelini, a posebice poljoprivredne škole koje imaju sasvim jasnu ulogu u treningu migranata kako bi prevladali jezične poteškoće.

Naime, RABDF-ovo istraživanje iz 2014. godine pokazalo je kako je 40% od 250 ispitanika imalo poteškoće prilikom pronalaska kvalitetnih, kvalificiranih radnika.

Useljenici su baza radne snage na farmama

Kao rezultat toga, jedna trećina ispitanika zaposlila je strane radnike, a njih devet od 10 reklo je kako je to bio jako uspješan izbor. Isto istraživanje je pokazalo kako 57% migrantskih radnika dolazi iz Poljske, značajan ih je broj i iz Baltičkih država, posebice Latvije, ali i niza drugih zemalja izvan Europske unije, od Filipina do Novoga Zelanda.

Više od polovice ispitanih britanskih proizvođača mlijeka očekuje da radnici ostanu dvije ili više godina, a vrlo malo ih smatra prolaznim ili privremenim.

Rasprave oko korištenju migranata na mliječnim farmama nije samo britanski problem jer se o tome govori i u američkoj predsjedničkoj kampanji. Prema novom izviješću tamošnjeg Nacionalnog saveza proizvođača mlijeka (NMPF), polovica radnika na američkim mliječnim farmama su useljenici. Ako se oni izgube, NMPF procijenjuje kako bi moglo doći do zatvaranja 7.000 farmi, što bi uzrokovalo gotovo dvostruko povećanje maloprodajne cijene mlijeka, kao i porast troškova u ekonomiji za više od 32 milijarde dolara, odnosno 20 milijardi funti, piše Farmers Weekly.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Proizvođači mlijeka Mliječne farme Migranti Velika Britanija SAD Kvalificirani radnik Poljska Radnik Poljoprivredna škola Migrantski rad Istraživanje


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]