Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada vune
  • 22.07.2023. 13:30
  • Ličko-senjska, Otočac

U Otočcu otvorena tvornica za proizvodnju peleta od ovčje vune

Ponosni smo na ličku janjetinu koja je brendirana, a sada je donedavni balast, ovčja vuna, postala nezamjenjiva u proizvodni organskog gnojiva, čulo se na otvorenju tvornice.

Foto: M. Tomašević/Ličko-senjska županija
  • 3.547
  • 349
  • 0

Prva tvornica koja će od sirove ovčje vune proizvoditi gnojivo, ujedno prva takve vrste u Hrvatskoj i regiji, otvorena je u Otočcu.

Riječ je o investiciji tvrtke Fema d.o.o. "Eko Lika Greenovation“ u vlasništvu splitske obitelji Jerkov, u čije je postrojenja uloženo oko 350 tisuća eura.

"Dva proizvoda koja smo stvorili su organsko gnojivo Woolee i reperent Woolee. Oba su proizvoda pokazala izvanredne vrijednosti kao dušična gnojiva, uz sadržaj drugih minerala neophodnih za rast bilja", istaknula je Dragica Jerkov dodajući da se nažalost u Hrvatskoj baca deset puta više vune nego li će biti optimalni kapaciteti ove tvornice.

Navela je, objavila je Ličko-senjska županija, i da je ovo u Otočcu zapravo eksperiment u čijem je središtu laboratorij sa sjajnim izumima.

Od otpada do visokovrijednog gnojiva 

"Kao obitelj smo vjerovali da ćemo u Lici napraviti prvi pogon za preradu ovčje vune u visoko kvalitetno prirodno gnojivo. U ovoj tvornici je sve "po prvi put“. Inovativni su strojevi i tehnologija, a mi još uvijek tražimo neke smjerove za daljnje širenje i usavršavanje proizvodnje", naglasila je vlasnica. 

Kreće prerada vune (Foto: Ličko-senjska županija)

Da je problem kuda s ovčjom vunom, velik, naveo je i župan Ernest Petry. Kako je rekao, potrebe za vunom u tekstilnoj industriji su znatno opale, a obilje vune u Lici proizvode OPG-i koji se bave uzgojem ovaca pasmine pramenka.

"Ponosni smo na ličku janjetinu koja je brendirana, a sada je donedavni balast, ovčja vuna, postala nezamjenjiva u proizvodni organskog gnojiva", naglasio je župan navodeći da su, u cilju razvoja Županije, pripremili više od 150 projekata, a među njima ističe Centar za razvoj stočarstva u brdsko-planinskim područjima.

"Svi ti projekti znače otvaranje novih radnih mjesta i razvoj poduzetništva. Potičemo bavljenje poljoprivredom, kako animalne, tako i biljne proizvodnje, pri tome je neophodno vrhunsko prirodno gnojivo", zaključio je Petry. 

Tvornica u Otočcu zapošljavat će 12 radnika. 


Tagovi

Prerada vune Organska gnojiva Otvorena tvornica Fema d.o.o. Eko Lika Greenovation Dragica Jerkov Ernest Petry


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).