Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AK Podcast
  • 12.06.2021. 16:30

Rade Bobanović: Planiram proizvoditi bezalkoholna vina za tržište Saudijske Arabije

Gost podcasta Agrokluba bio je Radoslav – Rade Bobanović. Kako je poslovao u koronakrizi i koji su planovi, što zamjera administraciji i što bi učinio da je ministar?

Foto: Agroklub
  • 1.174
  • 614
  • 1

Rade Bobanović za sebe kaže da je širokopojasni menadžer. I to ga dobro opisuje. Direktor je poljoprivredne zadruge MasVin koja se bavi ekološkom proizvodnjom u Ravnim Kotarima. Doktorirao je na ruralnom razvoju, za kojeg kaže da je čimbenik socijalne održivosti, educira početnike u proizvodnji te glasno zagovara udruživanje poljoprivrednika.

Kada na terenu gori pod petama, nije mu problem doći do ministara, političara i ponuditi rješenje za neki problem o kojem administracija ni ne razmišlja. U stalnom je kontaktu sa domaćim znanstvenicima i međunarodnim stručnjacima, s kojima se savjetuje radi uspješnije proizvodnje.

Rade je karijeru počeo u državnoj upravi, bio je financijski inspektor, pa načelnik općine Polača. Zbog rata  je prošao 13 operacija, ali ništa ga nije omelo da zarasli dalmatinski krš i odlagalište smeća, pretvori u mediteransku oazu gdje se danas na 60-tak hektara nalaze, kako ih on zove, tri gracije -  vinova loza, maslina i smokva.

Ni u koroni ne smijete pokleknuti

Rade Bobanović zrači pozitivnom energijom i ima puno toga za reći. Kaže da spava samo četiri sata i da priča s maslinama. On orezuje, bere, preša, destilira i dostavlja proizvode diljem zemlje... a osobno dočekuje brojne turiste na imanju u Polači, kojih je koroni unatoč, lani bilo više od šest tisuća. Tijekom pandemije, izolacije i blokade PZ MasVin uspjela je nastaviti poslovanje, a komunikaciju i prodaju dijelom prebaciti i na online kanale.

"U koronakrizi smo pali za 23,7 posto. Prodaja na kućnom pragu nije stala, brzo smo reagirali i otvorili online kanale, ali i tu smo bili spriječeni... zamislite, ne možete u Njemačku poslati dvije litre vina ili ulja, treba cijelu paletu slati. Europska unija nije tako fleksibilna i proizvođači se tamo udružuju iz puno razloga“, kaže Rade.

Domaćoj administraciji zamjera nepripremljenost, još prije ulaska u EU, ali i sada, posebno kada se gleda na to što poduzetniku treba omogućiti da bi radio normalno. Bobanović lošom ocjenjuje komunikaciju među državnim aparatom, pogotovo odozgo prema dolje, te poručuje nadležnima da trebaju učiti od kolega iz drugih zemalja, ne samo kažnjavati nego i shvatiti s čim se gospodarstvenik suočava na terenu.

"Lokalna administracija je rak rana, uz dužno poštovanje onima koji dobro rade, ali kako da ja poslujem ako do svog imanja mogu doći samo avionom ili ako nemam priključak za vodu i struju?! Ili zamislite ovo...na 60 hektara zemljišta meni su dozvolili 200 kvadrata nadzemne površine, taman za WC!“, s podsmjehom će Rade.

20 posto robe je falš, a najbolji ekološki preparat je konj

Na pitanje kako kao bivši inspektor danas gleda na inspekcije i kontrole hrane u Hrvatskoj, odgovara da su one potrebne, ali da ponekad rade baš onako kako ne valja. Model kontrola potrebno je, kaže, prilagoditi načinu na koji to rade u drugim zemljama.

"Danas je na svjetskom tržištu 20 posto roba falš i prodaje se na crno. Kažu da Hrvatska prodaje sedam milijuna litara maslinovog ulja godišnje, ma nemamo mi toliko i to treba inspekcija istražiti“, kaže ovaj nekadašnji financijski inspektor.

Zašto se odlučio na ekološku proizvodnju koja je teža i višestruko skuplja, kaže da ako gledamo cijenu, odnos između ekološke i konvencionalne proizvodnje jedan naprama četiri i da se to isplati, a kada govorimo o EU potporama - ekološki proizvođač dobije duplo više, oko 10 tisuća kuna po hektaru. U svojoj proizvodnji Rade uvijek poseže za biološkim preparatima, pa tako svoje ekološke nasade štiti koktelom od konjske balege i urina. Njegove se smokve koriste u proizvodnji luksuznog gina u Njemačkoj, ali ih nema dovoljno pa nudi otkup eko smokvi za 10 kuna.

"Smokve su toliko profitno moćne, a jedna obitelj sa 250 stabala smokvi može zaraditi jednu dobru plaću i jednu pomoćnu“, iskalkulirao je Rade.

Vino bez alkohola?

U razgovoru se osvrnuo i na rad dvoje ministara poljoprivrede, a na pitanje da je on ministar koji bi bili njegovi prvi potezi odgovara: "U prvih 90 dana prvo bih vidio koji mi konji dobro rade, a onda koje je potrebno naučiti. Potrebno je detektirati koliko čega imamo, koje agregate razvoja treba potaknuti te koje se zemljište ne obrađuje, bilo ono državno ili privatno – jer se svi ti sustavi dotiču, ljube i grle.

Zaključuje da ne smijemo izgubiti vode, niti smo smjeli izgubiti telekome. Potrebno je jačati zadruživanje i olakšati regulativu za uspostavu proizvođačkih organizacija. Treba ustrojiti sustav u kojemu komunikacija funkcionira odozdo prema gore, ne trebamo se dijeliti nego raditi zajedno u sinergiji, u kojoj će uložena kuna dati više.

Otkrio nam je i novi poslovni pothvat. Naime, planira proizvodnju bezalkoholnog vina za tržište Saudijske Arabije. Trenutno se savjetuje sa stručnjacima iz HAPIH-a oko mogućnosti dehidracije vina i prikuplja informacije kako registrirati takvo vino. Inače, vina PZ MasVin ovjenčana su brojnim nagradama, a prije tjedan dana osvojili su srebrnu medalju na svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovih ulja u New Yorku 2021.

Nemojte napuštati Hrvatsku

Mladim poljoprivrednicima poručuje da uče, slušaju i odvaže se na proizvodnju te neka ne bježe iz Hrvatske. Trebaju sakupljati znanje i savjetovati se sa ljudima koji su već prošli "kalvariju" i naučiti kako biti dio tima, kaže Rade i nastavlja "Meni u ovom trenutku treba 20 radnika, istina za rad na polju, ali i kroz taj rad mladi mogu dobiti jednu širu sliku o održivosti poslovanja".

Država daje posebnu potporu za mlade, uvećanu za dvadeset ili trideset posto, postoji potpora za samozapošljavanje i to treba iskoristiti, a mene možete nazvati za savjet – ja ću vam se uvijek javiti, zaključuje Rade Bobanović.

Cijeli razgovor u podcastu Agrokluba pogledajte ovdje:


Tagovi

Radoslav Bobanović PZ MasVin AK Podcast


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.