Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Srbiji
  • 03.02.2023. 16:15

Prekipjelo im: Ispred Ministarstva poljoprivrede u Beogradu prolijevali uvozno mlijeko

Znamo što rade mljekare na terenu, što rade trgovci, svi pune džepove. Uvozi se mlijeko i to sumnjive kvalitete, a naše domaće propada, i to već godinama, čulo se na prosvjedu

Foto: Momčilo Karan
  • 241
  • 111
  • 0

Ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu danas (3.2.) je održan prosvjed poljoprivrednika iz raznih krajeva Srbije, na kojem je istaknuto da su resornom ministarstvu predani njihovi hitni zahtjevi koji se prije svega odnose na situaciju u mljekarstvu i stočarstvu.

"Ukoliko se sljedeći tjedan to ne bude riješilo, eto nas na ulici, ali u malo radikalnijem vidu“, rečeno je na prosvjedu. 

"Svi znate da ova borba dugo traje i da je poljoprivreda u teškom kaosu. Već 15 i više godina se uništava, i nama je stvarno dogorjelo i zato smo došli ovdje jer nam je prekipjelo", rekao je Dejan Trajković, vlasnik farme krava iz okoline Pančeva, jedan od organizatora ovog prosvjeda na kojem se okupilo par stotina poljoprivrednika.

Svi znate da ova borba dugo traje, rekao je Trajković

"Svi razgovori koji su dosad vođeni nisu urodili nikakvim plodom. Samo se priča i mlati prazna slama, a od priče mi više ne možemo živjeti. Kad smo već odlučili doći u Beograd onda znate koliko je sati. Predali smo zahtjeve, i to su jedina rješenja koje mogu učiniti da se spasi selo i domaći proizvođači mlijeka. Znamo što rade mljekare na terenu, što rade trgovci, svi pune džepove. Uvozi se mlijeko i to sumnjive kvalitete, a naše domaće propada, i to već godinama", naglasio je Trajković koji smatra da će pozitivan odgovor na njihove zahtjeve biti prvi korak da se konačno stane na put uništavanju domaće poljoprivredne proizvodnje.

Minimum ispod kojeg se ne može

Zahtjeve, u nekoliko točaka, koji su predani Ministarstvu pročitao je Milan Pajić iz Mačve. Prvi je da premija bude 20 dinara (0,.17 eura). Drugi je prestanak uvoza mlijeka i reguliranje tržišta. Također proizvođači traže da se dozvoli izvoz svih vrsta mlijeka iz Srbije.

"Tražili smo i da regres po grlu stoke bude 40.000 dinara (346 €)", rekao je Pajić koji je posebno ukazao da se traži i zajamčena, zaštićena cijena mlijeka za koju su jasne kalkulacije i parametre Ministarstvu poljoprivede dostavili još prošle godine.

Jasne kalkulacije i parametre Ministarstvu poljoprivede dostavili još prošle godine, kaže Pajić

Treba odrediti minimum ispod kojeg se ne može plaćati. 

"Postoje ruralne sredine gdje ga se uzima gotovo za džabe, tako da se tome mora stati na put, jer ako ostane tako, sela će se isprazniti. Ne može se plaćati kako kome i kada padne na pamet, da se mlijeko uvozi i da se uništava domaća proizvodnja", poručio je Trajković.

Tuđe prolili, svoje ponudili građanima

Predrag Veljković iz sela kod Kraljeva je rekao da je kod njih situacija takva da mole Boga samo da im netko uzima mlijeko.

"Dovedeni smo u situaciju da su nam mljekare pune i pitanje je trenutka kada ćemo doći u situaciju da nam ga nitko neće otkupljivati", kaže Veljković i ističe da samo predsjednik Republike može odlučiti o njihovim zahtjevima, jer ih u Ministarstvu poljoprivrede, kako je naveo, "dočekuje šef kabineta koji je bio maneken, i s njim ne žele pregovarati i razgovarati".

Prolili uvozno poljsko mlijeko

Na skupu su govorili i proizvođači iz Svilajnca i Slankamena, a nakon svih obraćanja oni koji su, prema prethodnom dogovoru, donijeli uvozno mlijeko iz Poljske, prolili su ga po Nemanjinoj ulici, ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo poljoprivrede. Svoje, domaće mlijeko koje su također donijeli, proizvođači su ponudili građanima Beograda.


Tagovi

Predrag Veljković Milan Pajić Subvencije po grlu Dejan Trajković Cijena mlijeka Prosvjed Prosvjed u Srbiji Prolijevali mlijeko


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]