Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalna mirovina
  • 05.09.2019. 13:30

Nacionalna mirovina - potencijalno dobra vijest, posebice za ruralne krajeve?

Samo 2021., u Hrvatskoj će oko 53.000 stanovnika biti starije od 65 godina, a bez mogućnosti ostvarivanja mirovine. Uvođenjem nacionalne mirovine, ne bi ostali bez ikakvog prihoda.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 1.853
  • 192
  • 0

Jeste li već čuli za planiranje uvođenja nacionalne mirovine? Mogla bi to biti potencijalno dobra vijest za sve starije koji, premda su, primjerice, vrijedno radili na svome imanju, nisu ostvarili 15 i više godina radnog staža odnosno nisu ostvarili uvjete za primanje mirovine. 

Uvođenje nacionalne mirovine najavilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a prema onome što je jučer u središnjem Dnevniku HTV-a rekao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, prve procjene govore da bi 80.000 starijih primalo nacionalnu mirovinu.

Kako im je otkrio, uvođenje se predviđa za 2021. godinu, a nacionalna mirovina predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijoj životnoj dobi.

"Namijenjen je onima koji imaju više od 65 godina, ali nisu u životu ostvarili 15 ili više godina radnog staža kako bi konzumirali mirovine iz mirovinskog sustava. Počelo se s formiranjem velike radne skupine u kojoj će biti predstavnici Ministarstva demografije, predstavnici akademske zajednice, ekonomskih i pravnih fakulteta, stručnjaci za mirovinski sustav te predstavnici sindikata", rekao je ministar za HTV. 

Prema prvim projekcijama, postoji oko 53.000 stanovnika koji će 2021. godine imati više od 65 godina, a biti bez prihoda. Kada su potrebna proračunska sredstva u pitanju, ministar je naveo da će se naći fiskalni način da se nađu sredstva za ovakvu vrstu mirovine. 

"Prosječna visina mirovina u Hrvatskoj je oko 2.500 kuna. Nacionalna mirovina mora biti manja od najniže mirovine koja sada iznosi 970 kuna. U posljednje dvije i pol godine mirovine su porasle više od 12 posto, a najniže su rasle više od 15 posto. Nismo još definirali kolika će biti nacionalna mirovina", rekao je ministar Aladrović u središnjem Dnevniku. 


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Nacionalna mirovina Starije osobe Ministar Josip Aladrović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]