Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • NHS
  • 31.01.2021. 15:00

Mato Mlinarić: Komore moraju ovisiti o članovima kako bi zastupale njihove interese

Obvezno članstvo u Komorama je kao da vam sud nametne da plaćate odvjetnika kojeg vam je izabralo tužiteljstvo – čisti apsurd, navodi predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
  • 1.040
  • 59
  • 0

Podršku Udruzi "Glas poduzetnika", čija je inicijativa o ukidanju obaveznih članarina, prije svega u Hrvatskoj gospodarskoj komori, završila i u Saboru, dao je ispred Udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka, predsjednik Mato Mlinarić. NHS je, navodi, od početka sudjelovala u radu Hrvatske poljoprivredne komore i stava su da članstvo treba biti dobrovoljno.

"Iz našeg iskustva, najmlađe komore – Hrvatske poljoprivredne, čim se takva institucija počne zaista baviti svojim poslom, vlast joj zabranjuje rad i ukida apanaže", napominje. 

To se, naglašava, 2012. dogodilo i HPK-a kada je stala na stranu mljekara koji su prosvjedovali zbog niske cijene mlijeka. Iste je godine gotovo ugašena, oduzeta su joj i ta mala sredstva koja je imala (oko 8 milijuna kuna godišnje), a vodstvo i predsjednik su dali ostavke.

Prema njemu, danas je ona na državnim jaslama i novce ne dobiva od svojih članova – poljoprivrednika i zbog toga ne treba čuditi što štiti državne, a ne seljačke interese.

Ostale komore, dodaje, nikada ni nisu štitile svoje članove jer izvorište njihovih sredstava je u državnoj vlasti i zbog toga imamo situaciju da nitko ne želi plaćati članarinu. Komore se, podcrtava, moraju formirati na dobrovoljnoj bazi i ovisiti o svojim članovima kako bi uistinu zastupale njihove interese. 

"Obvezno članstvo u Komorama je kao da vam sud nametne da plaćate odvjetnika kojeg vam je izabralo tužiteljstvo – čisti apsurd", zaključuje prvi čovjek NHS-a. 


Tagovi

Mato Mlinarić Podrška UGP-u HPK Nezavisni hrvatski seljaci


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]