Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 15.09.2020. 16:30

Jakopović: Jačanjem i zaštitom poljoprivrede jačaju se i ostali sektori države

Poljoprivreda izravno utječe na sve sektore u državi: zdravstvo, energija, transport, okoliš, nova radna mjesta, trgovina, inovacije, digitalizacija, nacionalna sigurnost granica itd., poručio je predsjednik HPK Mladen Jakopović. 

Foto: Goran Gazdek
  • 323
  • 292
  • 0

Poljoprivreda i proizvodnja hrane ključne su za razvoj i opstanak istočne Hrvatske, poručili su u utorak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), iz koje uz ostalo ističu kako su važne investicije u preradbene kapacitete te energetske projekte poljoprivrednih gospodarstva.

"Ključni je cilj jačanje konkurentnosti proizvođača hrane kroz subvencioniranje proizvodnje i prodaju energije", naglašava predsjednik Komore Mladen Jakopović u priopćenju o razgovoru predstavnika HPK - regija istočna Hrvatska s resornim ministrima. 

O budućnosti poljoprivrede i proizvodnje hrane predstavnici navedene regije, koja uključuje pet županija (Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Virovitičko podravska) jučer su razgovarali s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva Ivom Miletićem.

Jačanjem poljoprivrede jačaju se i ostali sektori u državi 

Jakopović u priopćenju ističe kako su svjesni da Vlada maksimalno ulaže napore za rast i razvoj ruralnih područja, ali i kako je korona kriza pokazala da je taj napor "potrebno dodatno ojačati i odmaknuti se od ovisnosti o uslužnim djelatnostima prema inovacijama i proizvodnji".

"Poljoprivreda izravno utječe na sve sektore u državi (zdravstvo, energija, transport, okoliš, nova radna mjesta, trgovina, inovacije, digitalizacija, nacionalna sigurnost granica itd.). Jačanjem i zaštitom sektora poljoprivrede jačaju se i ostali sektori", poručuje uz ostalo. 

U HPK su, kaže, zadovoljni što Vlada kao prvi cilj prema ekonomskoj suverenosti povezuje samodostatnost u hrani i nisko ugljičnu energetsku tranzicija. 

"Mišljenja smo kako sinergijom i osnaživanjem sektora možemo učvrstiti postojeća radna mjesta, ali i stvoriti nova. Čuvanje nacionalne i ekonomske sigurnosti kroz upravljanje poljoprivrednim zemljište jedan je od ključnih ciljeva, a mi u HPK smatramo kako su u to važne i nove investicije u izgradnju preradbenih kapaciteta i digitalnih rješenja, kao i povećanje proizvodnih preradbenih kapaciteta hrane i energije primarnih poljoprivrednih gospodarstva", naglasio je. 

Kako prenose, ministrica Vučković je najavila i mogućnost prema kojoj će poljoprivrednici moći slobodno prodavati električnu energiju na tržištu, što će biti jedan od načina da osnaže svoj dohodak kao što to dugi niz godina čini poljoprivrednici u razvijenim EU zemljama.

Za poduzetništvo, među njima i poljoprivredu, šest milijardi eura 

Ponovila je glavne ciljeve za hrvatsku poljoprivredu koji će se nastojati postići kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) te naglasila kako će poljoprivrednici kroz mjeru 6.4. Programa ruralnog razvoja moći sufinancirati obnovu i postrojenja do vrijednosti od 200.000 eura.

Ministrica Tramišak, kako navode, je iznijela ključne ciljeve novog Plana oporavka EU, navodeći kako će Hrvatska imati na raspolaganju oko šest milijardi eura za programe obnove poduzetništva, među kojima će i značajan dio sredstava biti usmjeren na poljoprivredu.

U priopćenju ističu kako poljoprivrednici regije istočna Hrvatska ključnim drže izmjene Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, kao primarnom resursu za razvoj poljoprivrede i cijele regije. Nužno je Zakon uskladiti s potrebama i zahtjevima poljoprivrednika, poručuju.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HPK Mladen Jakopović Marija Vučković Nataša Tramišak

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]