Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljišno-knjižni izvadak
  • 02.11.2015. 15:35

Gruntovni izvadak odsad se ne vadi u gruntovnici!

ZK izvadci se više neće dobivati u gruntovnicama, već kod javnih bilježnika i odvjetnika. Automatski će biti i skuplji, pa će umjesto 20,00, koštati 40,00 kuna.

  • 8.146
  • 469
  • 0

Do sada smo, kada nam je zatrebao gruntovni odnosno ZK izvadak, otišli do gruntovnice ili kako se službeno zove Zemljišno-knjižnog odjela, koji se nalaze u sklopu općinskih sudova. Rekli smo broj čestice i katastarsku općinu na području koje se kuća, oranica, livada, šuma ili neka peta nekretnina nalazi te na najbližem kiosku kupili sudski biljeg od 20,00 kuna. Uz malo sreće, posebno u gruntovnicama manjih gradova, izvadak se mogao dobiti i istoga dana.

Do gruntovnih izvadaka preko odvjetnika ili javnih bilježnika i uz veću cijenu

No od ponedjeljka 02. studenoga 2015. godine, umjesto u gruntovnicu, po ZK izvadak ići će se kod odvjetnika ili javnog bilježnika. Jer će oni posredovati u njegovu dobivanju. I u tom slučaju morat ćemo platiti 20,00 kuna sudske pristojbe od kojih se novac slijeva u državni proračun, ali i naknadu, koja, kako tvrde u Ministarstvu pravosuđa, neće smjeti biti viša od sudske pristojbe, pa će nas izvadak u najboljem slučaju koštati 40,00 kn.

Razlika od 20,00 kn, kao naknada ostaje javnom bilježniku ili odvjetniku. Razlog ovim promjenama je, kažu u spomenutom ministarstvu, činjenica da su zemljišno-knjižni referenti preopterećeni svakodnevnim izdavanjem izvadaka, pa nemaju vremena obavljati druge poslove koji su im u opisu radnoga mjesta. Godišnje se izda oko 1,5 milijun ZK izvadaka pa bi novi postupak trebao rasteretiti zemljišne odjele na sudovima.

Putem aplikacije e-Građani - ZK izvadak će i dalje stajati 20,00 kuna

Javni bilježnici i odvjetnici bit će sa gruntovnom evidencijom podataka povezani elektroničkim putem i na taj će način tražiti i dobiti željeni izvadak, dok referenti u gruntovnicama s tim neće više imati posla, već se posvetiti onima koje do sad nisu stigli obavljati. Ipak, dokaz o vlasništvu i dalje nas može stajati 20,00 kn, ukoliko ga zatražimo putem aplikacije e-Građani. Dakle, u tom ćemo slučaju izvadak zatražiti i dobiti elektroničkim putem te isto tako platiti pristojbu. Detalje za registriranje u spomenutu aplikaciju, možete dobiti, primjerice, u poslovnicama Fine.


Tagovi

Gruntovni izvadak Zk izvadak Gruntovnica Zemljišno-knjižni odjel Katastarska čestica Katastarska općina Odvjetnik Javni bilježnik Posredovanje Ministarstvo pravosuđa Sudska pristojba Zemljišno-knjižni referenti Aplikacija e-Građani Elektronič


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)