Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spas u pčelarenju
  • 13.05.2014. 10:35

Željko Brala u pčelarstvu našao lijek za PTSP

"Iz policije sam otišao u mirovinu. To je put mnogih mojih kolega. Mi smo se suočavali sa zdravstvenim problemima, išli smo u mirovinu i onda se pojavio novi problem. Imali smo puno slobodnog vremena. Tada se pred čovjeka stavlja izbor između dvije mogućnosti. Jedna je otići u kafić, a druga ući u neki posao. Ja sam izabrao pčelarstvo."

  • 920
  • 64
  • 0

Željko Brala iz Posedarja kod Zadra jedan je od brojnih veterana Domovinskog rata i umirovljenih policajaca koji su svoj životni mir ponovno našli u pčelarstvu. Brala je u Domovinskom ratu sudjelovao od prvog dana i njegov ratni put započeo je u specijalnoj postrojbi na jednom od najsurovijih ratišta. Borio se na Velebitu kao pripadnik policijske specijalne postrojbe Poskoci. Iz Poskoka je išao u redovnu Vojnu policiju, a nakon završetka rata radio je u MUP-u.

Materijal za košnice sprema se u

vlastitoj radionici

Ratne godine ostavile su posljedice na njegovom zdravlju te mu je uspostavljena dijagnoza PTSP-a. Pčelarstvom se počeo baviti 2005. godine. "Imao sam problema s PTSP-om. Bio sam lovac i izgubio sam dozvolu za nošenje oružja. Navikao sam biti u prirodi i nakon gubitka dozvole jednostavno nisam znao gdje bi sa sobom. Okolina vas počinje drugačije gledati. Sa sličnim problemima suočavali su se i drugi veterani, moji bivši i tadašnji kolege policajci", govori Brala te nastavlja,

"U međuvremenu sam iz policije otišao u mirovinu. To je put mnogih mojih kolega. Mi smo se suočavali sa zdravstvenim problemima, išli smo u mirovinu i onda se pojavio novi problem. Imali smo puno slobodnog vremena. Tada se pred čovjeka stavlja izbor između dvije mogućnosti. Jedna je otići u kafić ili druga - ući u neki posao. Moje bivše kolege su me savjetovali da se počnem baviti pčelarstvom.

Mnogi veterani Domovinskog rata danas se

bave pčelarstvom

Pričali su mi kako ih smiruje rad s pčelama, boravak u prirodi i kako vide da rade nešto korisno. Meni je pčelarstvo jako puno pomoglo. Skrenulo mi je loše misli na posao i danas imam jako malo problema."

Polagani počeci u pčelarstvu

U pčelarstvo treba ući pametno, polako. Brojna su loša iskustva onih koji su dignuli kredite, kupili 50, 100 košnica i na kraju neslavno propali. Svi iskusni pčelari savjetuju da u pčelarstvo treba s malim brojem košnica i postepeno povećavati njihov broj. Brala je u prvoj godini krenuo sa sedam, a tek u trećoj došao je do 20 košnica. Danas ima oko 70 košnica i spreman je ovu sezonu povećati njihov broj na 100.

Nekadašnji specijalac s velebitskog ratišta mir je

pronašao u pčelarstvu

"Krenuo sam polako i kad sam vidio mogućnost zarade povećao sam proizvodnju. Ove godine krećem na 100 košnica, što mi neće biti problem. Imam repromaterijala i ima vlastitu proizvodnju matica. Svaki pčelar treba proširiti svoju proizvodnju jer se samo od prodaje meda ne može zaraditi. Uvijek se mogu proizvoditi matice i rojevi koji se mogu unovčiti u proljeće jer danas vlada velika potražnja za njima. Također svaki pčela može proizvoditi propolis i sakupljati pelud za kućnu upotrebu i viškove za tržište."


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Željko Brala Pčelarstvo PTSP Mirovina Veteran Domovinski rat Košnice Med Proizvodnja matica Krediti Rojevi Pelud Tržište Potražnja


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]