Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školski pčelinjak
  • 31.05.2023. 13:55
  • Varaždinska, Varaždin

Suradnja srednje škole i pčelara: Otvoren školski pčelinjak, formira se i pčelarska grupa

Učenici su već naučili osnove održavanja košnica, osnove pripreme i užičavanja okvira i kako kvalitetno i učinkovito pripremiti i dezinficirati same košnice prije njihovog naseljavanja.

Foto: Antun Karlović
  • 1.731
  • 269
  • 0

Početkom sljedeće školske godine, u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" formirat će se pčelarska grupa koja će uz stručnu teoretsku i praktičnu pomoć članova udruge Pčelarstvo online stjecati nova saznanja o ovim vrijednim kukcima, uzgoju i ostalom što se može naučiti boraveći na otvorenom školskom pčelinjaku. 

Rezultat je to suradnje škole i udruge iz Varaždina, u kojoj nisu svi pčelari, ali jesu stravstveni zagovornici edukacije stanovništva, a posebno djece o prirodi, polinaciji i očuvanju vlastitog okoliša. Uspostavljena je zahvaljujući viziji i entuzijazmu ravnatelja Dragana Brkića dipl. inf., te profesoricama Mirjani Ivanković dr.vet. med., Nataši Posavec dr. vet. med. i Marini Mikulan-Težak dr.vet. med., a ravnatelj ju je odlučio "začiniti“ simboličnim postavljanjem nekoliko pčelinjih zajednica. 

Ideja cijelog projekta je stvoriti za učenike kvalitetno edukativno okruženje u kojem će naučiti o važnosti pčela u održavanju biljnog svijeta i ulozi samih pčelara u njihovu uzgoju, liječenju pčela na ekološki način i proizvodnji meda i ostalih proizvoda. 

Udruga je osigurala pčelinje zajednice koje su pripremili pčelari Damir Poljak, Goran Čretni i Antun Karlović, a od njih će učenici napraviti nove te tako samostalno uz stručni nadzor širiti pčelinjak. Također, učenici su uz pomoć profesora prije toga pripremili okvire i košnice za pčele, 

Profesori će u budućnosti u školi organizirati posebne radionice i predavanja o apiterapiji, pčelarstvu i polinaciji, a volonteri udruge "Pčelarstvo Online" rado će s njima dijeliti svoje znanje  u sklopu tih radionica. 

Učenici su već naučili osnove održavanja košnica, osnove pripreme i užičavanja okvira i kako kvalitetno i učinkovito pripremiti i dezinficirati same košnice prije njihovog naseljavanja.

Školski pčelinjak uvjereni smo, brzo će postati omiljeno mjesto okupljanja. Od ove godine u samom školskom dvorištu nekoliko desetaka metara od učionica moguće je pratiti rad pčela, bilježiti promjene u košnicama i učiti o njihovom životnom ciklusu. Uz to, plan je organizirati posjet pčelinjacima članova udruge te neke specijalne edukativne aktivnosti poput sakupljanja meda, izrade svijeća od voska i degustacija različitih vrsta meda te o novim saznanjima o primjeni pčela i proizvoda u terapijske svrhe.

Sam utjecaj školskog pčelinjaka, uvjereni su u udruzi, proširit će se i izvan nastavno-školskog okruženja. Škola već djeluje uz podršku lokalne zajednice za koju će ovaj školski pčelinjak uvijek imati otvorena vrata, pa će tako učenici i profesori postati pravi ambasadori pčela i pčelarstva koji će i zainteresiranim roditeljima danas – sutra pričati uz degustaciju svojih proizvoda o njihovoj važnosti za održivi razvoj.


Fotoprilog


Tagovi

Školski pčelinjak Srednja škola Arboretum Opeka Udruga pčelarstvo online Suradnja Pčelarska grupa Učenici


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]