• Super-pčele
  • 18.07.2016. 10:30

Super-pčele će biti otporne na varou i bolesti?

Istraživači sa Sveučilišta Manitoba u Winnipegu počeli su raditi na uzgoju jačih pčela, takozvanih super-pčela, sposobnih za preživljavanje i prilagođavanje izloženim opasnostima.

Foto: Silberfuchs/pixabay.com
  • 1.388
  • 68
  • 0

Svjetska populacija pčela se nalazi u najugroženijem položaju, dok na tisuće pčelinjih društava umire svake godine. Ova činjenica navela je znanstvenike da pokušaju spasiti preostalu populaciju parenjem običnih pčela sa novim i otpornijim super-pčelama, piše bh pčelar.

Pčelari diljem svijeta se žale na loše godine u zadnjih nekoliko desetljeća, upravo zbog pada pčelinjih populacija uzrokovanim insekticidima, virusima i Varoom. Ovo je navelo istraživače sa Sveučilišta Manitoba u Winnipegu u Kanadi, da počnu raditi na uzgoju jačih pčela sposobnih za preživljavanje i prilagođavanje izloženim opasnostima.

Prema podacima UN-a, virusi i grinje su prošle godine bili odgovorni za smrt 85% pčela na Bliskom Istoku, 10-30% pčela u Europi, i skoro trećinu pčela na teritoriju SAD-a. Ove brojke zabrinjavaju znanstvenike s obzirom da 90% svjetskih usjeva koji se koriste za hranu oprašuju upravo pčele, a njihovim nestankom gubi se 83 milijardi dolara svjetske privrede, ali i dovodi do gladi preko milijardu ljudi širom planete.

Stvaranje otpornijih generacija

Kako bi postigli ove rezultate, kanadski znanstvenici su u pčelarske kolonije širom Kanade ubacili matice koje su imale određene karakteristike, nakon čega su ih podvrgnuli testiranjima na razne bolesti, poput virusa, grinja, pesticida, itd. One generacije koje su preživjele se dalje koriste za parenje i uzgajanje za iduću sezonu, a znanstvenici se nadaju da će na ovaj način vremenom dobiti pčele potpuno otporne na bolesti.

Ono što su dobili bilo je i više nego što su se nadali; ne samo da su nove pčele bile otporne na štetočine i viruse, već su bile u stanju preživjeti oštre zimske uvjete. Rezultati su iznenađujući s obzirom da tek 46% europskih pčela preživi zimu, dok su njihove super-pčele imale šanse za preživljavanje do 75%.

Znanstvenici napominju da je trivijalno vjerovati da će ove super-pčele označiti kraj običnih pčela, i cjelokupne krize u kojoj se nalazi svjetska industrija hrane, s obzirom da zagađenje okoliša, klimatske promjene i razorni pesticidi imaju daleko smrtonosnije posljedica na svjetsku populaciju pčela.

Izvor: bhpcelar.com, Foto: Silberfuchs/pixabay.com


Tagovi

Bolesti Temperature Varoa Super pčele Otporne Ugrožene

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi