Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 15.08.2021. 07:30

Solarna robotska košnica - nadzire prisutnost pesticida i obavještava o opasnostima

Beewiseova košnica, otprilike veličine teretne prikolice, može smjestiti 24 kolonije. Unutrašnjost je opremljena robotičkom rukom koja klizi između saća, računalnog vida i kamera.

Foto: Facebook/Beewise Technologies
  • 1.113
  • 289
  • 0

Zujanje pčela nadjačalo je brujanje robotske ruke, čiju učinkovitost nije mogao nadmašiti ni jedan pčelar, opisuje reuters košnicu s uređajem za skeniranje svake pojedine hrpe saća u koje bi se moglo smjestiti do dva milijuna pčela i pratiti njihovo zdravstveno stanje. Osim toga, moguće je nadzirati prisutnost pesticida i u realnom vremenu obavijestiti o svim opasnostima koje prijete koloniji.

Inovativnu košnicu iduće generacije osmislio je izraelski startup Beewise, koji kaže da je ovakva vrsta cjelodnevne njege potrebna za smanjenje rizika propadanja kolonija ovih korisnih insekata. Zabrinjavajuće je da se u svijetu drastično smanjio njihov broj, uglavnom zbog intenzivne poljoprivrede, korištenja pesticida, štetnika te klimatskih promjena.

Kako bi usporile njihovo masovno propadanje, tvrtke su provodile ispitivanje različitih tehnologija, poput postavljanja senzora na tradicionalne drvene košnice ili umjetnog oprašivanja.

Čime je sve opremljena?

Beewiseova košnica, otprilike veličine teretne prikolice, može smjestiti 24 kolonije. Unutrašnjost je opremljena robotičkom rukom koja klizi između saća, računalnog vida i kamera. Otvori označeni bojom sa strane na košnici omogućuju ulazak i izlazak pčela.

"Sve što bi pčelar učinio robotski mehanizam može oponašati i raditi to učinkovitije, a da se nikad ne umori, ne ode na godišnji odmor i ne žali se", napomenuo je izvršni direktor ove tvrtke, Saar Safra. To uključuje prikupljanje meda, primjenu lijekova, te kombiniranje ili odvajanje košnica. Kada spreminik u košnici dosegne kapacitet od 100 litara prikupljenog meda, obaviještava pčelara da ga dođe isprazniti.

Beewise je već sklopio poslove vrijedne 40 milijuna dolara s privatnim investitorima, a više od 100 njegovih sustava koriste se u Izraelu i Sjedinjenim Državama.


Tagovi

Beewise Technologies Košnica Pčele Iduća generacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.