Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Leto košnice
 • 20.04.2024. 10:30

Smjer pčelinjeg izlaza: Zašto je važno na koju stranu se okreće leto košnice?

Da bismo osigurali zdravlje i prosperitet naših pčelinjih kolonija, važno je održavati njihove košnice u optimalnom stanju.

Foto: Antun Karlović
 • 12.960
 • 717
 • 0

Pčele su bitan dio našeg ekosustava, osiguravajući oprašivanje poljoprivrednih kultura i divlje flore. Da bismo osigurali zdravlje i prosperitet naših pčelinjih kolonija, važno je održavati njihove košnice u optimalnom stanju. Jedan od ključnih čimbenika u tome je smjer pčelinjeg izlaza. Naime, nije baš svejedno, svjedoče o tome pčelari, na koju stranu se okreće leto košnice.

U ovom članku, namijenjenom početnicima u pčelarstvu, pokušat ćemo pojasniti razne savjete za izbor najboljeg smjera za izlaz košnica, te objasniti zašto je sve to važno za zdravlje i produktivnost vaših pčela.

Zašto je smjer izlaza važan?

Smjer utječe na nekoliko ključnih čimbenika za zdravlje pčela:

 • Izloženost suncu: Pčele na stacioniranom pčelinjaku preferiraju izlazak okrenut prema jugu ili istoku, jer im to daje maksimalnu izloženost suncu tijekom jutra, kada kreću po nektar ili pelud i kada su one u stvari nakon noćnih sati provedenih u košnici i najaktivnije. Sunčeva toplina rano ujutro pomaže im zagrijati se i pripremiti za novi radni dan.
 • Zaštita od vjetra: Izlaz bi naravno pri tome trebao biti zaštićen od dominantnog smjera vjetra u vašem području. Jak vjetar može otežati pčelama slijetanje i polijetanje, te ih ako je hladniji i ohladiti.
 • Dostupnost hrane: Ako se u blizini nalazi izvor hrane, kao što je polje cvijeća, idealno je da izlaz bude okrenut u tom smjeru. To će im olakšati pronalaženje hrane i skratiti vrijeme potrebno za skupljanje nektara i peludi. 
 • Izbjegavanje prepreka: Izlaz ne bi trebao biti u blizini velikih prepreka, kao što su drveće ili zgrade, koje bi im moglo otežati slijetanje ili polijetanje.

Savjeti za izbor najboljeg smjera

Uzimajući u obzir ove čimbenike, evo nekoliko savjeta za izbor najboljeg smjera:

 • Procijenite smjer sunca i vjetra: Opažajte smjer sunca ujutro i dominantan smjer vjetra u vašem području. Idealno je da izlaz bude okrenut prema jugu ili istoku, a da je pritom koliko toliko zaštićen od vjetra.
 • Postavite košnicu u blizini izvora hrane: Ako je u blizini polje cvijeća ili drugi izvor hrane, okrenite izlaz prema njemu. To će pčelama olakšati pronalaženje hrane.
 • Izbjegavajte prepreke: Osigurajte da u blizini izlaza nema prepreka, kao što su drveće, zgrade ili druge košnice.
 • Postavite izlaz nekoliko centimetara iznad tla: To će spriječiti da se u košnicu uvuče voda ili prljavština. Za pčelara je također lakše da su košnice malo podignute kako se ne bi morao previše i nepotrebno stalno kod pregleda saginjati.
 • Osigurajte platformu ispred izlaza: To će pčelama dati mjesto za slijetanje i polijetanje. Mnogi pčelari danas tvrde da je ona nepotrebna i samo "trošak". Možda i je neki manji trošak, ali pomaže pčelama.
 • Redovito čistite izlaz: Uklonite prljavštinu i mrtve pčele s izlaza kako biste osigurali slobodan prolaz.

Zaključak

Smjer izlaza naizgled je jednostavna stvar, ali može značajno utjecati na zdravlje i produktivnost vaših pčela. Slijedom savjeta u ovom članku možete osigurati da bude smješten na idealnom mjestu, poboljšavajući životni standard vaših pčela i osiguravajući njihovu dugoročnu prosperitet.

Dodatne napomene:

 • Ovaj članak je namijenjen početnicima u pčelarstvu. Za naprednije savjete obratite se iskusnom pčelaru u kojeg imate puno povjerenje.

Tagovi

Košnica Leto košnice Smjer izlaza pčela Postavljanje košnice Zdrave pčele


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]