Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virovitičko-podravska županija
  • 25.03.2014. 11:00

Slavonski med će pod zaštitu izvornosti?

Na inicijativu Virovitičko-podravske županije održan je sastanak na temu zaštite Slavonskog meda oznakom izvornosti

Foto: depositphotos, M_Fotomod
  • 368
  • 130
  • 0

Na inicijativu Virovitičko-podravske županije u petak, 21. ožujka 2014., održan je inicijativni sastanak glede zaštite Slavonskog meda oznakom izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla. Sastanak je vodio Tugomir Majdak, pročelnik Upravnog odijela za zajedničke politike i fondove EU, uz nazočnost predstavnika udruga pčelara s područja županije te Željka Vrbosa, voditelja Grupacije pčelarstva HGK - Županijske komore Virovitica.

Tugomir Majdak na sastanku o zaštiti meda

Na sastanku su prezentirane mogućnosti zaštite ovog vrijednog proizvoda u okviru zakonodavnog okvira RH i EU kroz navedene dvije oznake, te realizirane prakse glede zaštite meda u zemljama Europske unije. Naglašeno je kako je ostvaren kontakt i razmijenjene osnovne informacije glede zaštite meda sa stručnjacima u Ministarstvu poljoprivrede koji se bave ovim područjem. Od strane svih pet županijskih pčelarskih udruga i predstavnika Grupacija dana je puna podrška inicijativi Virovitičko-podravske županije, posebno u trenutku kada je na razini RH u prošloj godini po prvi puta ostvaren veći uvoz meda od izvoza, u količini od oko 100 tona, što posebno zabrinjava pčelare i županijske institucije. Potrebno je stoga ostvariti zaštitu Slavonskog meda, kao i meda s ostalih područja Republike Hrvatske, kako bi se pod prepoznatljivom oznakom med iz Hrvatske plasirao u budućnosti na tržište EU, ali i na druga tržišta.

Virovitički župan Tolušić podržava inicijativu za zaštitu meda

Punu podršku inicijativi dao je i župan Tomislav Tolušić koji je naglasio kako nije slučajno da se s inicijativom za zaštitu Slavonskog meda kreće iz najslađe hrvatske županije, Virovitičko-podravske županije, koja ostvaruje preko 20 posto proizvodnje meda u ukupnoj proizvodnji meda u RH.

Zaključak svih nazočnih je kako će sljedeći korak u zaštiti Slavonskog meda biti organizacija sastanka u Virovitici koji će okupiti udruge pčelara i nadležne županijske institucije s područja cijele Slavonije, ali i šireg područja kontinentalne Hrvatske.

Foto: depositphotos, M_Fotomod


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Virovitičko-podravska županija Slavonski med Zaštita meda Oznaka izvornosti Udruga pčelara Pčelarstvo Tomislav Tolušić Tugomir Majdak Željko Vrbos


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]