Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gubitak pčela
  • 07.07.2019. 13:30

SAD trpi najveće gubitke kolonija medonosnih pčela u 13 godina!

Uzgajane medonosne pčele, koje ne potječu iz SAD-a, ali su vitalne za tamošnju poljoprivredu, još uvijek trpe velike gubitke.

Foto: Pixabay/Mopsgesicht
  • 1.281
  • 105
  • 0

Unatoč desetljeću intenzivnog proučavanja kako bi se otkrilo, i nadamo se ispravilo, ono što se događa s pčelama, nova anketa otkrila je loše vijesti: gubitak kolonija medonosnih pčela u SAD-u nadmašio je 40 posto ove godine, najviše u zadnjih 13 godina!

Medonosne pčele, iako zapravo ne potječu iz Sjeverne Amerike, uzgajaju se i koriste u velikoj mjeri za oprašivanje usjeva, osobito voća i orašastih plodova. 

Bee Informed Partnership, neprofitna udruga sa Sveučilištem Maryland, svake godine provodi istraživanja pčelara i objavila je rezultate njihove ankete od travnja 2018. do travnja 2019. godine. Rezultati pokazuju kako godišnji gubitak iznosi 40,7%, dok je zima pokazala alarmantne padove od 37,7 posto, najviše u zadnjih 13 godina.

Uzbuna: Pomor pčela ugrozio proizvodnju meda u Francuskoj

Upotreba pesticida među glavnim uzročnicima smrti pčela

Dio razloga za nastavak gubitka pčela je nedostatak djelovanja vladinih agencija, piše Modern Farmer. Među čimbenicima koji doprinose gubicima u kolonijama medonosnih pčela spadaju Varroa, pesticidi, loše prakse pčelarstva te vremenske prilike kao što su požari, suša i gubitak staništa.

National Public Radio je razgovarao s profesorom poljoprivrede koji je istaknuo da EPA (Environmental Protection Agency) nije poduzela dovoljno agresivnih akcija da bi povezala upotrebu pesticida uz smrt pčela. (Krajem svibnja EPA je povukla registraciju 12 neonikotinoidnih pesticida zbog problema s pčelinjim populacijama, ali još desetina drugih neonikotinoida je ostala, a proizvođači pesticida smiju prodati svoje preostale zalihe.)


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Oprašivanje usjeva Gubitak pčela Pesticidi SAD


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.