Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticanje pčelarstva
  • 28.12.2019. 12:00

Raste broj košnica i pčelara u EU, za poticanje sektora osigurano 180 milijuna eura

Moramo poticati pčelare diljem EU i stoga u potpunosti podupirem povećanje sredstava za sljedeći trogodišnji pčelarski program, sa 120 na 180 milijuna eura, rekao je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/santypan
  • 1.251
  • 81
  • 0

Posljednjih je godina porastao broj košnica i pčelara u EU, zbog čega je proizvodnja meda u razdoblju 2014. – 2018. porasla za 16%., jedan je od glavnih zaključaka izvješća o provedbi pčelarskih programa EU-a, koje je objavila Europska komisija.

"Sektor pčelarstva ključan je za poljoprivredu i biološku raznolikost općenito. Moramo poticati pčelare diljem EU i stoga u potpunosti podupirem povećanje sredstava za sljedeći trogodišnji pčelarski program, sa 120 na 180 milijuna eura kao dio Komisijinog prijedloga sljedećeg proračuna za poljoprivredu", rekao je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Kako navode, proizvodnja meda u EU (650.000 pčelara sa 17,5 milijuna košnica) dosegla je 2018. godine 280.000 tona meda. Pčelarstvom se ljudi bave u svim državama članicama EU-a, a Europska unija drugi je po veličini proizvođač meda u svijetu.

"EU sufinancira pčelarske programe koji su osmišljeni na nacionalnoj razini u suradnji sa sektorom kako bi se poboljšali uvjeti za sektor pčelarstva i prodaju njihovih proizvoda. Ti programi traju tri godine. U razdoblju 2017. – 2019. polovinu godišnjeg doprinosa od 36 milijuna eura osigurao je EU, a drugu polovinu čine nacionalna sredstva. Za razdoblje 2020. – 2022. doprinos EU-a povećan je sa 36 na 40 milijuna eura. Iznos proračunskih sredstava dodijeljenih svakoj državi članici temelji se na broju prijavljenih košnica", stoji u izvješću Europske komisije. 

Prema njima, od osam prihvatljivih mjera za pčelarske programe najveći dio ukupnih dostupnih sredstva (gotovo 60 %) dodijeljeno je u 2018. za tehničku pomoć (npr. osposobljavanje, potpora za kupnju tehničke opreme, potpora za mlade pčelare) i za suzbijanje štetnika u košnicama. Više od 30 % ukupnih sredstava proračuna dodijeljeno je kao potpora za obnovu pčelinjeg fonda i za seljenje košnica tijekom sezone cvatnje. Ostale mjere uključuju primijenjena istraživanja, analize pčelarskih proizvoda, poboljšanje proizvoda i praćenje tržišta.

"Kad je riječ o prijedlozima za ZPP nakon 2020. Komisija je predložila da se pčelarski programi uključe u strateške planove u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) U tim planovima, koji se osmišljavaju na nacionalnoj razini, utvrđuje se kako države članice namjeravaju ostvariti ciljeve ZPP-a. To će povećati vidljivost pčelarskog sektora i istodobno osigurati njegov doprinos općim ciljevima ZPP-a, uključujući klimatsku politiku.

Kako bi se osiguralo kontinuirano povlačenje sredstava i potpora, ti će programi za države članice biti obavezni", zaključuje se u priopćenju Europske komisije. 


Izvori

EC Europa


Tagovi

Pčelarski program Janusz Wojciechowski. Povećanje sredstava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tursko voće i povrće moglo bi preplaviti i naše tržište. Naime, turska lira je u odnosu na američki dolar značajno pala, a to će imati ogroman utjecaj na trgovinu voćem i povrćem cijele regije, a time i istočne Europe i Europske unije. Turs... Više [+]