• Savjeti za pčelare
 • 13.06.2014. 12:00

Raspored pčelinjeg legla na saću

Pčelinje leglo na saću može biti pravilano ili nepravilano raspoređeno, a svaka nepravilnost u rasporedu upućuje na slabu, staru ili bolesnu maticu

 • 1.049
 • 55
 • 0

Raspored pčelinjeg legla na saću može biti pravilan ili nepravilan. Svaka nepravilnost u rasporedu legla (razbacanost legla ili "rešetkasto leglo") upućuje na slabu, staru i/ili bolesnu pčelinju maticu i/ili bolest pčelinjeg legla.

Pravilan raspored legla

U kontinentalnim dijelovima RH matica prestaje polagati jaja početkom studenoga i ponovno počinje s polaganjem jaja u veljači. Razumljivo da su pri tome moguća kalendarska odstupanja (+/- 2 ili više tjedana) zbog niske ili visoke temperature zraka. Također moguća su i odstupanja unutar pčelinjih zajednica istog pčelinjaka. Primjerice, uočeno je da neke pčelinje zajednice bez prestanka održavaju leglo tijekom zimskih mjeseci (veličina legla kao za "dlan" na jednom okviru). Tijekom veljače matica polaže jaja i povećava leglo u pravilnim koncentričnim krugovima, pri čemu prelazi i na susjedno saće.

U sredini se nalazi najstarije, poklopljeno leglo, a prema rubovima sve mlađe i mlađe nepoklopljene ličinke, dok se u posljednjem krugu nalaze jaja. Kad se u sredini izvale mlade pčele i stanice saća ostanu prazna, pčele čistačice ih očiste te se matica vraća i ponovno polaže jaja u njih. Tijekom aktivne pčelarske sezone (ožujak – rujan) teže je zamijetiti koncentrične krugove, ali uočavamo velike plohe saća s leglom jednake starosti.

U Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji je teško odrediti približan prestanak i početak polaganja jaja u jesensko-zimskim mjesecima. Ovisno o vremenskim prilikama (topla zima) i bogatstvu pčelinje ispaše, često se mogu naći pčelinje zajednice u kojima pčelinja matica polaže jaja u malim količinama (veličina kao za "dlan") ili većim količinama (jedan do dva okvira) tijekom cijele zime.

Pravilan raspored pčelinjeg legla

Napomena: moguća su odstupanja (od smanjene količine do privremenog prekida legla tijekom pašne sezone (ožujak – rujan), a uzroci mogu biti: geografski položaj pčelinjaka, vremenske prilike, nedostatak nektara, nedostatak peludi ili mnogo nektara.

Preporuka: utvrditi boravište ili raspored selidbe pčelinjih zajednica unatrag dva mjeseca.
Postaviti sumnju na:

 • bolest šumske paše ako su pčelinje zajednice tijekom lipnja – srpnja boravile na šumskoj ispaši meduna ili medljikovca (Gorski kotar)
 • ili paši lavande na Hvaru
 • ili paši vrijeska u Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Nepravilan raspored legla – rešetkasto leglo

Svaka nepravilnost u rasporedu legla (razbacanost legla ili "rešetkasto leglo") upućuje na slabu, staru i/ili bolesnu pčelinju maticu i/ili bolest pčelinjeg legla.

"Rešetkasto leglo"

Pravilan raspored legla (iako izgleda kao rešetkasto). U sredini fotografije se vide prazne stanice, a sa strane (desna strana slike) poklopljeno leglo. Kad se u sredini izvade mlade pčele i stanice saća ostanu prazne, pčelinja matica se vraća i ponovno polaže jaja u njih.

Opći zahtjev kod nepravilnog rasporeda legla – postaviti sumnju na bolesti pčelinjeg legla!
Preporuka: postaviti sumnju na:

 • lošu kvalitetu pčelinje matice
 • staru pčelinju maticu
 • poremećaje u pčelinjoj zajednici povezane s pčelinjom maticom
 • bolesti pčelinjih matica (zarazne i nezarazne bolesti odraslih pčela)

Tagovi

Pčelinje leglo Saća Pčela Pčelinja matica Polaganje jaja Koncentrični krugovi Rešetkasto leglo Pravilan raspored legla Bolest pčelinjeg legla Med Propolis Matična mliječ


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čačkaš mečki uho. Hm. Nešto je u koracima pogriješio. Znam da se pazio. Nije čačko mečki zadnjih godinu dana. Uf. 1990. doveo mi kćer na trening. I onda je imao kapu. Ali nije imao veze s poljoprivredom pa je kapa bila neka, onako zapadnjač... Više [+]