Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 30.11.2023. 10:30

Prosinac u pčelinjaku: Što se sve može napraviti tijekom zimskog razdoblja?

Mir na pčelinjaku tijekom prosinca je prijeko potreban, posebno ako se temperature spuštaju ispod 10 stupnjeva Celzija

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 5.299
  • 291
  • 0

Prosinac, osim kalendarski, posljednji je mjesec godine u kojem pčelari obavljaju radove na pčelinjaku. Pčelinje zajednice tad su u mirovanju, pa su radovi uglavnom usmjereni na pripremu za iduću te analiziranje prethodne sezone.

Jedan od najvažnijih radova je dovršavanje utopljavanja pčelinjih zajednica. U kontinentalnom dijelu Hrvatske se već javljaju niske temperature, pa je potrebno osigurati da pčele imaju dovoljno topline za preživljavanje zime. To se vrši dodavanjem izolacijskog materijala na košnicu, poput stiropora, vune, papira ili slame.

Vrlo je bitno nastaviti liječenje protiv varooze pčela. To je parazitska bolest koja može uzrokovati značajne gubitke ako se ne drži pod kontrolom. Stoga upravo sad počinje vrijeme za zimski tretman protiv ove bolesti.

Osigurati mir

Isto tako, provjeravaju se stanja pčelinjih zajednica. Prilikom pregleda treba obratiti pozornost na sljedeće:

  • broj pčela u zajednici,
  • veličina i gustoća legla,
  • stanje hrane u košnici te
  • prisutnost bolesti i štetnika.

Ako smo se za njih pobrinuli još prije i dobro ih pripremili za zimu, što znači da smo osigurali dovoljno kvalitetne hrane, da su one dovoljno jake i da imaju mlade matice te da su očišćene od varroe, možemo mirno čekati proljeće bez ikakvog nepotrebnog uznemiravanja pčela.

Osim ovih osnovnih radova, može se obaviti premještanje pčelinjih zajednica na nova postolja. Također, mogu se zamijeniti postojeća stara postolja novima ili prethodno obnovljenim. Savjetuje se i pripremiti košnice i okvire za iduću pčelarsku sezonu.

Mir na pčelinjaku tijekom prosinca je prijeko potreban, posebno ako se temperature spuštaju ispod 10 stupnjeva Celzija. Tada svako jače uznemiravanje u ovom razdoblju često znači i ugibanje dijela pčela koje otpadnu iz klupka na podnicu.

Kako započeti s pčelarstvom?

Pčelarstvo je zahtjevan posao koji zahtijeva puno znanja i iskustva. Mora se poznavati život pčela, biti spreman na nepredviđene situacije i biti motiviran za rad. Mnogi ulaskom u taj svijet griješe misleći kako sav bitan posao odrađuju pčele dok pčelar samo treba pokupiti med. Pogrešno! Mora se dobro poznavati život pčela, biti spreman na nepredviđene situacije, mora improvizirati, biti inovator i svakako biti motiviran za rad.

Sad je povoljno vrijeme za početak bavljenja pčelarstvom. Ako ste zainteresirani za to, prvo što trebate učiniti nakon pronalaska lokacije pčelinjaka je potražiti osnovne informacije o ovoj djelatnosti. Postoji mnogo knjiga, časopisa i internetskih stranica koje, ovisno o vašem predznanju, pružaju osnovne informacije.

Nakon što ste prikupili dovoljno informacija, možete se upisati u pčelarsku školu ili učiti od iskusnog pčelara. Naravno, možete oboje, što je vjerojatno bolja opcija, ali rezultat ovisi isključivo o vašem angažmanu.


Tagovi

Pčelinjak Radovi u prosincu Utopljavanje pčela Liječenje varooze Pregled pčela Priprema košnica


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.