Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bee friends
  • 19.12.2018. 07:30

Projekt "Bee friends" povezao hrvatske i poljske pčelare u razmjeni iskustava

LAG Moslavina i LAG 5 u suradnji s pčelarskim udrugama te dva poljska LAG-a provode projekt "Bee friends". Riječ je o projektu vrijednom oko 750.000 kuna čiji je cilj razvoj pčelarstva, razmjena iskustva te unaprjeđenje promocije i prodaje.

Foto: arhiva LAG Moslavina
  • 790
  • 87
  • 0

Koliko je zapravo Program ruralnog razvoja širok i može pomoći u brojnim aktivnostima, najbolje možda svjedoči i transnacionalni projekt suradnje LAG-a Moslavina i LAG-a 5 s poljskim LAG-ovima. Naime, riječ je projektu pod nazivom "Bee Friends" vrijednom oko 750.000 kuna, kojega LAG Moslavina, sa sjedištem u Kutini, provodi u partnerstvu s LAG-om 5 iz Orebića te još dva poljska LAG-a, a u suradnji s udrugama pčelara s područja LAG-ova.

Kako mu i samo ime govori, projekt je vezan za razvoj sektora pčelarstva, razmjene iskustava i primjera dobre prakse te unapređenje promocije i prodaje pčelarskih proizvoda na područjima LAG-ova partnera. Točnije, organizaciju tri studijska putovanja i nabavku pčelarske opreme za prodaju i promociju pčelarskih proizvoda.

Studijsko putovanje u Poljsku 

"Sama ideja o provođenju projekta došla je s terena, od strane naših pčelara koji su surađivali s poljskim pčelarima. Ujedno nam je i cilj potaknuti suradnju kontinentalnih i dalmatinskih pčelara, razmijeniti iskustva. Prijavili smo projekt na natječaj za Mjeru 19 LEADER (CLDD) odnosno tip operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekata suradnje" Programa ruralnog razvoja te su nam odobrena sredstva. Poljaci su se također prijavili na natječaj kod sebe i sama realizacija projekta je krenula 1. studenog 2018. godine. Projekt je ukupne vrijednosti oko 100.000 eura za sva četiri LAG-a, s tim da hrvatski LAG-ovi imaju budžet od oko 35.000 eura", otkriva nam tajnica i voditeljica LAG-a Moslavina, Anica Lenart

Pčelari s područja LAG-a Moslavina i LAG-a 5 u Poljskoj 

Pripremljen je promotivni materijal te nabavljena pčelarska oprema (pčelarski satovi, police) kako bi olakšali pčelarima predstavljanje na raznim sajmovima i manifestacijama, a poljski su pčelari nabavili medomate

"Održali smo i prvo studijsko putovanje u Poljsku odnosno naši pčelari, s područja LAG Moslavina njih 16 i iz LAG-a 5 sedam pčelara, obišli su od 14. do 17. prosinca tamošnje LAG-ove i pčelarske udruge te razmijenili vrijedna iskustva. U veljači će, pak, pedesetak poljskih pčelara doći u Moslavinu. Odabrali su veljaču kako bi ujedno bili prisutni na 15. Međunarodnom pčelarskom sajmu na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu. U travnju će svi partneri posjetiti LAG 5 u Orebiću, a krajem svibnja završava projekt dokad vjerujemo da ćemo pčelarima pružiti nova iskustva, omogućiti im da vide kako to drugi rade, otvoriti nova tržišta", otkriva nam voditeljica. 

Kako dodaje, u Poljskoj su imali priliku i vidjeti odnosno čuti iskustva pčelarenja u urbanim sredinama. Naime, tamošnji su pčelari u suradnji sa stručnim institucijama proveli studiju pčelarenja u gradovima, konkretno u gradu Katowice i došli do iznenađujućih rezultata. "Istraživanja su pokazala da su pčele jednako dobre u gradskim sredinama kao u ruralnim unatoč uvriježenom mišljenju da su gradske sredine zagađenije, pune smoga. Kraće žive u gradu, ali med je jednako kvalitetan čak i kvalitetniji od meda iz ruralnih sredina", dodaje Anica Lenart. 

Prijavite se na natječaje 

Kada je u pitanju sam Program ruralnog razvoja, voditeljica naglašava da kroz njega poljoprivrednici, ali i lokalna zajednica mogu imati koristi, budući da se može financirati i izgradnja društvene infrastrukture. 

"Ljudi su i dalje dosta skeptični jer moraju ispoštivati određena pravila, ali morat ćemo naučiti da tako mora biti. Sve u svemu, moja je preporuka da se javljaju na natječaje jer ta sredstva mogu doprinijeti razvoju naše poljoprivrede, posebice sada kada je moguće ostvariti do 100% sufinanciranja projekata, ovisno o veličini gospodarstva. To nisu mali novci. Još bi, doduše, bilo bolje kada bi sve išlo malo brže", zaključuje voditeljica LAG Moslavina.


Fotoprilog


Tagovi

Bee friends LAG Moslavina LAG 5 Ruralni razvoj Mjera 19 Anica Lenart


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]