Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medonosna stabla
  • 05.12.2020. 10:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Požega krenula u sadnju medonosnih stabala, stigao i klon Gupčeve lipe

Više stotina medonosnih stabala stiglo je Udruzi Zlatna dolina u sklopu projekta "Pčelice, vratite se" koji se provodi diljem Hrvatske i u okviru kojeg će biti posađeno oko 2.000 kestena, bagrema...

Foto: Poljoprivredna televizija
  • 589
  • 79
  • 0

Vrijednu donaciju od više stotina medonosnih stabala, požeška Udruga Zlatna dolina dobila je projektom "Pčelice, vratite se“, koji je s tvrtkom PNG dogovorila Hrvatska udruga Pčelinjak iz Zagreba.

"Radi se o donaciji od 80 tisuća kuna, a sveukupno će biti posađeno oko dvije tisuće stabala diljem Hrvatske. Krećemo prvo u Požegi, Varaždinu, Zagrebu, Otočcu, Gospiću, Zadru, Sinju i Imotskom. Negdje smo ih već zasadili, a negdje tek budemo“, rekao je predsjednik udruge Pčelinjak Dražen Jerman

Inače, projekt je edukativnog smjera, a iz udruge se nadaju da će se ova praksa provoditi po cijeloj zemlji te da će ljudi od pčelara uzimati savjete o tome koje drvo posaditi u svojim vrtovima kako bi pomogli oprašivačima. "Praksa se već počela provoditi u Zagrebu i ima dosta zainteresiranih“, ističe Jerman.

Marun, mađarski bagrem i kesten debrecen  

"Birali smo biljke koje dolaze poslije naših glavnih paša. Najatraktivniji se pokazao kesten i to ne onaj običan već marun. On je selektivna vrsta i nije proizveden iz sjemena već cijepljenjem s jednom posebnom vrstom korijena“, pojasnio je član udruge Davorin Krakar.

Na OPG-u Egner trenutno ima 170 košnica, a odlučili su se za sadnju mađarskog bagrema koji tamošnjim pčelarima omogućuje ispašu 40 dana i kestena sorte debrecen koji je izrazito medonosna biljka.

"U ovom smo poslu nekih 20-tak godina, a prije dvije godine preuzeo sam OPG na sebe. Vidjet ćemo što vrijeme nosi, ali ako se zaista budem vidio u ovome želim preuzeti sve i profesionalno se baviti pčelarstvom“, kaže Andrej Egner

Pčelarima udruge Zlatna dolina donirane sadnice dat će prve paše kroz dvije godine. Ako se pokažu isplativima, nadaju se kako će ih i drugi pčelari početi saditi. 

U Požegu stigla i Gupčeva lipa

Osim medonosnih stabala, udruga Pčelinjak pobrinula se da u Požegu dođe sljednik vegetacijski uzgojenog stabla cijepljenjem, odnosno klon Gupčeve lipe. Posađen je u gradskom parku Zvečevo, a dio je projekta koji za cilj ima sadnju 400-njak ovakvih klonova po cijelog Hrvatskoj. 

"Nadam se da kako će ovaj projekt razveseliti sve Požežane, pčelare i pčele te da će svi uživati u njoj. Radujem se idućoj dobroj suradnji i nadam se da ćemo naći dobre sponzore“, poručila je dopredsjednica udruge HUP Pčelinjak Snježana Rakonić

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Sadnice Medonosno stablo Projekt Marun Mađarski bagrem Kesten debrecen Gupčeva lipa


Autorica

Lucija Eichler

Više [+]

Novinarka Poljoprivredne televizije.


Partner