Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Devastirani pčelinjaci
  • 28.03.2016. 11:30

Podmetnut požar u pčelinjaku Pčelarstva Lip

U podmetnutom požaru pčelaru Antunu Lukičeviću iz Slavonskog Broda izgorio je kontejner sa 32 društva pčela, a devastirane su i ostale košnice u tom pčelinjaku. Materijalna šteta je velika.

  • 1.523
  • 327
  • 0

U noći sa subote na nedjelju, oko sat vremena prije Uskrsa, planuo je i potpuno izgorio kontejner sa košnicama punim pčela u blizini sela Jakačina.

U kratkoj vijesti koju je jučer objavio na facebooku vlasnik pčelinjaka Antun Lukičević iz Slavonskog Broda je napisao: "Dragi prijatelji, sinoć nam je netko podmetnuo požar. Izgorio nam je cijeli kontejner sa pčelama. Nije to bilo dovoljno, nego su devastirali i ostale košnice. Ne znamo ni razlog niti povod, kome bi to bilo u interesu".

Pčelama nije bilo pomoći

Vatrogasci nisu uspjeli obuzdati požar koji je zahvatio kontejner, pčelama nije bilo pomoći - žive su izgorjele. Osim vatrogasaca na požarište je izašla i policija koja je obavila očevid.

"Izgorjela su mi sva 32 društva pčela koje su uspjele preživjeti zimu. Sve zajednice bile su dobro razvijene i kao pčelar zaljubljenik radovao sam se jer su ovih dana trebale intenzivnije krenuti u pašu. Nažalost, osim što su mi zapalili kontejner s pčelinjim društvima devastirali su i ostale košnice koje se nalaze u pčelinjaku, tako da je materijalna šteta velika", rekao nam je vlasnik pčela, tužan i razočaran postupkom za sada nepoznatog počinitelja ili više njih.

Požar u pčelinjaku

"Zahvaljujem se članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sibinj koji su svojom intervencijom spriječili širenje požara na ostali dio pčelinjaka", kaže Antun.

Kaže teško bi mogao na koga uprijeti prstom, na zna tko je to mogao učiniti: "Nikome se nisam zamjerio niti sam dužan". Antun se pčelarstvom bavi od 1975. i do sada je imao više od 100 pčelinjih zajednica u četiri pčelinjaka. Član je više pčelarskih društava: Udruge pčelara Zrinski Slavonski Brod, Udruge pčelara Nektar Nova Gradiška, Udruge pčelara Pleternica i na području svake od tih udruga ima pčelinjake.

"Nikada do sada nisam sa susjedima imao problema zbog smještaja svojih pčelinjaka, jer su na neki način bili odvojeni živim ogradama: živicom, šikarom šumom od susjednih parcela i pčele nikome nisu smetale."

Izgorio kontejner sa 32 košnice punih pčela

Nakon nemile vijesti o paljenju pčelinjaka Antunu su se, kaže, javili mnogi pčelari i prijatelji nudeći pomoć, na čemu im se ovaj zaljubljenik u pčelarstvu zahvalio putem facebooka: "Hvala na potpori, pomoć mi ne treba, imam pčele i na drugim mjestima. Samo sam htio podijeliti svoju tugu i žalost za našim pčelicama koje su izgorile ni krive ni dužne. Strašno."

Mnogi pčelari u Hrvatskoj poznaju pčelarsku obitelj Lukičević i po obiteljskoj tvrtki Limarija LIP, koja se, među ostalim, bavi i proizvodnjom kvalitetne pčelarske opreme od plemenitog čelika (inox).


Fotoprilog


Tagovi

Jakačina Kontejner sa košnicama Antun Lukičević Požar Policija Društva pčela Sibinj Zrinski Slavonski Brod Nektar nova Gradiška Limarija LIP.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.