Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojilice
  • 29.05.2020. 07:30

Pčele također trebaju vodu: Osigurajte im pojilice blizu košnice

Važno je pčelama osigurati svježu, čistu vodu koja im je potrebna do zadnjeg izleta pred zimu.

Foto: Depositphotos/Alexthq (ilustracija)
  • 3.342
  • 263
  • 0

Svakom pčelaru važno je da su njegove pčele zdrave i jake, a kako bi one zaista to i bile osim hrane, potrebno im je osigurati svježu, pitku vodu, najčešće iz nekog oblika pojilice. Osim što ju koriste za rashlađenje, reguliraju temperaturu košnice, rastapaju kristalizirani med, a potrebna je naravno i za uzgoj legla.

Pojilicu treba postaviti već na početku proljeća kada pčele postaju aktivne pa sve do zadnjeg izleta pred zimu. 

Higijena pojilice najbitnija za zdravlje pčela

Kao što i vi sami perete svoje čaše nakon što ste iz njih pili, tako je potrebno očistiti i pojilice za pčele. Često se može dogoditi da pčelar zaboravi promijeniti vodu pa se na rubovima nakupe alge. Tada ju je potrebno dobro oprati i staviti čistu

Isto tako, bitno je i što češće ju mijenjati jer osim pčela na nju dolaze i razni drugi kukci, pogotovo komarci za vrijeme vrućeg vremena, a ako vide da je voda ustajala, položit će u nju jajašca. 

Pčelarski radovi krajem svibnja i u lipnju

Ako ste pojilice na vrijeme postavili, pčele su se već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju ih redovito posjećivati. Može se dogoditi da ju nisu primijetile pa onda u nju dodajte malo razrijeđenog meda, šećera ili šećernog sirupa, kako biste ih privukli. 

Čim primijetite da su se pčele navikle, prestanite s dodavanjem te im ostavite samo vodu, jer će se u suprotnom naviknuti i med u tom obliku unositi u košnice i miješati s prirodnim. 

Kako napraviti pojilicu?

Postoje različite vrste higijenskih pojilica, ali one najčešće napravljene iz kućne radinosti su od staklenki, kanti ili kanistera. 

Najjednostavniji način, ako ćete što češće mijenjati vodu, je nasipati ju u veliku posudu, poput lavora te na sredinu staviti veći kamen ili ciglu na koji će pčela prvo sletjeti jer bi u protivnom direktno uletjela, smočila krila, a moguće i utopila se.

Evo još jednog vrlo jednostavnog načina za izradu pojilice (Foto: Julijana El Omari)

Jedan od načina je kantu od boje koja na vrhu ima ojačan rub, s komorama, izbušiti rupice s unutarnje strane. Nakon toga kantu napunite vodom i dobro zatvorite poklopcem. Preokrenite ju te postavite na stabilno postolje od cigli, blokova i sl. Kako pčele budu pile, tako će dolaziti nova. 

Čvrsto i mobilno

No, ako želite nešto kvalitetnije, bolje i mobilno, dipl. inž. agr. Davor Brečak opisao je kako napraviti pojilicu od staklenki. Za nju je potrebna i konstrukcija na koju ćete moći postaviti više njih. Napraviti ju možete od stare automobilske gume koju ćete ispuniti betonom te željeznom cijevi s nosačima.  

Kada i kako zamijeniti maticu u pčelinjoj zajednici?

Staklenke se napune vodom i prekriju krpom gušćeg tkanja (bez poklopca) te se okrenu naopačke i postave u već napravljene nosače. "Napetost površine sprječava vodu da iscuri iz boce, a pčelama omogućava nesmetano pristup, te ju one bez problema piju i/ili sakupljaju. Obzirom da one za vrijeme leta na pojilište lete nisko, a prilikom uzimanja vode vise, ne balegaju po krpi i pojilici, već izmet pada ispod pa ne postoji opasnost od prijenosa bolesti", pojašnjava Brečak. Dodaje da ovakvu pojilicu možete prenositi po potrebi. 

Svi oni koji nisu za "uradi sam" pojilice, uvijek ih mogu kupiti.

Pošto je pčela jako važan kukac u našem ekosustavu, svako od nas u svome dvorištu ili pak balkonu, može ovim vrijednim životinjama osigurati izvor vode. 


Tagovi

Pčele Pojilice Voda Uradi sam Košnica Šećer


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.