Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar se u nevolji poznaje
  • 15.09.2017. 16:30

Pčelari u akciji prikupljanja pomoći za zadarskog kolegu

Zadarskom pčelaru Zlatku Elveđiju, nedavne su poplave potpuno uništile veliki pčelinjak, vrijedan više od 200 tisuća kuna, a kolege iz cijele Hrvatske akcijom žele što prije prikupiti barem manji dio košnica i pčela, kako bi mu pomogli da nastavi s radom.

Foto: Facebook/Pčelarstvo u srcu
  • 2.078
  • 248
  • 0

Kiša je u Zadarskoj županiji prestala, voda se polako povlači, a do izražaja dolaze štete koje su veliko nevrijeme i poplave ostavili za sobom. Ali i spremnost naših ljudi, u ovom slučaju pčelara, da pomognu onima koji su pretrpjeli štete.

Jedan od njih je i poznati zadarski pčelar i predsjednik tamošnje Udruge pčelara "Dalmatinka" Zlatko Elveđi kojemu je bujica odnijela 130 pčelinjih zajednica, 50 nukleusa, 60 mini oplodnjaka, te sav pribor i rezervni materijal.

"Uz to, voda mu je odnijela i brojne krovove i podove, iako ih je, kako nam je rekao, imao podigunute 40 cm od tla. Košnice su bile smještene uz jedan potok nedaleko Vranskog jezera. Koliko čujemo od naših članova s toga područja, dijelovi košnica su nakon povlačenja vode, pronađeni čak i na udaljenosti od 30 km. Stoga smo u dogovoru s pčelarom Elveđijem započeli akciju sakupljanja pomoći putem naše grupe na Facebooku "Pčelarstvo u srcu“ koja broji gotovo 15 tisuća članova. Odabrali smo jednu lokaciju na koju će pčelari moći dostavljati pomoć te angažirali koordinatore u 12 županija, no vjerujem da će se priključiti i drugi", ističe administrator grupe i pokretač akcije, pčelar Dražen Špančić iz Dvora u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Pčelar Zlatko Elveđi, još je uvijek u šoku zbog nastalih šteta.

Sto puta bi radije pomagao drugima, nego bio u ovoj situaciji kad pomoć treba meni

"Prema prvim procjenama one iznose oko 250 tisuća kuna. Pčele su bile smještene između mjesta Gorica i Glavica, nedaleko jednog potoka i lateralnog kanala iz kojeg se voda posljednji put izlila 1986. godine. Znači stvarno ovo nisam očekivao. Zahvaljujem kolegama pčelarima što su organizirali ovu akciju, jer stvarno sam ostao bez svega. Najpotrebnije su mi pčele i košnice, jer od njih sve počinje. Ne osjećam se baš najbolje u ovoj situaciji kad meni treba pomoć, vjerujte puno je lakše pomagati nego biti taj kome pomoć treba", kaže nam zadarski pčelar Elveđi.

"Svaki pčelar zna da se ovakva šteta teško može opisati. Stoga smo se i mi odmah uključili u akciju prikupljanja svega potrebnog da kolega Elveđi što prije može nastaviti s poslom. Koordinatori smo akcije za Međimursku županiju, pa i ovim putem pozivamo međimurske pčelare da nam se jave, a oni iz drugih krajeva, koordinatorima za svoja područja. Njihova imena kao i druge detalje mogu doznati u spomenutoj facebook grupi gdje će dobiti detaljnije upute", ističe poznata međimurska pčelarska obitelj Trupković iz Novog Sela Rok nedaleko od Čakovca.

Moguće da Zlatko Elveđi nije jedini kojem je poplava nanijela velike štete. No hrvatski su pčelari spremni pomoći i drugima. Fotografijama dokumentirajte uništene košnice i pribor za rad, pa ukoliko se nalazite na područjima koje je bilo pod vodom, možete računati na pomoć. Za detalje ove kao i eventualnih drugih akcija pomoći, uključite se, ukoliko još niste, u grupu "Pčelarstvo u srcu" kojoj možete pristupiti i ovdje.

Foto: Facebook/Pčelarstvo u srcu


Tagovi

Košnice Zlatko Elveđi Pčelari Akcija pomoći Pčelarstvo u srcu Dražen Špančić Obitelj Trupković Poplave Štete Zadarska županija Vransko jezero Lateralni kanal Gorica Glavica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer