Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Termos-košnice
  • 18.11.2018. 13:30

Osmislio termos-košnicu, pobrao nagrade diljem svijeta, a i pčele su mu zahvalne

Termos-košnice koje je osmislio dvadesetpetogodišnji Dragan Spaić iz susjedne BiH zadržavaju prednosti i drvenih i stiropornih košnica, a istovremeno ispravljaju nedostatke i jednih i drugih.

Foto: Arhiva Dragana Spaića
  • 3.548
  • 305
  • 0

Termos-košnice, napravljene od drvenih nosača i tri sloja - vanjskim od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom s unutrašnje strane, odgovor su Dragana Spaića na izazov koji se nametnuo u bavljenju pčelarstvom obitelji Spaić. Tražio je način kako olakšati posao ocu,  koji se, nakon operacije, nije želio odreći  hobija – pčelarstva, ni prijeći na lakše košnice od stiropora. 

Moja sestra Maja, djevojka Tatjana, čija se obitelj također bavi pčelarstvom i ja, razmišljali smo kako osmisliti lakše košnice, koje će zadržati dobre osobine drvenih košnica, jer je drvo prirodno stanište pčela. Tako smo došli do ideje da košnicu radimo od nosećeg rama i troslojnih stranica. S unutrašnje strane je drvo, u sredini stiropor i s vanjske strane dvoslojna PVC ploča. Ideju smo predložili mom ocu Obradu, koji je profesor na Fakultetu za proizvodnju i menadžment Trebinje. On je prihvatio ideju i napravio konstruktivno rješenje. U suradnji s Radom Paranosom, koji se, također, bavi pčelarstvom, a posjeduje i stolarske strojeve, napravili smo dva prototipa", objašnjava Dragan Spaić iz susjedne BiH kako se našao u priči o inovacijama.

Dragan Spaić: Pčelinja društva su u termos-košnicama energetski učinkovitija

Termos–košnice, objašnjava naš sugovornik, sadrže prednosti i drvenih i stiropornih, i istovremeno ispravljaju nedostatke i jednih i drugih. Lakše su i jeftinije od drvenih košnica, a njihova konstrukcija osigurava odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.

"Do pčela je drvo, tako da su pčelama osigurani uvjeti približni prirodnim, a košnice su istovremeno lakše u odnosu na klasične drvene. S druge strane potrebnu nosivost i stabilnost osigurava noseća rama. Toplinska izolacija je znatno veća u odnosu na toplinsku izolaciju drvene košnice. Zbog dobrih izolacijskih karakteristika stiropora, pčele manje energije troše na grijanje i hlađenje košnica, a više na skupljanje nektara. Nema velikih oscilacija temperature u pojedinim dijelovima košnice pa u sezoni matica zaliježe sve okvire u nastavku ne izbjegavajući krajnje. Pčele nisu u dodiru sa stiroporom, ni s unutrašnje ni s vanjske strane", objašnjava Dragan.

Nema velikih oscilacija temperature u pojedinim dijelovima košnice

Ovaj mladi Trebinjac dodaje da kod korištenja ovakvih košnica nije potrebna zaštita od prodiranja vode štetnim zaštitnim sredstvima.

Medalje na sajmovima inovacija

Draganova termos-košnica prvi put je predstavljena na sajmu inovacija u kineskom gradu Foshanu, gdje je osvojila brončanu medalju, a on specijalnu diplomu Udruge inovatora "Građansko inoviranje" iz Singapura. Uslijedile su nagrade i na drugim sajmovima. U Skoplju je termos-košnica osvojila zlatnu medalju, u Istanbulu brončanu, u Zagrebu još jednu zlatnu, a da se radi o odličnoj inovaciji potvdio je i posljednji u nizu, sajam inovacija u Nürnbergu, gdje je termos-košnica opet nagrađena zlatom. 

Uz pomoć udruge inovatora do zaštite inovacije

Prije svih nagrada i sajmova termos-košnica se dobro pokazala u pčelinjaku obitelji Spaić. Na nedavno održanom sajmu u Tuzli nagrađen je zlatnom medaljom.

"Rezultati, i u našem pčelinjaku na Zupcima, i u pčelinjaku susjeda u Popovom polju su bili dobri, pa smo ideju proslijedili Udruženju inovatora Istočne Hercegovine sa željom da postane dostupna i ostalim pčelarima. Međutim, Borko Babalj, prvi čovjek udruženja i član Međunarodne organizacije nacionalnih udruženja inovatora (IFIA) i Husejin Hujić jedan od prvih ljudi Asocijacije inovatora BiH i Međunarodne organizacije nacionalnih udruženja inovatora (IFIA) procijenili su da se radi o značajnom doprinosu u sektoru pčelarstva. Oni su nam pomogli da napišemo patentnu prijavu i pokrenemo proceduru zaštite inovacije kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, što je uvjet za sudjelovanje na međunarodnim sajmovima inovatora", priča Dragan.

Značajan doprinos u sektoru pčelarstva 

Moguće i pokretanje pogona za proizvodnju

Na adresu Spaića stigla je i ponuda da isporuče određen broj komada ovih košnica pčelaru u Makedoniji. Dragan je svjestan da je neophodno ispuniti nekoliko uvjeta da bi njegova inovacija ušla u proces masovne proizvodnje, prije svega osigurati sredstva za proizvodnju nulte serije kako bi se utvrdilo kako će se termos-košnica pokazati i u drugim pčelinjacima trebinjske regije i okruženja. 

"Ako bi termos-košnica pokazala dobre rezultate na tržištu, što i očekujemo, a ponude za proizvodnju i dalje budu pristizale, postoji mogućnost da se putem različitih projekata ili u suradnji s investitorima osiguraju sredstva za pokretanje pogona za proizvodnju", kaže naš sugovornik.

Spaići se već skoro dva desetljeća bave pčelarstvom iz hobija, a njihov pčelinjak na Zupcima trenutno broji dvadesetak pčelinjih društava. Dragan je apsolvent na Medicinskom fakultetu u Foči. Pored medicine, slobodno možemo reći  a je njegova druga ljubav pčelarstvo, kojim se namjerava i dalje baviti iz hobija.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Dragan Spaić Termos košnica Trebinje Inovacija Pčelarstvo Prototip


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka s višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]