Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Danijel Čajko
  • 06.02.2020. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Soljani, Županja

OPG Čajko: Od pčelica djeda Tome do Kuće meda

Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med. Loš med rezultat je industrijskog punjenja ili lošeg, nesavjesnog i neobrazovanog pčelara. Nama je drago da je naš rad prepoznat, a najbolji dokaz tome su zadovoljni kupci, kaže Dalibor Čajko.

Foto: Arhiva OPG-a Čajko
  • 2.360
  • 462
  • 1

"OPG Danijel Čajko postoji od 2003. godine, no ljubav prema pčelama u ovoj obitelji razvija se već sredinom prošloga stoljeća kada se djed Toma iz hobija njima počeo baviti", objašnjava Danijel, nositelj OPG-a. Djed pčele nije selio po pašama već se bavio stacionarnim pčelarstvom, a ljubav, tradicija i zanimanje za ovaj posao prenosili su se s koljeno na koljeno.

Obitelj intenzivnije ulazi u posao 2011. kada se Danijelov mlađi brat Dalibor ozbiljnije zainteresirao za pčele i počeo s djedom raditi kako bi naučio osnove. "Godinu dana kasnije, u svijet pčelarstva ulazim i ja. Neko vrijeme smo radili skupa, ali brat zbog posla uskoro odlazi u Zagreb pa briga oko pčelinjaka ostaje na meni. Lako se zaljubiti u taj posao i to sam uskoro osjetio na vlastitoj koži. Danas mi je samo žao što sam toliko čekao", iskreno će Danijel koji je bio zaposlen u stabilnoj županjskoj firmi, ali želja mu je bila posvetiti se samo pčelama. To je i ostvario 2019. godine.

Kuća meda - Županja, projekt koji im je osigurao prepoznatljivost

Kako za ozbiljniji posao trebaju i veća ulaganja, odlučio se udružiti s prijateljem, pčelarom početnikom Krešimirom Čolićem kako bi podijelili troškove nabave nove pčelarske opreme, vrcaljke,  otklapača i ostalih alata neophodnih za ozbiljniji rad. Zajedno pčelare s 300 LR košnica i sele ih po raznim pašama, od Iloka do Gornje Bačuge pored Petrinje gdje pčele voze na pašu kestena. Obitelj Čajko ima u vlasništvu 2,5 ha zemljišta, od čega se veći dio odnosi na faceliju i drugo medonosno bilje, a ostalo na orahe. Zemljište se nalazi u Soljanima, 40 km od sjedišta OPG-a koje se nalazi u Županji. OPG Čajko trenutno ima 150 košnica, a u 2020-oj planiraju povećanje na 250.

OPG Čajko trenutno ima 150 košnica, a ove godine planiraju povećanje na 250

Usporedo s udruživanjem nastaje zajednička ideja, Kuća meda – Županja. "Obzirom da sam po struci ing. informatike, sam sam dizajnirao etikete, web stranicu, webshop i uskoro se svaki naš korak mogao pratiti na internetu. Kvaliteta nam je od početka bila na prvom mjestu i to smo željeli pokazati svima", doznajemo. Obiman i naporan je to posao, ali uz trud i zalaganje sve se može. A kada se radi ono što se voli, tada je sve daleko lakše. "Ovim projektom smo se istaknuli na tržištu i naš brend je postao prepoznatljiv. Kuća meda je mjesto gdje naši kupci imaju priliku kušati pčelinje proizvode, dodatno se educirati i o svemu porazgovarati. Vjerujemo da je to pravi način kako povećati trenutno prenisku prosječnu potrošnju pčelinjih proizvoda po glavi stanovnika u Hrvatskoj", govore.

U novootvorenom edukativno-prodajnom prostoru bit će organizirani posjeti pri kojima će se pokazivati cijeli postupak od polja do stola: od vađenja meda iz košnice, kontrole vlage i zrelosti, otklapanja okvira, vrcanja, filtriranja, homogeniziranja do punjenja u teglice i ljepljenja etiketa. Sve informacije bit će dostupne i putem web-stranice te društvenih mreža.

U Kući meda natočena prva nacionalna staklenka

Gospodarstvo svoje proizvode plasira na tržište izravno jer tako ostvaruje najbolju prodajnu cijenu, ali i direktan kontakt s kupcima koji je izuzetno bitan. Trude se ukazati na važnost korištenja pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kao i na njihov blagotvoran učinak na zdravlje.

"Tajnu proizvodnje pravog, prirodnog meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji stvaraju med, proizvod gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani. Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med. Loš med rezultat je industrijskog punjenja ili lošeg, nesavjesnog i neobrazovanog pčelara. Nama je drago da je naš rad prepoznat, a najbolji dokaz tome su zadovoljni kupci. Nije nevažna niti činjenica da smo nositelji oznake 'Med hrvatskih pčelinjaka' jer se kvaliteta meda koji nosi taj znak kontrolira u laboratoriju Ministarstva poljoprivrede. U našoj Kući meda natočena je prva nacionalna staklenka i u Županji je održana njena promocija, a natočio ju je tadašnji ministar Tomislav Tolušić", veli Čajko.

U Kući meda natočena je i prva nacioanlna staklenka 

U Županji imaju uređenu automatsku vrcaonu za med koju su opremili vlastitim sredstvima te novouređenu automatsku punionicu meda koju su realizirali kroz mjeru 6.3.1. Ruralnog razvoja. Projekt su pisali sami, a najveći posao tu je odradio treći, najmlađi brat Tomislav Čajko inače po struci dipl. ekonomist.

Proizvode vrhunski med što dokazuju brojne nagrade

Proizvode su osmislili za korisnike koji brinu o svom zdravlju te žele konzumirati domaći proizvod koji će ih uvijek iznova oduševiti svojom visokom kvalitetom, okusima i zdravstvenim učinkom. Opredijelili su se samo na vrhunski med što potvrđuju brojne zlatne i srebrne medalje te razna priznanja.

Plasman se može podijeliti na dva osnovna segmenta: redovnu prodaju (prodaju na malo tokom cijele godine) i prodaju paketa za razne prigode. "Kupce naših proizvoda moguće je podijeliti u dvije osnovne skupine. Prvu skupinu čine kupci koji prvenstveno vode brigu o kvaliteti i nutritivnim vrijednostima proizvoda koje kupuju. Naime, radi se o pretežno ženskoj populaciji, starosne dobi od 30 do 65 godina. To su prvenstveno zaposlene žene koje proizvode kupuju ili za sebe ili za svoju djecu i obitelj. Drugu grupu predstavljaju tvrtke. Ova skupina kupaca naše proizvode bira s namjerom darivanja poslovnih partnera ili jednostavno kako bi ovaj med preprodali. Primarni razlog odabira u ovom slučaju je atraktivan vizualni identitet naših proizvoda.

Po drugi put predstavljali Med hrvatskih pčelinjaka na Zelenom tjednu u Berlinu

Nudimo 10 vrsta vrhunskog kvalitetnog sortnog meda, 7 vrsta mješavina meda, cvjetni prah, propolis i matičnu mlječ. Medne mješavine radimo pomoću 4 vrste meda te prirodnih zdravih dodataka poput đumbira, aronije, cimeta, anisa.. Kvalitetu su prepoznali kupci različite kupovne moći koji se, unatoč jeftinijem i pomalo upitnom kvalitetom ponuđenog meda u trgovačkim centrima, vraćaju k nama i potvrđuju ispravnost naše vizije poslovanja", navode. Kako bi bili što bolji, kontinuirano se usavršavaju putem edukacija, specijaliziranih seminara, praćenjem trendova uzgoja, suradnjom i razmjenom iskustava s drugim pčelarima.

Med vrijedne obitelji Čajko

Na pitanje o mogućnosti ugovaranja otkupa odgovaraju da je u našoj državi tako nešto nezamislivo. Otkupljivači uglavnom nude pčelarima mizerne cijene pa su oni odlučili sami plasirati svoje proizvode. "Prezentiramo na sajmovima u zemlji, poput Mediteranskog sajma u Dubrovniku, ili u inozemstvu - na najvećem sajmu zdrave prehrane u europi Grune Woche Berlin. Ove godine smo, kao jedini predstavnici iz područja pčelarstva iz Hrvatske, po drugi puta predstavljali Med hrvatskih pčelinjaka na tom sajmu", ponosan je Danijel Čajko.


Fotoprilog


Tagovi

Danijel Čajko Kuća meda Med hrvatskih pčelinjaka Braća Čajko Pčele Med LR košnice


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako smo obilježili današnji Svjetski dan zaštite okoliša? Tako što smo spasili dvije vjetruše, dva poletarca ispala iz gnijezda. Bilo je preskakanja ograda, uključio se i župnik Crkve sv. L.B.Mandića, a po vjetrušice je došao rendžer iz Ko... Više [+]