Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muzej pčelarstva
  • 15.05.2022. 09:00
  • Vukovarsko-srijemska, Šiškovci

Obitelj Knežević lani otvorila prvi Muzej pčelarstva u Hrvatskoj

Već su ga posjetili brojni posjetitelji iz Hrvatske, no i ostalih europskih zemalja poput Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Austrije.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.614
  • 26
  • 0

Obitelj Knežević iz Šiškovaca, nedaleko Vinkovaca i Županje, dugi niz godina s koljena na koljeno prenosi ljubav prema pčelama, a prošle godine na blagdan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara otvorili su prvi Muzej pčelarstva u Hrvatskoj.

On sadrži više stotina eksponata koji su se kroz prošlosti koristili u proizvodnji meda, a već su ga posjetili brojni posjetitelji iz Hrvatske, no i ostalih europskih zemalja poput Rumunjske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Austrije. Inače, Ivan Knežević s gotovo 40 šampionskih priznanja ubraja se među najtrofejnije pčelare.

"Muzej se nalazi u kući koja će nagodinu biti stara 100 godina, a izgradio ju je moj djed. Sve zgrade u dvorištu su prenamijenjene u svrhu pčelarstva. Tu su nam skladišta, radionice gdje popravljamo košnice, pravimo nove okvire, pretapamo vosak", kazao je ekipi Osječke televizije.

Među eksponatima kojih je oko 450, ima, kaže, jedinstvenih koje je teško nabaviti. "Po neke stvari smo išli daleko i skupo ih platili", dodao je Ivan našalivši se da je nešto morao skrivati i od žene.

U muzeju se nalaze i brojne knjige o pčelarstvu, a najstarija im je iz 1785. godine. Posebno atraktivni su suveniri iz cijelog svijeta kojima su motivi pčele, košnice te sami med. Također, u muzeju se nalazi stol napravljen od čistog pčelinjeg voska kojeg je izradio njegov sin Adam. 

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Muzej pčelarstva Obitelj Knežević Ivan Knežević Pčelarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić