Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PU Metvica
  • 24.10.2019. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Novska

Novsku pretvaraju u pravu Medenu zonu, grad prepoznatljiv po kvalitetnom medu

Pola stoljeća rada obilježila je Pčelarska udruga "Metvica" koja trenutačno broji 156 članova s 10.000 košnica, od čega 5.000 selećih. A planovi? Njih je puno!

Foto: Željko Gašparović i Đorđe Dokmanović
  • 1.497
  • 122
  • 0

Pola stoljeća djelovanja obilježila je Pčelarska udruga "Metvica" koja je u sklopu trodnevnog obilježavanja Dana grada Novske, čiji je zaštitnik sveti Luka, održala i Druge dane meda pod nazivom Medena zona i predstavila monografiju "50 godina Pčelarske udruge 'Metvica' Novska". O tom vrijednom izdanju govorili su Damir Bukvić, predsjednik i Eva Đurić, tajnica Udruge te gradonačelnik Novske Marin Piletić i autor Duško Kliček

"Udruga je osnovana 1969. godine kada je brojala 25  članova i postupno se razvijala te širila do danas. Trenutačno imamo 156 pčelara s deset tisuća košnica, od toga 5 tisuća selećih, 45 kamiona i 59 kontejnera. Ove godine kreće novo ažuriranje koje će biti mjerodavno za iduću godinu, očekujemo da ćemo imati preko 11 tisuća košnica. Unazad 4 godine kontinuirano rastemo od 5 do 10 novih pčelara godišnje na našem području, a već sada imamo upite za učlanjenje još desetak novih“, kaže Damir Bukvić, predsjednik Pčelarske udruge "Metvica“.

Zajednička naljepnica za članove udruge 

Ističe veliku potporu Grada Novske koji "Metvici“ puno pomaže, pa se nada da će sljedeće godine zaživjeti i projekt ovlaštene punionice meda koja bi pčelarima tog područja Sisačko-moslavačke županije mogla pomoći u punjenju i plasiranju meda na tržište.

Želja im je imati i ovlaštenu punionicu meda 

"Napravili smo i zajedničku naljepnicu za članove naše Pčelarske udruge i s tom naljepnicom cilj nam je promovirati našu udrugu i naš grad, da Novska bude što prepoznatljivija po kvalitetnom medu“, dodaje predsjednik. Navodi i da je ovogodišnja pčelarska sezona bila prilično loša zbog nepovoljnih vremenskih prilika, osobito u proljeće, tako da su prinosi meda kod nekih pčelara smanjen

i i do 70 posto u odnosu na neke normalne godine. Inače, od problema koji muče pčelare najveći su veliki uvoz meda koji koji ruši cijenu medu domaćih pčelara i varoa, koja čini velike štete na pčelinjacima.

Eva Đurić, tajnica PU "Metvica“ ističe da je Medena zona koju su započeli prošle godine svojevrsna promocija pčelarstva i pčelarskih proizvoda s kojima se kroz dva dana upoznaju stotine učenika osnovnih škola iz Novske, Jasenovca, Lipovljana i Rajića, građani Novske i drugih gradova, ali i gosti iz Zagreba koji u Novsku dolaze posebnim vlakom.

Medenom zonom pčelari se i sami zauzeli za promidžbu domaćeg prirodnog meda

"S organizacijom Dana meda počeli smo prošle godine i sastoji se od nekoliko tematskih cjelina. Kroz Medenu zonu povezujemo edukativnu, gospodarsku, turističku i promotivnu komponentu koje su važne za razvoj našeg grada. Pčelarstvo pridonosi zaštiti i razvoju okoliša, o čemu podučavamo djecu s naglaskom na važnost pčela u prirodi, ali i važnost pčelarstva kao važne grane poljoprivredne proizvodnje u našem novljanskom kraju koja donosi i ekonomsku korist.

Ovo naše područje, dakle okolica Novske, Jasenovca, Košutarice, područje Parka prirode Lonjsko polje veoma je bogato pčelinjim pašama, obiluje sa čak četiri pčelinje paše: amorfa, metvica, cvjetne livade i posljednjih godina medljikovac zato med i ostale pčelinje proizvode nastojimo brendirati i kroz Medenu zonu i mnoge druge sajmove, izložbe i akcije“, kaže Eva Đurić.

Promocija zdrave prehrane, ali i grada 

Dodaje i da su se stanovnici tog dijela Sisačko-moslavačke županije i ranije uspješno bavili pčelarstvom, bilo je već pokušaja njihova organiziranja, a prvi put se ta djelatnost spominje u pisanim tragovima iz 1698. godine kada je dvorska komora napravila popis domaćinstava i blaga. U njemu se prvi put spominju i pčele kao blago odnosno košnice. Zapisano je tad 120 košnica u Novskoj i okolnim selima.

U monografiji koja daje svojevrstan presjek rada članova i PU Metvica kroz pedeset godina djelovanja, čiji je autor umirovljeni novinar i publicist Duško Kliček iz Pakraca, gradonačelnik Novske Marin Piletić pohvalio je udrugu i istaknuo kako je ona posljednjih godina postala prepoznatljiv promotor Novske i okolice. Rekao je da svojim brojnim idejama i novim projektima Udruga jamči zanimljivu budućnost i sljedećih 50 godina.

Pčelarska udruga ima sjanu suradnju s vrtićima i školama 

"Pčelarska udruga "Metvica“ ne samo da okuplja više od 150 pčelara, nego organizira i sudjeluje na brojnim smotrama i ocjenjivanjima kvalitete meda, okuplja na medne doručke i promovira, posebno među mladima, zdravu prehranu, uređuje mednu zonu tijekom Lukova, suvremeno dizajnira ambalažu svojih pčelinjih proizvoda te sve to predstavlja na prigodnim manifestacijama i sajmovima diljem Hrvatske, ali i ostatka Europe."

Medena zona održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sponzor Medene zone bila je Hrvatska banka za obnovu i razvoj, a pomogle su i Sisačko-moslavačke županije, Grad Novska, turističke zajednice Županije i Grada, Općina Jasenovac, Park prirode Lonjsko polje te tvrtke Korina, Luki drvo, Agro Simpa, Pekarnica i Poljoprivredni obrt Spahić.  


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarska udruga Metvica Med Pčele Damir Bukvić Eva Đurić 50. godina rada Brendiranje


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.