Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 16.09.2016. 18:00

Nagli pad cijene meda u Kanadi - izvoz u padu!

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cijene meda i rastom problema u maloprodaji. Razlog su prošlogodišnji rekordni prinosi meda.

Foto: nixonhoney.ca
  • 1.814
  • 220
  • 0

Sezona 2015/2016. je za kanadske pčelare počela dvostrukim padom otkupne cijene meda i rastom problema u maloprodaji. Kako prenosi cbcnews, razlog za tu situaciju, stručnjaci vide prije svega u prošlogodišnjim rekordnim prinosima meda (43,2 tisuće tona, što je za 11,4% više u odnosu na 2014). To prati i pad cijene meda na globalnom tržištu, kao i povećanje kvote uvoza jeftinog meda iz Argentine, Brazila, Kine i drugih zemalja.

Internet peticija protiv monopola kompanije "Billy Bee"

Kako bi se situacija bar malo popravila, jedan kanadski pčelar je u travnju ove godine na internetu pokrenuo peticiju u kojoj je za probleme kanadskih pčelara okrivio kompaniju "Billy Bee", koja kontrolira 50% tržišta u zemlji i aktivno posluje u sektoru nabavke, prerade i prodaje na domaćem tržištu, a također se bavi uvozom i izvozom meda.

Uvoz meda u Kanadu potkopava temelje pčelarstva

U peticiji se između ostalog navodi, da 7.000 pčelara sa 600.000 pčelinjih društava godišnje proizvedu oko 35.000 tona meda, što je dovoljno da zadovolji potrebe Kanađana, pa čak i da oko 40% ide u izvoz.

Prema tvrdnjama pokretača peticije, povećanje uvoza jeftinog meda potkopava temelje nacionalnog pčelarstva i zaslužuje javnu osudu. Peticija, koja se završava pozivom potrošača da kupuju med direktno od pčelara naišla je na veliku podršku na društvenim mrežama i primorala je kompaniju "Billy Bee" da odgovori na optužbe. Direktor kompanije je istaknuo da je razočaran oštrinom peticije, dodavši da objektivnost autora treba dovesti u pitanje s obzirom na ukupnu situaciju na kanadskom tržištu meda. Iz te kompanije tvrde da se mnogi pčelari ne slažu sa tvrdnjama iznesenim u peticiji.

Potrošači imaju pravo da znaju kakav med kupuju

Predsjednik kanadskog Savjeta za med Kevin Nixon se oglasio povodom novonastale situacije priznavši da postoje "nejasnoće" u vezi sa trenutnim kanadskim standardom za med. On je napomenuo da potrošači imaju pravo dobiti istinite informacije pri kupovini meda, ali i dodao da kompanije trebaju preferirati prerađivače kanadskog meda.

Većina kanadskog meda potječe od GMO uljane repice

Na kraju treba dodati i to da je u posljednjih nekoliko godina u Kanadi prisutna tendencija smanjenja izvoza domaćeg meda i da se uvoz konstantno povećava. Na primjer, uvoz meda iz Brazila, Argentine, Novog Zelanda i drugih zemalja iznosio je 6.300 tona. A kada je riječ o proizvodnji 85% meda proizvedenog u Kanadi, on potječe od genetski modificirane uljane repice, pa se on zbog toga nikako ne može smatrati organskim proizvodom.

Foto: nixonhoney.ca


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.