Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MyBeeLine
  • 13.04.2017. 07:30

MyBeeLine - spoj moderne tehnologije i pčelara!

Alen Huskanović, Zoran Antolović i Luka Klancir osmislili su MyBeeLine BeeRM - domaću mobilnu aplikaciju za pčelare!

Foto: MyBeeLine
  • 2.842
  • 210
  • 0

U prošlosti smo potrošnju goriva našeg automobila određivali i računali otprilike. Danas automobili pamte brojne podatke: prijeđenu kilometražu, dinamiku vožnje, stanje motora i sl. te iz njih zaključuju o optimalnom načinu vožnje i potrošnji u gradu ili na otvorenoj cesti. Ima li smisla ručno računati i procjenjivati potrošnju goriva ako pouzdanu informaciju već imamo pri ruci?

Isto je i s našim pčelama! Ima li smisla sve odluke temeljiti na procjenama ako smo već dosta toga o našoj zajednici već zapisali u bilješkama? Naravno da ne, ali čitanje, "ručna" analiza i pretraga informacija u bilježnicama nije lak posao. Tome su doskočili Alen Huskanović, Zoran Antolović i Luka Klancir. Osmislili su, naime, MyBeeLine BeeRM - domaću aplikaciju za pčelare, razvijenu u suradnji s pčelarima.

Razvili mobilnu i web aplikaciju

MyBeeLine je projekt koji se usredotočio na modernizaciju pčelarstva, kako u regiji tako i u svijetu. Istovremeno ulažu napore u razvoj najmodernije pčelarske aplikacije i podizanje svijesti o pčelama i problemima, bolestima s kojima se suočavaju.

Iskustva pčelara i moderna tehnologija su savršen spoj

"Projekt je započeo s radom krajem 2014. godine kada smo kao studenti s kolegom koji se bavio pčelarstvom napravili prototip sustava koji pčelarima olakšava evidenciju i pregledavanje podataka koje su evidentirali. Nakon toga smo razvili i web stranicu na kojoj smo počeli objavljivati novosti iz svijeta pčelarstva. Danas naši posjetitelji dolaze iz svih krajeva svijeta te smo jako ponosni na to", objašnjava Alen otkrivajući da su se skupili i počeli raditi u Varaždinu. Danas su u Zagrebu gdje im je i ured.

BeeRM je sustav koji se sastoji od mobilne i web aplikacije. Mobilna aplikacija koristi se na terenu (pčelinjaku) kao zamjena za papir i olovku. Pčelar dolazi do košnice, jednostavnim skeniranjem koda na košnici putem mobitela odabire zajednicu za koju radi pregled i s nekoliko dodira po zaslonu evidentira sve podatke koje bi inače zapisao u bilježnicu - broj okvira legla/meda, je li vidio maticu, je li vidio tragove bolesti, bilješke i komentare.

"U web aplikaciji pčelar može pregledati podatke, analizirati ih i donositi zaključke. Za svaku je zajednicu moguće pratiti povijest pregleda i promjene uvjeta koji se prate. Pčelari sami mogu odabrati koje će parametre pratiti i preskočiti ono što ne žele pratiti o svojim zajednicama", objašnjava Luka i dodaje da će uskoro pčelaru omogućiti snimanje audiozapisa kako bi kroz aplikaciju što jednostavnije zabilježio svoje misli i zapažanja tijekom rada, kako bi ih kasnije mogao preslušati i podsjetiti se na stanje zajednice u tom trenutku.

Dostupna na jezicima regije

Dodatno, aplikacija upozorava pčelara ako "preskoči" neke zajednice i za njih ne napravi pregled, kako bi pčelar u svakom trenutku bio siguran da su sve zajednice redovito pregledane i u redu. Pčelar u aplikaciju može dodati podsjetnik u kalendar kako ne bi zaboravio napraviti planirane radove.

Sustav prikazuje i vremensku prognozu za lokacije pčelinjaka kako bi pčelar imao uvid u predviđeno kretanje vremenskih uvjeta i mogao planirati svoje aktivnosti. Svi podaci se u mogu preuzeti na računalo u obliku Excel tablice.

Aplikaciju danas koristi više od 1.100 pčelara diljem svijeta

Za razliku od mnogih mobilnih rješenja koja su na engleskom jeziku, BeeRM - pčelarska aplikacija dostupna je na našim jezicima i prilagođena pčelarstvu naše regije. Aplikacija je dostupna za korištenje više od godinu dana i trenutno kroz nju svoje podatke evidentira više od 1.100 pčelara u cijelom svijetu - SAD, Australija, Novi Zeland, Irska i Kanada, ali i zemlje regije - Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Crna Gora i ostale.

"Iskustvo pčelara i moderna tehnologija savršen su spoj. Pčele nam ostavljaju znakove i mi pčelari ih znamo pročitati, trebamo ih još samo pospremiti na mjesto gdje će nam biti lako dostupni onda kada nam budu trebali", zaključuje Zoran.

Više o projektu MyBeeLine i aplikaciji doznajte na www.mybeeline.co i beerm.mybeeline.co

Foto: MyBeeLine


Tagovi

MyBeeLine Mobilna aplikacija Pčele Luka Klancir Alen Huskanović Zoran Antolović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).