Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska godina
  • 13.12.2016. 18:00

Mraz pčelarima pomrsio račune

Ako je suditi prema računici, pčelari se baš ne mogu pohvaliti godinom koja je na izmaku jer im je mraz pomrsio račune i uništio pašne resurse bagrema i amorfe.

Foto: mommyhen
  • 2.916
  • 286
  • 0

Ako je suditi prema računici, pčelari se baš ne mogu pohvaliti godinom koja je na izmaku jer im je mraz pomrsio račune i uništio pašne resurse bagrema i amorfe. No, nije to prvi puta da su se s lošom godinom uhvatili u koštac. Pčelari traže izmjenu zakonske regulative i traže da se donese pravilnik o medu i da se uvede nacionalna ambalaža za med.

Pčelar Mato Idžojtić ističe kako je bilo 15-ak dana loše vrijeme za vrijeme bagrema, što je našim pčelarima glavna paša. Sve se to odrazilo na prinos, koji je primjerice kod Idžojtića bio manji u odnosu na prošlu pčelarsku godinu za čak 50%, no s obzirom na iskustvo on može reći da je za razliku od pčelara početnika, koji nisu gotovo da ništa vrcali, u nekoj mjeri zadovoljan.

Mato je imao ove godine u prosjeku 22 kilograma meda po košnici.

Mraz izravno utječe na proizvodnju i prinose meda, jednako tako i suša, a prema postojećoj zakonskoj regulativi, pčelari nemaju mogućnost prijave niti isplate naknada za elementarne nepogode, osim u slučaju gubitka pčelinjih zajednica. Izmjena zakonske regulativne je nužna, tvrde pčelari.

Foto: mommyhen42/pixabay.com


Tagovi

Pčelari Zajednica Mraz Bagrem Elementarna nepogoda Med Proizvodnja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]