Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološki ljekoviti pripravci od meda
  • 05.05.2014. 09:30

Medni proizvodi obitelji Čavlina - PO Prominka

Poznato je kako obitelj Čavlina iz Marasovine u svom PO Prominka uspješno razvija pčelarstvo šireći paletu hvalevrijednih eko-proizvoda poput meda, mednih likera, ocata od meda. Kažu kako bi od rezultata svog mukotrpnog rada mogli solidno živjeti kada ne bi bilo nelojalne konkurencije iz uvoza.

  • 6.149
  • 285
  • 0

Poznato je kako obitelj Čavlina iz Marasovine, mjesta u živopisnom krajobrazu kanjona Krke nadomak Promine u dalmatinskom zaleđu na području Šibensko-kninske županije, uspješno razvija pčelarstvo i biznis, šireći tako paletu hvalevrijednih proizvoda od meda, prepoznatljivih mednih likera i octa od meda. Miljenko i njegova supruga Marija vole reći kako bi od rezultata svog mukotrpnog rada mogli solidno živjeti kad ne bi bilo nelojalne konkurencije uvoza meda, primjerice iz Argentine, Kine, Rusije, Ukrajine te još nekih zemalja. Napominju kako je riječ o uvoznom medu lošije kvalitete koji ugrožava njihov dugogodišnji obiteljski poljoprivredni obrt. Ističu kako u sklopu svog programa proizvode i ocat od meda, takav jedinstven ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu, za kojega mjerodavni stručnjaci naglašavaju kako je to zacijelo revolucionarni proizvod PO Prominka.

Proizvodnja ocata od meda - ekoproizvoda

u pogonu PO Prominka

Nelojalni uvoz meda iz Argentine, Kine, Rusije, Ukrajine na hrvatsko tržište

Inače, obitelj Čavlina se desetljećima intenzivno bavi uzgojem pčela, proizvodnjom meda te proizvodima od meda. Supružnici Miljenko i Marija iz Marasovina - mjesta poznatog još iz doba starih Rimljana u lijevom živopisnom zaobalju Krke gdje je bio strateški prijelaz preko te rijeke, nadomak isušenog jezera podno 'Čavlina buka' te devastirane sedrene barijere - kažu kako trenutno imaju 180 košnica dodajući kako će ih polovicom ovogodišnjeg svibnja biti i do 230. Obiteljskim obrtom su krenuli tek s desetak košnica i pravo je čudo kako se brzo razvija, širi njihova djelatnost unatoč i scilama i haribdama koje su ih u (po)nekim razdobljima pratile u životu.

Med i medni eko-proizvodi obitelji

Čavilina iz Marasovine

Gospođa Marija i gospodin Miljenko se nikad nisu predali katkada i preteškoj sudbini tvrdeći kako ih samo rad i njegovi rezultati mogu motivirati i ojačati te uvijek vući naprijed, dobro znajući kako na tržištu mogu opstati samo poštenim radom i razumnim poslovanjem u svom poslu, odnosno u plemenitoj gospodarskoj djelatnosti, unatoč osjetljivosti krhkosti, kakvo je pčelarstvo. I što se pak toga tiče, oni danas, i unatoč nesređenu i izbirljivu tržištu, svojim primjerom i djelima mogu služiti mnogima, ne samo u svom kraju. „Glavni proizvod naše tvrtke PO Prominka je med, no u paleti naše proizvodnje poznati su još i propolis, ocat od meda, medni likeri koji su do sada višestruko nagrađivani na natjecanjima ne samo diljem Hrvatske. Želimo tek podsjetiti kako je naša tvrtka PO Prominka, nakon više godine sustavnog rada i istraživanja, a uz pomoć stručnjaka kninskog Veleučilišta 'Marko Marulić' i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, potrošačima predstavila svoj novi proizvod o čemu nam je potvrdu dao i Zavod za javno zdravstvo. Riječ je o octu od meda, ekološkom pripravku punom vitamina, minerala, enzima, aminokiselina, korotena te inih korisnih svojstava za zdravlje ljudskog organizma, za koji stručnjaci tvrde kako ima čak i afrodizijačka svojstva.

Živopisni krajobraz rijeke Krke

nadomak Marasovine

Naša ga je tvrtka ga uspjela prva proizvesti u Europi, dakako i registrirati. Njegova svojstva ispitivalo je čak 6 doktora znanosti i 11 inženjera, a službeno je predstavljen u Čavlina u Marasovinama, odakle je odmah nakon toga krenula njegova prodaja. Taj je naš novi proizvod, pripravak već predstavljen na nekoliko sajmova i poznat je tržištima u Hrvatskoj i svijetu. Inače, ocat od meda je naš osamnaesti proizvod poslije nekoliko vrsta meda te različitih mednih pripravaka i likera od meda. Ideju o proizvodnji ocata od meda dala je moja supruga Marija, inače kemičarka, koja puno čita te je pronašla u stručnoj literaturi kako su ga Česi upotrebljavali još prije više od 200 godina. Tako smo se upustili u vlastitu avanturu te smo uspjeli, na sreću. Ali ništa ne bi bilo bez pomoći stručnjaka, tri godine trajala je sustavna pretraga. Zatim su, nakon kad se došlo do finala u istraživanju, stručnjaci još jedanput morali u cijelosti ponoviti postupak, a tajna je bila u odabiru meda kojim se postiže najbolji ljekoviti učinak octa u liječenju povišenih masnoća u krvi, šećerne bolesti, osteoporoze“, upoznaju nas Miljenko i Marija Čavlina, vlasnici obiteljske tvrtke PO Prominka.

Mladi planinari u zagrljaju prominskog krajolika

Ocat od meda koristan za liječenje povišenih masnoća u krvi, šećerne bolesti

Dodaju kako su medni likeri, ocat od meda i propolis najpopularniji proizvodi PO Prominka za koje najveće zasluge (99 posto), tvrdi Miljenko, ima baš njegova supruga Marija. Kaže kako u poslu ne bi uspjeli bez redovite suradnje s vrhunskim stručnjacima i objavljivanja brojnih ispitivanja i analiza njihovih hvalevrijednih proizvoda. Vole reći kako na svim proizvodima tvrtke PO Prominka ima znak kninskog Veleučilišta 'Marko Marulić', koje se zacijelo stavilo u funkciju razvoja poljoprivrede i stočarstva na području cijelog Kninskog kraja, pa i šire – sve prema potrebi. „Prošlogodišnja proizvodnja meda bila nam je nešto lošija, imali smo oko 3,5 tone meda što je vrlo loše u odnosu na veličinu pčelinje zajednice kakvu imamo, a razlogom su bili nepogodni i klimatski uvjeti.

Marija i Miljenko Čavlina nude svoje proizvode

Dakle, uspjeli smo nešto izvući kako bismo tek donekle pokrili troškove zahvaljujući i tome što postaje sve veći interes kupaca za potrošnju meda i mednih proizvoda. Ispaše su nam uglavnom u čistu krajobrazu rijeke Krke te na padinama Promine, najudaljenije u Podinarju kad je vrijesak. Vozni park naše tvrtke još uvijek se oslanja na moja leđa iako su dvaput operirana. Što se pak tiče tradicije proizvodnje meda, u obitelji Čavlina je duga 15 godina, a u obitelji moje supruge Marije pola stoljeća, koja me je nagovorila na ovu plemenitu djelatnost nakon što smo se oženili, i nisam se pokajao. A što se tiče nasljedstva u pčelarstvu, sigurno će nas naslijediti sin koji je pri završetku studija. On je uvelike zainteresiran za taj posao, a već puno zna o pčelama i pčelinjim proizvodima jer je još kao dječak bio u blizini košnica i pčelara kada je zavolio pčele i sve što one daju čovjeku“, govori Miljenko Čavlina.

Marija i Miljenko Čavlina

Ujedno podsjeća i na činjenicu kako je Poljoprivredni obrt Prominka jedna od rijetkih tvrtki koja nije dobila poticaj od države i lokalne zajednice – općine, grada, županije. Tvrdi kako je to među inima i velik propust Ministarstva poljoprivrede RH.

Tvrtka PO 'Prominka' – jedna od rijetkih bez poticaja države i lokalne zajednice

Kada smo prije koju godinu trebali dobiti povrat svojih kapitalnih ulaganja u obiteljski PO Prominka, to nikako nismo mogli ostvariti. Zato smo bili strašno ljuti, nezadovoljni, gotovo razočarani. Svi oni koji su nas nastojali nagovoriti kako bismo se za to ponovno trebali obratiti određenim institucijama, u tome nisu uspjeli, nisu nas mogli pridobiti iako su bili u pravu. Ostali smo strašno povrijeđeni, jer je to bilo definitivno nepravedno, nepošteno prema jednom iznimno značajnom obiteljskom poljoprivrednom obrtu kakav je naš, poznat kao PO Prominka koji je sada vrijedan i više od milijun i 500 tisuća kuna. Sva kreditna sredstva smo uglavnom vratili, a stasali smo bez ijedne kune poticajnih sredstava.

Rojevi pčela

Donedavno smo imali tri studenta u obitelji, od kojih su dvoje završili i već su na putu prema vani tražeći posao u tuđim zemljama, jer ga ne mogu dobiti u Hrvatskoj. To nas čini nesretnima, ne samo kao njihove roditelje pitajući se: ne ponavljaju li se to na hrvatskom selu 60-te, 70-te, 80-te i 90-te godine 20. stoljeća ili pak one iz druge polovice 19. stoljeća? Naša je kćerka završila medicinu te nam je ovih dana rekla: 'Ako ja do kraja ove godine ne dobijem traženu specijalizaciju, a bila sam jedna od najboljih studenata u svojoj klasi, ja odoh vani, izvan Hrvatske.' I to nas čini jako nesretnima. Druga naša kćerka je završila na kemijskom inženjerstvu, dok nam je sin na zadnjoj godini studija. Naša su djeca krasna, vrijedna, puno rade i (s) njima smo prezadovoljni. I s nama rade u obiteljskoj tvrtki PO Prominka, ističu Marija i Miljenko Čavlina upozoravajući i na postojeće stanje u državi:

Vrijesak na obroncima Promine

Ako se ne poslože stvari u našoj državi, i naša djeca će otići će vani pa ih možemo lako izgubiti. To bi bilo vrlo loše, tragično. Prema nekim podacima hrvatska država u školovanje samo jednog liječnika uloži oko 500 tisuća eura. Ako je to tako, pa nije li žalosno da taj mladi stručnjak, koji je itekako potreban Hrvatskoj, ode vani nakon što su roditelji i naša država uložili toliki novac u njegovo školovanje. Nije nam jasno kako se tako jednostavno, hladnokrvno tako gotov čovjek, mladi stručnjak koji je itekako potreban svojoj domovini može pustiti negdje vani, što je iznimno velika šteta i sramota za samu državu. Slušamo i čitamo u medijima kako je Hrvatsku samo u zadnje tri godine, uslijed gospodarske krize, napustilo oko 60 ili 70 tisuća ljudi, uglavnom mladih stručnjaka, dok ih je samo tijekom 2013. iselilo blizu 15 tisuća – najviše iz Splitsko-dalmatinske i Primorsko-zagorske županije te iz Zagreba i okolice. Također se čuje kako će uskoro iz Hrvatske trbuhom za kruhom krenuti novi val žena, od kojih oko 75 i 85 posto mladih žena, a njihova odredišta će uglavnom biti Austrija, Australija, Njemačka, SAD i Švedska.“

U zadnje tri godine Hrvatsku napustilo između 60-70.000 mladih ljudi, stručnjaka

Vjerojatno je zanimljivo i razmišljanje o tome kako se na tvrtku PO Prominka i djelatnost, kojom se godinama bavi obitelj Čavlina, odrazio ulazak Hrvatske u EU (od 1. srpnja 2014.)? „Od prvog momenta smo bili za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, u prvom redu zato što smo smatrali (i smatramo) kako će se konačno naći netko tko bi nas stavio pod nadzor, jer je očigledno kako to nismo u stanju sami učiniti. Također je očigledno kako u našoj zemlji ima previše lopovluka i lopova te je sve nekako korumpirano, a i sama Hrvatska je 'tvornica korupcije', umjesto zemlje rada i blagostanja kakvu smo manje-više svi zamišljali. Netko nas je prevario, debelo opljačkao, samo je žalosno što se gotovo ništa konkretno ne poduzima na tome kada i kako bi se zaustavio korupcijski val i žurno oduzela nezakonito stečena imovina. Iskreno govoreći, mi naprosto jedva čekamo da se nešto brzo dogodi, odnosno da doznamo koliko je tko ukrao i toliko učinio ružnoga Hrvatskoj; koliko je tko potkopao našu državu, osiromašio narod. I nije bitno jeli to bilo koja koalicija političkih stranaka, jesu li to resorna ministarstva. Nešto se brzo mora dogoditi, nešto se mora primijeniti nabolje.“, priželjkuju Marija i i Miljenko Čavlina, čije mišljenje dijele svi pošteni građani diljem Lijepe naše.

Vrcanje meda

To su nam gospođa Marija i gospodin Miljenko Čavlina rekli na tradicionalnom 9. sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem u hotelu Alkar 'Sinj 2014' (12. travnja ove godine) kada su na štandu obiteljske PO Prominka posjetiteljima nudili med, proizvode od meda, dakako propolis i ocat od meda oko kojih su 'zujali' ne samo mnogi degustatori nego i ozbiljni kupci. Kako je riječ o ekološkim proizvodima, od kojih je također bio toliko tražen ocat od meda jer ga je PO 'Prominka' još prije ekskluzivno ponudila Sinjanima i Cetinjanima, te posjetiteljima iz više zemalja, prodaja je išla neočekivano dobro i unatoč lošoj platežnoj moći kupaca.

Kada u Hrvatskoj zaustaviti korupciju te žurno oduzeti nezakonito stečenu imovinu?

Prema riječima našeg uglednog stručnjaka prof. dr. sc. Mirka Gugića, medni ocat obitelji Čavlina zaslužuje i dodatnu pozornost u gastronomiji, prvenstveno uslijed posebnog okusa, jer oplemenjuje jelovnik djelujući povoljno na naš organizam, te jačajući imunitet. Ističe kako je medni ocat blago kiseo te ima aromu meda, dok će pravi gurmani osjetiti i lagan okus voća, dakako i miris i okus livadnog cvijeća. Zahvaljujući specifičnoj aromi mješavine divlje prirode, ocat od meda je dobro došao mnogim jelima, a priznat je u svijetu te je neizostavan u mediteranskoj prehrani.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Obitelj Čavlina Eko proizvodi Med Ocat od meda Propolis Nelojalna konkurencija Medni liker PO Prominka Pčelarstvo Uvoz meda Marasovina Košnice Vrcanje meda Ekološki pripravci Ljekoviti učinak Stručnjaci proizvodnje Tradicija proizvodnje