Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loša sezona
  • 20.07.2021. 16:30
  • Požeško-slavonska, Jakšić

Med ove godine pod velikim upitnikom - Ivanu Boškoviću zadnja šansa zelena gnojidba

Ove godine ostala je još paša suncokreta koja bi ih mogla barem malo izvući, no teško je, dodaje Bošković, prognozirati kakva će biti iduća.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 995
  • 278
  • 0

"Nažalost, svjedočimo jednoj od najlošijih pčelarskih sezona od samostalnosti Hrvatske“, razočarano je za Poljoprivrednu televiziju rekao pčelar Ivan Bošković iz Jakšića. 

Iako štete na košnicama od tuče koja je, podsjetimo požeški kraj poharala krajem lipnja, nije imao, posljedice hladnog vremena popraćenog snijegom u proljeće osjetit će se na maloj količini meda koju će ove godine izvrcati. 

Kritično stanje, dodaje sugovornik, nije samo na ovome području nego u cijeloj zemlji. "Neki već prihranjuju, no pčele se na šećeru puno teže održavaju nego na medu“, ističe. Također, ovakva prihrana povećava troškove proizvodnje, ali i utječe na razvoj pčela u idućoj godini. 

Bagrem bez lista

Ove godine ostala je još paša suncokreta koja bi ih mogla barem malo izvući, no teško je, dodaje Bošković, prognozirati kakva će biti iduća. "Bagrem je dosta bez lišća. Što će tu biti na godinu i koliko će potjerati mladica ne znamo“, kaže nadajući se da neće biti prevelikih posljedica. 

Većini pčelara važno je da pčele skupe što više zaliha meda za zimu, a Ivan tako polaže nade u zelenu gnojidbu koja dolazi. "Najava je da će Kutjevo d.d. imati dosta površina pod facelijom koja bi trebala cvjetati u roku od 35 do 45 dana što je negdje krajem kolovoza. Pčelama je to idealan period, a taj med im je povoljan za prezimljavanje jer nije težak“, objašnjava. 

Kada je u pitanju prodaja i cijena meda, ovaj pčelar ne želi ništa prognozirati naglašavajući kako nije siguran hoće uopće imati nešto za prodati. Ako ga i bude vjerojatno će morati malo podići cijenu kako bi pokrio osnovne troškove proizvodnje. 

Ipak, nada se kako će kupci to razumjeti i ostati vjerni domaćem medu jer situacija ni u svijetu nije idealna. 

"Ljudi bi trebali puno više tražiti domaći med, ali i ostale proizvode jer su često kvalitetniji od uvezenih“, poručio je. 

Kakvo je stanje u pčelarstu i što je sve rekao Ivan Bošković pogledajte u videu:


Tagovi

Med Pčele Ivan Bošković Zelena gnojidba Cijene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]