Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski parlament
  • 01.09.2017. 07:30

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori

Prijevare s medom koji dolazi iz uvoza, ali i prijevare unutar EU alarm su za uzbunu!

Foto: Bigstockphoto/kostik
  • 1.633
  • 216
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u Bruxellesu raspravljao je o nacrtu izvješća "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a" koji je u ime Kluba zastupnika EPP-a sastavio mađarski zastupnik Norbert Erdős.

Pčelari su i prilikom boravka na Europskom tjednu pčela i oprašivanja u Europskom parlamentu u lipnju upozorili na smanjenje broja pčelinjih zajednica i na pad proizvodnje meda u EU, kao i na povećanje uvoza meda.

Prijevare s medom alarm za uzbunu

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori. Rezolucija ističe kako je trenutno najveći problem u sektoru pčelarstva širenje takvoga meda na unutarnjem tržištu čime je uzrokovano smanjenje kupovne cijene meda za pedeset posto od 2014. do kraja 2016. godine. Prepolovljene cijene meda u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj te vrlo niska potrošnja meda u državama članicama razlozi su zbog kojih treba poduzeti konkretne mjere.

"Prijevare s medom koji dolazi iz uvoza, ali i prijevare unutar EU alarm su za uzbunu. Loše zdravlje pčela i smanjenje broja kolonija dovode u pitanje oprašivanje usjeva i proizvodnju hrane s obzirom na to da 76% europske proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele", rekla je europarlamentarka Marijana Petir dodavši da gospodarska vrijednost oprašivanja koja se u EU-u procjenjuje na 14,2 milijarde eura godišnje, uvelike premašuje vrijednost proizvedenog meda.

Rezolucija poziva države članice i Komisiju da prisile proizvođače meda iz trećih zemlja koji se koriste nepoštenim metodama (ponajprije određene kineske proizvođače) te one koji pakiraju, kao i trgovce iz EU-a koji svjesno miješaju patvoreni uvezeni med s visokokvalitetnim europskim medom da djeluju u skladu sa zakonom, na veće kontrole meda koji pristižu na vanjske granice EU-a iz trećih zemalja pomoću uzoraka.

Izmjena Direktive o medu

Ključno rješenje bila bi zamjena nejasne oznake "mješavina meda iz država članica EZ-a i meda iz država koje nisu članice EZ-a" navođenjem na etiketi zemlje ili zemalja iz kojih potječu vrste meda korištene u proizvodnji konačnog proizvoda i navođenjem tih zemalja redoslijedom koji odgovara omjerima korištenim u konačnom proizvodu. Zatražene su i izmjene Direktive o medu, ali i povećano financiranje za pčelarstvo, uvođenje izravne potpore za pčelinje zajednice i povećanje proračuna EU za Nacionalne pčelarske programe.

Hrvatski pčelari podržavaju ovo izvješće, a tajnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević ističe da je potrebno u njega još dodati mogućnost da se kroz Nacionalne pčelarske programe dozvoli financiranje prihrane pčela i da se ptice pčelarice navedu kao štetnici jer mnogi pčelari zbog nje trpe veliku štetu, a zaštićene su zakonom na štetu pčela.

Foto: Bigstockphoto/kostik2photo


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Europski parlament Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

E, zemljo moja.
Više od 60 posto tla u zemljama EU je nezdravo.