AgroKlub.com

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Pčelarstvo » Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori

Europski parlament

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori

Datum: 01.09.2017. 07:30

Kategorija:

Pčelarstvo

Prijevare s medom koji dolazi iz uvoza, ali i prijevare unutar EU alarm su za uzbunu!

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u Bruxellesu raspravljao je o nacrtu izvješća "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a" koji je u ime Kluba zastupnika EPP-a sastavio mađarski zastupnik Norbert Erdős.

Pčelari su i prilikom boravka na Europskom tjednu pčela i oprašivanja u Europskom parlamentu u lipnju upozorili na smanjenje broja pčelinjih zajednica i na pad proizvodnje meda u EU, kao i na povećanje uvoza meda.

Prijevare s medom alarm za uzbunu

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori. Rezolucija ističe kako je trenutno najveći problem u sektoru pčelarstva širenje takvoga meda na unutarnjem tržištu čime je uzrokovano smanjenje kupovne cijene meda za pedeset posto od 2014. do kraja 2016. godine. Prepolovljene cijene meda u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj te vrlo niska potrošnja meda u državama članicama razlozi su zbog kojih treba poduzeti konkretne mjere.

"Prijevare s medom koji dolazi iz uvoza, ali i prijevare unutar EU alarm su za uzbunu. Loše zdravlje pčela i smanjenje broja kolonija dovode u pitanje oprašivanje usjeva i proizvodnju hrane s obzirom na to da 76% europske proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele", rekla je europarlamentarka Marijana Petir dodavši da gospodarska vrijednost oprašivanja koja se u EU-u procjenjuje na 14,2 milijarde eura godišnje, uvelike premašuje vrijednost proizvedenog meda.

Rezolucija poziva države članice i Komisiju da prisile proizvođače meda iz trećih zemlja koji se koriste nepoštenim metodama (ponajprije određene kineske proizvođače) te one koji pakiraju, kao i trgovce iz EU-a koji svjesno miješaju patvoreni uvezeni med s visokokvalitetnim europskim medom da djeluju u skladu sa zakonom, na veće kontrole meda koji pristižu na vanjske granice EU-a iz trećih zemalja pomoću uzoraka.

Izmjena Direktive o medu

Ključno rješenje bila bi zamjena nejasne oznake "mješavina meda iz država članica EZ-a i meda iz država koje nisu članice EZ-a" navođenjem na etiketi zemlje ili zemalja iz kojih potječu vrste meda korištene u proizvodnji konačnog proizvoda i navođenjem tih zemalja redoslijedom koji odgovara omjerima korištenim u konačnom proizvodu. Zatražene su i izmjene Direktive o medu, ali i povećano financiranje za pčelarstvo, uvođenje izravne potpore za pčelinje zajednice i povećanje proračuna EU za Nacionalne pčelarske programe.

Hrvatski pčelari podržavaju ovo izvješće, a tajnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević ističe da je potrebno u njega još dodati mogućnost da se kroz Nacionalne pčelarske programe dozvoli financiranje prihrane pčela i da se ptice pčelarice navedu kao štetnici jer mnogi pčelari zbog nje trpe veliku štetu, a zaštićene su zakonom na štetu pčela.

Foto: Bigstockphoto/kostik2photo

Broj pregleda članka: 1469; Uspješnost članka: 213.45

Tagovi: Med, Pčelarstvo, Marijana Petir, Europski parlament

Ključne riječi članka: med, je, treci, proizvod, u, svijetu, koji, se, najvise, patvori, pčela, zemalja, medom, smanjenje, pčelari, prijevare, nacionalne pčelarske programe


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!