Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski med
  • 29.11.2018. 15:00

Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci i s jedinstvenim brojem pčelara koji ga je proizveo

Prvu nacionalnu staklenku medom je u Kući meda u Županji napunio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.433
  • 168
  • 0

Domaći med od danas je u nacionalnoj staklenki. Prvu nacionalnu staklenku medom je u Kući meda u Županji napunio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Iz Županje je, pak, naglasio da će od danas domaći med moći lako prepoznati i neće biti mjesta zabuni. "Korištenje staklenke smo povezali sa sustavom označavanja Med hrvatskih pčelinjaka, tako da će na svakoj staklenci biti i jedinstveni broj putem kojeg svatko može provjeriti koji je pčelar proizveo med. Kontrolu korisnika Nacionalne staklenke za med radi Hrvatski pčelarski savez i nadležne inspekcijske službe, a svatko tko se ogriješi o pravila dobit će dvogodišnju zabranu upotrebe nacionalne staklenke i njegov će identitet biti javno objavljen. Na ovaj način sve zainteresirane strane imaju koristi. Pošteni pčelari imaju zaštitu svog proizvoda, potrošači znaju da kupuju najbolji med, a država ima punu kontrolu i može jamčiti kvalitetu i podrijetlo", rekao je Tolušić. 

Jedinstveni broj svakog pčelara 

Naime, od sad na stranici Hrvatske poljoprivredne agencije možete provjeriti čiji ste točno med kupili. I to ovdje

Kroz jedinstveni broj otisnut na staklenci možete provjeriti podatke proizvođača

Podsjećamo, pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. Maksimalan broj nacionalnih staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka te na temelju godišnje proizvodnje meda po košnici.

Korisnik (pčelar) je obvezan kupljenu nacionalnu staklenku puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom. Korisniku koji zloupotrijebi nacionalnu staklenku zabranit će se daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet korisnika bit će javno objavljen.

Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci!

Ministar Tolušići sastao se u Županji i s gradonačelnikom Davorom Miličevićem s kojim je razgovarao o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem, mogućnostima Programa ruralnog razvoja i perspektivom poboljšanja uvjeta poljoprivredne proizvodnje u županjskom kraju. Nakon sastanka su zajedno obišli tvornicu kombajna Same Deutz Fahr, a potpredsjednik Vlade RH kasnije je otvorio Reciklažno dvorište čija je izgradnja s 3,4 milijuna kuna sufinancirana sredstvima Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija“, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Program ruralnog razvoja

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je ugovoreno projekata iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 635 milijuna kuna, a samo iz mjera 4 i 6 Programa planirano je novo zapošljavanje 208 osoba. Veseli me da su se čak 72 mlada poljoprivrednika javila na natječaj za mlade i da su dobila sredstva za povećanje svojih proizvodnih kapaciteta, a sredstva je dobio i identičan broj malih poljoprivrednih proizvođača. Mali i mladi u Vukovarsko-srijemskoj županiji zajedno su povukli više od 35 milijuna kuna.

Reciklažno dvorište koje sam danas otvorio ovdje u Županji, ali i tvornica kombajna koju sam obišao daju mi garanciju napretka i prosperiteta ovog kraja. Ovdje imamo ljude s idejama i voljom da ih ostvare koristeći sredstva EU fondova. Njihove ideje rezultiraju novim radnim mjestima, novim dobrim pričama i daju ljudima razlog za vjeru u budućnost. Samo tako nastavite, a za savjet i pomoć naša vrata su vam uvijek otvorena", naglasio je Tolušić u Županji. 

Inače, nakon što je danas boravio u Županji, ministar će sutra s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem u Ministarstvu poljoprivrede potpisati ugovor o financiranju programa obnove uljare i zavičajnog muzeja na otoku Kaprije u vrijednosti od 500.000,00 kuna.

Tim sredstvima će se obnoviti zgrada uljare, nabaviti strojevi za preradu maslina te obnoviti i urediti zavičajni muzej za maslinarstvo i ribarstvo na otoku Kapriju. Uljaru će koristiti tamošnji poljoprivrednici, maslinari, okupljeni u Udrugu maslinara i magunjara.


Tagovi

Med Tomislav Tolušić Nacionalna staklenka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).