Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje meda
  • 28.11.2022. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Marijan Škrlec s bagremovim medom odnio laskavu titulu šampiona

Održano je 27. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj.

Foto: Ivana Barišić
  • 1.666
  • 57
  • 0

S 350 košnica iz kojih je ove godine izvrcao oko sedam tona meda, Marijan Škrlec iz Radoboja kraj Krapine okitio se titulom šampiona 27. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, u organizaciji osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom-Županijskom komorom Osijek, Županijskim savezom pčelara Osječko-baranjske županije, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Tehnološko-inovacijskim centrom Virovitica te pod pokroviteljstvom Hrvatskog pčelarskog saveza i Osječko-baranjske županije.

"Šampionsku titulu dobili smo za bagremov med", kratko je rekao Škrlec kojemu je ovo već jedna u niz osvojenih titula za med.

Pčelarstvom se bavi još od malih nogu, a intenzivno, objašnjava od 2004. godine. 

Pristigao 91 uzorak 

"Protekla godina je bila prva dobra u nizu od nekoliko loših, u kojoj smo nešto mogli izvrcati i zaraditi. Jako su teška vremena za pčelarstvo jer je bilo i mraza. Ova je konačno bila dobra", objašnjava.

Laskavu titulu odnio je u konkureniciji 91 pristiglog uzorka na ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda koji su bodove skupljali na peludnoj analizi, boji, mirisu, okusu, čistoći, bistrini.

"Ova je godina za pčelare bila povoljnija. Veseli nas ponovno dobra paša bagremovog meda što je na ovom natjecanju i potvrđeno. Dobili smo veliki broj bagremovog meda vrlo visoke kvalitete, a imali smo i dobru zastupljenost metljikovca", objasnila je Ivana Flanjak, voditeljica ocjenjivanja i izvanredna profesorica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek.

Ističe kako je ove godine izostala bolja paša kaduljinog meda, karakterističnog za mediteranski dio Hrvatske.

O samoj kvaliteti, kaže, dovoljno govori brojka od 57 zlatnih medova, 17 srebrnih i isto toliko brončanih uzoraka. 

"Naša proizvodnja je pod otvorenim nebom i sve ovisi o vremenskim prilikama te sposobnosti pčelara da tehnologijom pčelarenja skupi što više meda", istaknuo je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet ističući kako su klimatske promjene jedan od osnovnih razloga koliki će biti prinos meda.

Pčelarski sektor bilježi porast 

Napominje kako broj pčela i pčelara raste te da se ne radi o nekom značajnom pomaku, ali se mogu pohvaliti da im broj ne pada.

"Ako slušate, imamo pad u proizvodnji mlijeka, jaja, a rekao bih da je pčelarstvo i med u porastu", rekao je Kocet ukazujući i na problem nelojalne konkurencije.

"Na hrvatskom tržištu je oko 30 posto samo patvorina meda, bez nelojalne konkurencije", poručio je prvi čovjek Pčelarskog saveza dodajući kako su 2018. godine pokrenuli projekt nacionalne staklenke za med koja dokazuje sljedivost od same proizvodnje do potrošača.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Med Pčelarstvo Hrvatski pčelarski savez Ocjenjivanje meda Marijan Škrlec


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]