Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Veljača u pčelinjaku
 • 31.01.2023. 10:30

Koje radove treba obaviti u pčelinjaku tijekom veljače?

Toplije dane viših dnevnih temperatura bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje. No, ne samo to.

Foto: Maja Celing Celić
 • 3.092
 • 165
 • 0

Ime veljača po nekima je naziv koji označava sve duže i duže dane koji naočigled postaju sve veći (veji) i veći. Oborine su uglavnom u obliku snijega, a ponekad u kopnenim krajevima temperature za sunčanih dana mogu biti prilično visoke, posebno kako se bliži kraj tog mjeseca.

Te toplije dane viših dnevnih temperatura (iznad 15°C) bez vjetra možemo iskoristiti za kontrolu i nadopunu zaliha hrane ukoliko smatramo da u ih u određenoj košnici nedostaje.

Stvari koje bi trebali odraditi u veljači:

 • Na topliji dan provjerite pčele koje izlijeću iz košnice.
 • Počinje u ovom mjesecu priprema za kasniju opskrbu vodom (početkom ožujka).
 • Provjerite jesu li vaše košnice još uvijek stabilne na postolju.
 • Provjerite stanje vage i zalihe hrane.
 • Stavite kontrolnu ploču na podnicu na tri ili četiri dana kako bi utvrdili stanje s varoozom pčela. To će vam otkriti koje okvire pčele pokrivaju i omogućiti vam da odredite stupanj aktivnosti. 
 • Prebrojite pad grinja. Pad više od šest dnevno je loše. Napravite preventivni tretman.
 • Nastavite s pripremom, popravkom i zamjenom dotrajale opreme.

Matica već u siječnju počinje laganim polaganjem jajašca tako da u slučaju potrebe za eventualnim otvaranjem košnice to treba također imati stalno na umu. Bespotrebno ili dugotrajno otvaranje košnice u veljači može u najboljem slučaju izazvati prehladu vašeg novog legla, a to ne želite svojim pčelama. U nekim krajevima kako su zime sve toplije matica ni ne prestaje sa zalijeganjem već samo smanjuje intenzitet.

Iako mnogi pčelari to rade u veljači, još je rano ocjenjivati eventualne zimske gubitke pčelinjih zajednica. Taj dio odradit ćemo od sredine do kraja ožujka. Međutim sad je vrijeme da počnemo s ozbiljnijim pripremama za radove u sljedećem mjesecu.

Nastavljamo s užičavanjem okvira i ukoliko to obavimo u veljači nećemo nimalo pogriješiti. Krajem mjeseca možemo početi i s uređenjem te postavljanjem prvih higijenskih pojilica. Njih na pravom pčelinjaku nikad ne smije nedostajati, a previše ih nema nigdje. Naime kod pojilica vrijedi pravilo: Više je bolje.

Možemo također početi s pripremom rezervnih podnica i nastavaka ukoliko pčelarimo sa LR košnicama. Zamjena podnica i dodavanje novih nastavaka u ožujku, kad obično te poslove u pčelinjaku obavljamo, ići će mnogo brže.


Tagovi

Pčelinjak Veljača u pčelinjaku Radovi Provjera pčela Provjera zaliha hrane Varooza


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]