Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezimljavanje pčela
  • 11.11.2018. 15:00

Kako utopliti pčele pred zimu

Ako je pčelinjim društvima u košnici toplo, ona će lakše prezimiti. Pčele griju klube (gnijezdo), ali ne i cijelu košnicu, pa pčelari trebaju pregraditi nepotrebne slobodne prostore da se u njih ne rasipa toplina.

Foto: Pixabay/yo7lxm
  • 1.752
  • 68
  • 0

Iskusni pčelari kažu da je utopljavanje pčelinjih društava jedan od najvažnijih uvjeta za njihovo uspješno prezimljavanje. Ako u košnici postoji prazan prostor, nepopunjen pčelinjim društvom i rezervnom hranom, on se pregrađuje daskom ili hranilicom. Utopljavanje se obavlja i odozgo, da se topao zrak ne bi gubio u slobodnom prostoru košnice.

Utopljavajući materijal (obično novinski papir) se krajem listopada i početkom studenog stavlja na poklopnu dasku. Prazan prostor u košnici se odvoji tako što se krajnji ramovi s praznim saćem do gnijezda obaviju novinskim papirom i ponovo stave do gnijezda, ali tako da novine budu duže od rama i da potpuno dodiruju podnjaču, odnosno da potpuno odvoje prazan prostor u košnici od gnijezda.

Temperatura u središtu pčelinjeg gnijezda, kada pčele ne njeguju leglo, kreće se od 12°C do 15°C, a na periferiji od devet do 10°C.  Pčele, dakle, griju gnijezdo, a ne i cijelu košnicu, pa je potrebno da se sve pukotine, koje pčele nisu premazale propolisom -  zatvore i tako spriječe nagle promjene temperature i propuha u košnici. Suh i hladan zrak ne smeta pčelama, ali je vlažan vrlo štetan tijekom prezimljavanja.

Ventilacija izbacuje vlagu

Ako nije dobra ventilacija, vlažan zrak se zadržava u košnici i vlaži njene zidove, saće i same pčele. Suvišna vlaga može se ispustiti kroz poklopne daske, kao i otvaranjem dva leta na košnici. To redovno treba obavljati, jer slaba ventilacija ne može spriječiti vodenu paru da se na stranicama košnice i poklopne daske kondenzira u vodu, koja stvara plijesan na peludi i starom saću. Osim toga, uznemirava pčele i izaziva njihova uginuća.

Da bi se omogućili još bolji uvjeti za prezimljavanje pčela, ispod dva nastavka plodišta treba staviti jedan nastavak s praznim saćem. Tako plodište dobiva neku vrstu "predsoblja" koje ublažava nagle promjene vanjske temperature

Obavezna dopuna zimskog obroka

Jaka pčelinja društva od studenog do siječnja potroše (pojedu) oko šest kilograma meda. Ako je med od gustog sirupa od 5,5 kilograma šećera smješten oko gnijezda, pčele će do kraja siječnja imati dovoljno hrane. Međutim, slabija društva tijekom ovog perioda potroše više hrane. Upravo su zato pčelari u studenom primorani takvim zajednicama dopuniti zalihe hrane. Takvim društvima treba dodati po jednu pogaču (kolač) čvrste šećerne mase. Kolač količinski ne treba biti teži od dva i po kilograma.

Kako se spravlja šećerni kolač?

Šećerni kolač se spravlja od pet dijelova šećera i jednog dijela tople vode (pet kilograma šećera i litra vode). U toplu vodu postepeno se sipa šećer i miješa. Izmješana masa se potom stavlja na manje, a zatim na jače zagrijanu ringlu, uz stalno miješanje do vrenja. Poslije vrenja se obavlja proba s malom količinom smjese u hladnoj posudi. Ako se smjesa zgusne i postane bijela, a da se ne lijepi za prste - sirup je dovoljno kuhan. Ovako ukuhanom sirupu na svaka dva i po kilograma dodaje se sok od jednog limuna i dobro izmješa.


Tagovi

Pčele Utopljavanje košnice Pčele zimi Šećerni kolač Ventilacija košnice Zimski obrok za pčele


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.