Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvije matice
  • 29.04.2022. 13:30

Kako umnožiti zajednicu bez nabave nove matice koristeći resurse iz vlastite košnice?

Takve radnje počinju nakon prvih voćnih paša, otprilike nakon pojave cvatnje maslačka.

Foto: Depositphotos/Serg35
  • 2.969
  • 168
  • 0

Novu pčelinju zajednicu bez nabavke nove matice moguće je napraviti koristeći resurse iz vlastite košnice. 

Takve radnje počinju nakon prvih voćnih paša, otprilike nakon pojave cvatnje maslačka. Plodištu uzmemo jedan ili dva okvira novog nepoklopljenog legla s kućnim pčelama ili matičnjak i prebacimo u gornji nastavak koji će nam kasnije nakon izlijeganja matice biti gornje (drugo) plodište.

Trebamo između staviti matičnu rešetku s drvenim okvirom i letom kako stara matica i novouzgojene u nastavku iznad ne bi došle u kontakt. Između dva plodišta, novog i starog, ostavimo jedan ili dva nastavka kao medište. Na donjoj je slici polunastavak koji ja osobno već dvadesetak godina preferiram za upotrebu u medištima, no može naravno biti i nastavak da dodatno odvojimo dva plodišta čime pčele gore ne osjete miris donje matice.

One će gore obavezno uzgojiti novu, a ona kako je odvojena od donje, počinje raditi kao nova zajednica.

Umnožavanje zajednica 

Dakle imamo dvomatičnu košnicu koju možemo tako koristiti ili ju kao takvu kad se gornje plodište popuni leglom samo prebacimo na novu podnicu kao novu zajednicu. Ne zaboravimo, prednosti ove rešetke s drvenim okvirom i letom je nekoliko. Matici omogućavamo da prelazi preko satonoša, a izletnicama da koriste izlaz.

Osim toga, matica u košnicama gdje ju stavljamo direktno na satonoše može biti nekad prisiljena (posebno ako je "vitka") provući se kroz rešetku u medišni nastavak. Stavimo li ipak matičnu bez leta na gornjem nastavku moramo imati napravljen nužni izlaz - leto.

S dvije matice i u uzimljavanje

Ne zaboravimo također da u plodištima matica uvijek mora imati mjesta za zalijeganje. U proljeće kad je unos peludi pčelama instiktivno jak, često dolazi do njezine blokade što je posebno izraženo i na ovom načinu jer maticu ograničavamo da instiktivno ide prema gore.

Kad nema mogućnost prelaska u gornji nastavak ona će "šetati" vodoravno po okvirima i tako polagati jajašca.

Na takav način sa dvije matice krajem sezone možemo ući i u uzimljavanje dok se između njih uvijek mogu ostaviti okviri "na čuvanje" pčelama.


Tagovi

Umnožavanje zajednica Dvije matice Matična rešetka


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]