Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med iz Lijepe naše
  • 05.06.2014. 08:30

Kako do certifikata kvalitete Med iz Lijepe naše?

S ciljem označavanja meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, HPA je pokrenula projekt označavanja meda oznakom Med iz Lijepe naše. Kako do certifikata?

  • 964
  • 65
  • 0

Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom pokrenula je novi marketinški projekt pod nazivom "Dobrovoljno označavanje meda znakom Med iz Lijepe naše". Ovim projektom žele potrošačima putem Znaka dati informaciju o podrijetlu kao i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. U ovom projektu mogu sudjelovati svi pčelari upisani u Evidenciju pčelara u Republici Hrvatskoj te koji med prodaju na jedan od načina izravne prodaje (na gospodarstvu, tržnicama, sajmovima i sl.).

Kako do oznake Med iz Lijepe naše?

Svaki zainteresirani pčelar koji želi na pakiranjima meda koristiti znak Med iz Lijepe naše, podnosi Zahtjev za uzorkovanjem i analizom kvalitete uzoraka meda. Nakon provedene analize, ukoliko analiza zadovoljava svim propisanim parametrima, pčelaru se izdaje Certifikat kvalitete meda te se potpisuje Ugovor o korištenju znaka Med iz Lijepe naše.

Oznaka certifikata kvalitete Med iz Lijepe naše

Naljepnice za ambalažu meda izdaju se u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji pčelarima koji su ostvarili pravo na raspolaganje Certifikatom kvalitete. Naljepnica se označava neponovljivim serijskim brojem pomoću kojeg je moguće putem internetske aplikacije dostupne na www.hpa.hr provjeriti podatke o podrijetlu i vrsti meda. Provedbu i kontrolu projekta provode Hrvatska poljoprivredna agencija i Hrvatski pčelarski savez. Pčelarstvo je u Republici Hrvatskoj tradicionalna poljoprivredna grana koja ima veliki gospodarski značaj. Pčelinji proizvodi - med,pelud, vosak, propolis, matična mliječ te pčelinji otrov upotrebljavaju se kao hrana i dodatak prehrani zbog svojih funkcionalnih svojstava pri otklanjanju zdravstvenih problema. Upravo zato su pčelinji proizvodi važni za proizvodnju, kako prehrambenih, tako i drugih proizvoda. Republika Hrvatska zbog različitih klimatskih zona (mediteranska, kontinentalna, gorska) ima i različite uvjete za razvoj pčelarstva što omogućuje proizvodnju mnogih vrsta meda.

Većina meda u Hrvatskoj prodaje se na kućnom pragu

Prema podacima iz Hrvatskog pčelarskog saveza u Republici Hrvatskoj ima oko 650.000 košnica putem kojih se godišnje proizvede 7.000-8.000 tona meda. Prema podacima iz Evidencije pčelara u Republici Hrvatskoj je više od 11.000 pčelara od kojih je oko 8.000 organizirano u 145 udruga - članica Hrvatskog pčelarskog saveza. U Hrvatskoj se većina meda prodaje izravnom prodajom ''na kućnom pragu''.


Tagovi

HPA Hrvatski pčelarski savez Med iz Lijepe naše Certifikat kvalitete Pelud Vosak Propolis Matična mliječ Hrvatski pčelari Košnica Certificiranje meda


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.