Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med i maslac
  • 27.02.2018. 07:30

Inovacije Milana Kramera: tržištu će ponuditi namaz od meda uljane repice i maslaca

Med od uljane repice može pomoći u liječenju gastritisa, bolesti gornjih dišnih puteva, gušterače i jetre. Čisti organizam od teških metala, a odličan je i za mentalno zdravlje. Zbog svega toga ga poznati pčelar planira u kombinaciji s maslacem na tržište staviti kao poseban namaz.

  • 2.444
  • 146
  • 0

Ljekovita svojstva meda poznata su svima, no i dalje ne jedemo dovoljne količine ovog prirodnog lijeka. Situaciju u korist zdravlja već godinama nastoji okrenuti poznati osječki pčelar Milan Kramer, a jedan od njegovih pripravaka je i namaz od meda uljane repice i maslaca. Ovaj ukusni namaz predstavio je i kupcima osječke tržnice na još jednom Zelenom četvrtku.

"Prije nekih 15-17 godina sam surađivao s danas pokojnim profesorom na Ekonomskom fakultetu Ljubomirom Babanom gdje smo napravili taj namaz i svake bi ga godine prvi utorak nakon Sveta tri kralja 100 studenata treće godine fakulteta kušali za doručak. Znači namaz na kruh, med na kruh i čaj s medom i onda bi dobili 17 pitanja na koja su trebali odgovoriti i svake godine bi jedan student/studentica obradili te pokazatelje. Petstotinjak studenata je odgovaralo na pitanja o učestalosti konzumacije meda, vrstama koje vole, cijeni, gdje ga nabavljaju te na koji način ga konzumiraju. No tada ovaj namaz nije zaživio kao zaseban proizvod dijelom zbog odlične cijene mlijeka, a dijelom i zbog izgleda odnosno bijele boje meda uljane repice", otkriva Kramer. 

Proizvođači mlijeka su u to vrijeme prodavali čistu sirovinu, a pčelari taj med nisu nudili kao med od uljane repice nego ga se plasiralo u konditorsku industriju.

Ljekovit i ukusan med uljane repice

"Konditorska industrija je dobivala prekvalitetan med. Zašto nismo? Zato što se med od uljane repice kristalizira 5 do 7 dana i bude boje kao mast. Lagano je namaziv, a zbog boje su mislili da je to zbog šećera pa su ga pčelari morali dekristalizirati pa bi ga pomiješali s drugim medom i tako prodali pod cvjetni ili livadski", dodaje on. 

Med od uljane repice može pomoći u liječenju gastritisa, bolesti gornjih dišnih puteva, gušterače i jetre. Čisti organizam od teških metala, a odličan je i za mentalno zdravlje. Zbog svega ga poznati pčelar planira u kombinaciji s maslacem na tržište staviti kao poseban namaz.

"Sad se propagira medni doručak, domaća hrana pa ćemo vidjeti iz mog udruženja da prezentiramo to Gradu Osijeku i Županiji Osječko-baranjskoj jer je u biti sva sirovina iz Slavonije. Znači maslac - imamo toliko mlijeka neiskorištenog, med od uljane repice koja se sve više sije kako zbog ulja, tako i bidoizela. To je, inače prva proljetna paša. Treba dodati i da je med od uljane repice jako dobar za mušku populaciju, za sve koji imaju problema s prostatom", zaključuje pčelar.

Osim ljekovitog svojstva, med uljane repice pomiješan s maslacem ima iznimno dobar okus. 

Foto: Facebook/Milan Kramer


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Milan Kramer Med Namaz Uljana repica Pčele


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]