Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša pčela
  • 15.06.2014. 08:10

Hvarski pčelari u potrazi za ispašom

Dalmatinski pčelari žale se na slabu ovogodišnju ispašu pčela!

  • 677
  • 43
  • 0

Na obroncima Dalmatinske zagore u selu Prapatnica, zatekao sam hvarske pčelare Stjepana Dulčića i Petra Jeličića koji su u potrazi za boljom ispašom kadulje i drače. Obojica su doselili svoje pčelinje zajednice nadajući se dobroj ispaši, ali od toga ništa. Gladne pčele lete na sve strane u potrazi za hranom, ali slabe su sreće. Kao i ova dva pčelara, žale se i drugi sa priobalja da je uslijed vremenskih prilika kakve su vladale tijekom proljeća, došlo do velikih gubitaka. Kiše i vjetrovi učinili su svoje, tako su, ne samo pčele, već i rod mnogih voćaka ove godine podbacio. Ova dva pčelara selila su svoje pčele i na područje Like, ali također s malim uspjehom.

Ljubitelji meda i proizvoda o meda ove će godine morati izdvojiti veća sredstva jer će cijena biti znatno veća. Poglavito kada se radi od meda mediteranskih ljekovitih trava. Seoba pčelinjih zajednica iziskuje znatna materijalna sredstva pa je i to jedan od razloga veće cijene meda. Ukoliko tijekom ljeta ne nađu dobru pašu, ovo će za pčele i pčelare biti dosta složena godina. Dočekati zimu bez dostatne količine hrane može ugrožiti i opstanak pčelinjih zajednica. Pčelari se nadaju da se to neće dogoditi, ali opreza nikada dovoljno. Još uvijek ne znamo što nas čeka u narednom periodu. Ako se obistine prognoze o paklenim vrućinama koje nam predstoje, situacija će doista biti složena.


Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Hvarski pčelari Ispaša Kadulja Drača Vrućine Vremenske neprilike Mediteranske ljekovite trave Stjepan Dulčić Petar Jeličić Med Pčelinje zajednice Vrućine Kiša


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Družimo se svaki dan :)