Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 19.06.2021. 07:30

Dva posto europskih pčela ima gene afričkih - zato su agresivnije?

Istraživači su otkrili da gotovo dva posto medonosnih pčela u srednjoj i istočnoj Europi već ima mitohondrijsku DNA afričkog podrijetla.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 551
  • 218
  • 0

Raznolikost mitohondrijske DNA medonosnih pčela u srednjoj i istočnoj Europi proučavali su istraživači Centra za poljoprivrednu genetiku i biotehnologiju Sveučilišta u Debrecenu (Mađarska).

Rezultati njihovog istraživanja otkrili su da ljudska aktivnost ima negativan utjecaj na genetsku raznolikost pčela. Prema njima, ta bi promjena mogla dovesti do smanjenja broja ovih oprašivača.

Otkrili su da gotovo dva posto onih medonosnih u srednjoj i istočnoj Europi već ima mitohondrijsku DNA afričkog podrijetla. "To je najvjerojatnije uzrokovala trgovina", kazala je za hirek.unideb profesorica Szilvia Kusza sa sveučilišta koje je provelo istraživanje.

Afričke pčele poznate i kao "pčele ubojice" su na američke kontinente unesene zahvaljujući ljudima jer imaju sposobnost većeg unosa meda. Ovo istraživanje ispitalo je takozvanu afrikanizaciju, a zaključeno je da u istočnoj i srednjoj Europi ne postoje dokazi da je prisutnost tzv. afričkih mitotipova uzrokovana prirodnim procesima.

Prijetnja su održivom pčelarstvu

Iako su afričke podvrste otpornije na štetnike, studija je pokazala da ta tolerancija u mnogim slučajevima ovisi i o okolišu. Dakle, nije nužno da bi one u europskom okruženju bile otpornije. Pčele takvog podrijetla predstavljaju značajnu prijetnju genetskoj raznolikosti i zdravstvenom statusu europskih i manje su prikladne za pčelarstvo zbog agresivnijeg ponašanja.

Premda je dokazano križanje vrsta, udio afričkih gena u populaciji još uvijek treba proučiti. Njihovo mapiranje je važno, čak i ako je nuklearni genom europskih oprašivača uglavnom europskog podrijetla.

Istraživanje prisutnosti afričkih mitotipova od vitalne je važnosti za pčelarstvo jer genetske modifikacije medonosnih pčela u srednjoj i istočnoj Europi mogu pridonijeti širenju nepoželjnih svojstava, parazita i bolesti.

"Da bi se očuvala njihova genetska čistoća, treba bolje kontrolirati uvoz i širenje invazivnih jer bi afrikanizacija prikazana u studiji mogla predstavljati ozbiljnu prijetnju održivom pčelarstvu", zaključila je Kusza.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

DNA pčela Europske pčele Afričke pčele Pčelarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.