• Klimatske promjene
  • 14.10.2017. 12:00

Dulja sezona cvjetanja loša za pčele?

Klimatske promjene povećavaju period cvjetanja. Znači li to više cvijeta za pčele? Ne, baš suprotno!

Foto: Pixabay/Jiricek
  • 327
  • 21
  • 0

Znanstvenici iz Državnog sveučilišta u Sjevernoj Karolini došli su do čudnog paradoksa dok su analizirali ponašanje pčela na visokim nadmorskim visinama.

Proučavali su tri vrste pčela u subalpskim područjima, odnosno 43 lokacije i podatke o cvjetanju bilja i drveća kako bi shvatili kako klimatske promjene mogu utjecati na oprašivače.

Prvi dio njihova otkrića bio je vrlo predvidljiv - tijekom posljednja četiri desetljeća, više temperature i manje snijega doveli su do duljeg perioda cvjetanja.

Ista količina cvjetova u duljem razdoblju

Podatak bi se činio odličnim za pčele, no, nije baš tako. Istraživanje je pokazalo da topliji dani, duži period proljeća i ljeta, manje oborina podudaraju s podatkom da se pogoršava stanje pčela.

Ispada da dulja sezona cvjetanja ne mora značiti i bolju sezonu. Naime, nije da biljke u tom periodu proizvode više cvjetova ili dugotrajnije cvjetove, nego proizvode istu količinu cvjetova, ali u dužem razdoblju. A to znači da zapravo više je vremena kada je manje cvjetova.

Kao kada ručak jedete šest sati

Usporedimo to s ljudskim obrokom. To je kao da ste uzeli svoj ručak i umjesto da ga pojedete odjednom, jedete ga po malo, i tako šest sati. Pauza za ručak može biti dulja, ali još uvijek imate istu količinu hrane.

Studija ne nudi nikakva rješenja, ali ovo je ipak jedan u nizu informacija o tome kako biljke i životinje, posebno uključujući važne oprašivače, reagiraju na klimatske promjene.

Foto: Pixabay/Jiricek72


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi