Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša pčela
  • 03.06.2021. 15:00
  • Požeško-slavonska, Vidovci

Damir Martić rojenjem u pčelinjaku sprječava pojavu varoe

Ako nije toplo nema ni meda, ističe za Poljoprivrednu televiziju, nadajući se kako će vrijeme koliko, toliko dopustiti da pčele obave ispašu. 

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 786
  • 41
  • 0

Vremenske neprilike u posljednje tri godine nikako ne idu na ruku pčelarima. Osim na jabukama, kruškama, šljivama i ostalim voćnim vrstama na čije bi cvjetove trebale dolaziti pčele, temperature ispod ništice u travnju napravile su i veliku štetu na drveću bagrema. 

Zbog toga je ovogodišnja paša u nekim krajevima zemlje kasnila gotovo mjesec dana naspram one od prošle godine, a pčele su kod onih koji nisu napravili naknadnu prihranu gotovo gladovale.

Ipak, neki su zbog izmjene toplog i hladnog vremena napravili dohranu, a jedan od njih je Damir Martić koji je zadnju pogaču stavio u ožujku. "Iako smo ih dobro zazimili sa šećernim sirupom, u proljeće smo ih dohranili“, pojašnjava. 

Temperaturni šokovi oslabljuju zajednice

Temperaturni šokovi, dodaje, nikako nisu dobri. Zatopli pa leglo krene van, onda naglo zahladi i matica stane. Pčelinja zajednica tako može oslabiti, a čim se to dogodi dolazi do pojave raznih bolesti zbog kojih im opada imunitet što rezultira opadanjem zajednice. 

"Ako nije toplo nema ni meda“, ističe za Poljoprivrednu televiziju ovaj pčelar inače iz Vidovaca, mjesta u Požeško-slavonskoj županiji nadajući se kako će vrijeme koliko, toliko dopustiti da pčele obave ispašu. 

Njegov pčelinjak nalazi se na brdu usred šume. Pčele su trenutno u ispaši bagrema, a nakon njega slijede lipa i kesten. Ima 70 košnica i zbog toga se više smatra hobi pčelarom, no nagrada i palete proizvoda koje nudi osim meda, a u kojima se nađe propolis, sapuni od meda i mlijeka, melem, kreme i svijeće govori kako to ide prema ozbiljnijem poslu. 

U poslu mu pomaže obitelj, a svaku kunu koju zaradi za med ponovno ulaže u pčele. 

I ove godine manje meda: Na glavnim pašama gubitci 100 posto, idu interventne potpore?

Ovih dana završio je i s rojenjem u pčelinjaku kojim osim što pojačava brojnost pčela, djelomično rješava i problem varoe. Opće je poznato kako je ona najteži problem u ovoj proizvodnji, a sugovornik ju osim lijekovima tretira s oksalnom kiselinom i u jesen dimljenjem. 

"Pokušavamo ju sa svim mogućim sredstvima spriječiti, a još uvijek nema lijeka niti tretmana koji bi ju u potpunosti suzbio“, ističe. 

Što je sve ovaj pčelar rekao možete pogledati u videu:


Tagovi

Ispaša bagrema Damir Martić Temperaturni šokovi Matica Varoe


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]