Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova Gradiška
  • 20.05.2019. 08:30
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

Na zajedničkoj manifestaciji Proljetni sajam i 21. poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški pčelari tamošnje Pčelarske udruge "Nektar“ ukazali su na alarmantno stanje u pčelarstvu zbog čega bi, kažu, trebalo proglasiti stanje elementarne nepogode

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 12.243
  • 3.476
  • 0

"Baš su prefine ove palačinke s medom“, glasno je komentirao jedan mališan, dok je sa svojim prijateljima iz dječjeg vrtića uživao u šatoru na središnjem novogradiškom trgu na prvom Mednom doručku s hrvatskih pčelinjaka. Kušanje meda hrvatskih pčelinjaka organizirali su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski u sklopu trodnevne manifestacije Proljetni sajam i 21. poljoprivredno-poduzetničke ideje koje su organizirali Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška i novogradiški Quad club “Lotus“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Cilj ove hvalevrijedne akcije je promidžba meda i drugih pčelinjih proizvoda, kako bi najmlađi od najranije dobi shvatili koliko je ta namirnica ukusna i važna u prehrani, a i da stariji shvate koliko je važnost pčelarstva za hrvatsku poljoprivredu.

Medni doručak podržali su i članovi pčelarskih udruga s područja Brodsko-posavske županije: "Nektar“ iz Nove Gradiške, "Zrinski“ iz Slavonskog Broda i "Sibinj“ iz Sibinja.  Pčelari novogradiškog kraja iskoristili su priliku i istaknuli da su krajem prošle i početkom ove godine pretrpjali ogromne gubitke i da bi im mjerodavni trebali pomoći u saniranju štete.

Traže proglašenje elementarne nepogode za pčelare 

"Što se stradavanja pčela i ogromnih gubitaka tiče, ja mislim da bi na našem području trebalo proglasiti elementarnu nepogodu za pčelare. Nekima je od stotinjak pčelinjih zajednica preživjelo tek desetak. Osim toga, cijeli mjesec svibanj je kišovit, hladno je, tako da od bagremove paše neće biti ništa. Mi koji selimo možda ćemo nešto uhvatiti na kasnom bagremu, ali i to će biti jako male količine. Amorfa je smrznula, rijeka Sava se razlila u odteretna polja, tako da će pčelari ovog kraja praktično ove godine ostati bez meda na glavnim pašama“, žali se na ovu sezonu Mijo Kurić, predsjednik Pčelarske udruge "Nektar“ Nova Gradiška. 

U Novoj je Gradiški održan Proljetni sajam (Foto: Vjekoslav Hudolin)

"Pčelarstvom se bavim od djetinjstva, naučio sam to od svojih predaka, i uvijek sam radio isto, nije bilo problema. Znalo se dogoditi da ugine neko društvo, što je i normalno, jer nisu sva društva bila jednako razvijena pred zimu. Meni je od 80-ak pčelinjih zajednica, stradalo 60. Ovoliki pomor pčela koji smo doživjeli ne pamtim u mome dugogodišnjem pčelarskom stažu“, rekao je 63-gorišnji Marko Stanić, pčelar iz Nove Gradiške. 

Poznati pčelar Krešo Kastmiler iz Novog Varoša, inače pčelarski povjerenik u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, kaže da su ove godine problemi u pčelinjacima novogradiškog kraja ogromni, da na zna kako će opstati oni koji su pretrpjeli najveću štetu, pa će od Ministarstva poljoprivrede zatražiti pomoć.

"Prošle godine imali smo strašnu najezdu varoe, najvećeg pčelinjeg nametnika, zbog nje smo izgubili puno pčelinjih zajednica. Ako tomu dodamo ove loše vremenske prilike, kada pčele praktično ništa ne donose iz prirode i kada ih moramo hraniti šećerom, a muči nas i veliki uvoz meda, stanje je više nego alarmantno, a o tomu se vrlo malo govori“, kaže Kastmiler. 

“Od 60 pčelinjih zajednica meni je stradalo trideset, mnogim pčelarima su pčele stradale u mnogo većem postotku, samo o tomu se ne priča puno. Mislim da je glavni razlog varoa koja je prošle godine napala pčelinjake ranije nego što je to uobičajeno i napravila pravi "pokolj“,  kaže iskusni 80.-godišnji pčelar Mihailo Rapaić iz Nove Gradiške.

Za obnovu i saniranje stanja i pčelinjaka trebat će i vremena i novca, pa bi pčelarima koji su stradali dobro došla svaka pomoć, kažu naši sugovornici. Na izložbeno-edukativnoj manifestaciji Proljetni sajam i 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje na središnjem novogradiškom gradskom trgu i u ulici Slavonskih graničara okupilo se oko 120 izlagača iz sedam hrvatskih županija i nekoliko susjednih država. Svoje proizvode predstavili su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, tvrtke, ali i općine. Zahvaljujući lijepom vremenu ovu manifestaciju obišao je i velik broj posjetitelja.   

Majdak: Zemljište neće završiti u vlasništvu stranaca

Organizirano je i više edukativnih predavanja, a posebno aktualno bilo je ono o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. O tomu je govorio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstu poljoprivrede. Rekao je da je do sada Ministarstvu poljoprivrede dostavljen 381 program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a za 158 programa izdane su suglasnosti i ti gradovi i općine mogu krenuti u raspisivanje natječaja.

Na sajmu je izložena i mehanizacija (Foto: Vjekoslav Hudolin)

Rekao je da gradovi, općine poljoprivrednici i tvrtke ne moraju strahovati da će državna zemlja završiti u vlasništvu stranaca. "Pristupnim ugovorom Republike Hrvatske Europskoj uniji koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. i traje do 1. srpnja 2020. godine omogućen je Hrvatskoj moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, dakle i državnog i privatnog, uz klauzulu da se taj rok može produljiti na naredne tri godine. Ministarstvo poljoprivrede još ima malo više od godinu dana za podnošenje zahtjeva i ono će ga pravovremeno podnijeti“, rekao je tajnik Tugomir Majdak.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić istaknuli su zadovoljstvo zajedničkom organizacijom Proljetnog sajma i 21. poljoprivredno-poduzetničkih ideja koji, kako su istaknuli, doprinose razvoju poljoprivrede u toj županiji.


Fotoprilog


Tagovi

Proljetni sajam Pčele Gubitci Elementarne nepogode


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.