Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita oprašivača
  • 28.11.2016. 13:30

5 načina kako privući pčele i druge oprašivače

Bez oprašivača nema života i to svatko od nas treba imati na umu. Kako privući i zaštititi pčele?

Foto: Bigstockphoto/Trevor Mayes
  • 4.063
  • 250
  • 0

Bez oprašivača nema života i to svatko od nas treba imati na umu. O njima ovisi uzgoj različitih kultura; od borovnica i bundeva do krastavaca i jagoda. Zaštita tih važnih kukaca nikada nije bilo ovako važna. Mnoge od 4.000 vrsta pčela u Sjevernoj Americi izumire zbog gubitka staništa i izloženosti pesticidima, a kako su učinkovitije od europskih pčela, itekako ih treba čuvati. Kako bi u tome uspjeli, pročitajte pet načina kako pomoći oprašivačima, piše hobbyfarms.

Međukulture

Umjesto sađenja jedne te iste kulture u redove, bilo tikvica ili rajčica, među povrće zasadite cvijeće. Više cvijeća - više će oprašivača dolaziti na vaš nasad. Redovi cvjetnica i ukrasnog bilja trebaju se izmjenjivati s redovima povrća, a višegodišnje cvijeće treba posaditi oko rubova, u jarcima i uz ogradu.

Ne malčirajte cijeli nasad

Čak 70% domaćih pčela roji se u malim rupama na tlu te za razliku od pčela medarica i osa žive same (iako su neke društvene i formiraju male kolonije). Te domaće pčele neće ulaziti u malčirane površine; njima trebaju neplodna tla, osobito u sunčanim područjima i na južnim padinama. Premda je točan tip tla i sunčeve svjetlosti specifičan za svaku vrstu pčele, gola, izložena tla na pojedinim mjestima povećat će vaše šanse za uspješan uzgoj.

Stvorite tunel - mjesto za leglo

Vrste pčela koje žive u tlu, gnijezde se u tunelima. Ženke grade komore unutar šuplje stabljike, šupljina u drvetu, starim jazbinama glodavaca te u ostalim malim tunelima. Kako bi ih ohrabrili da stvore legla, posadite biljke sa šupljim stabljikama i grmove, kao što su kupine, bazga, matičnjak i drugi te omogućite biljakama da imaju lišće tijekom cijele godine.

Izgradite drvene i kamene komore

Mnoge pčele traže mjesto za leglo u kamenim ili hrpama drva. Uzgajivači borovnica, rajčica i brusnica žele privući bumbare kao primarne oprašivače. Bumbari su društveni i žive u malim kolonijama ispod zemlje ili u šupljinama, a hrpe četinara i kamenja omogućavaju im stvaranje kolonije.

Smanjite uporabu pesticida

Pesticidi su velika prijetnja oprašivačima. I konvencionalne i organske pesticide držite podalje od njih i njihovih staništa. Izbjegavati treba i herbicide. Pesticidi također ugrožavaju i druge korisne kukce koji prirodnim putem mogu smanjiti broj štetnika.

Morate li koristiti pesticide, prskajte samo kada oprašivači nisu aktivni i pridržavajte se uputstva za korištenje. Ne koristite pesticide tijekom cvatnje bilja. Alternativa je koristiti ih tijekom noći kada pčele nisu aktivne, ali treba imati na umu da mnogi pesticidi (čak i organski) ostaju toksični duže vrijeme pa može ugroziti oprašivače satima ili danima nakon prskanja.

Foto: Bigstockphoto/Trevor Mayes


Tagovi

Pesticidi Pčele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto je posijano, nešto samoniklo, ali sve je jestivo i zdravo.
Dio će u juhu, dio u proljetne rolice, a dio u salatu.
Pravi blagoslov 🥰🥰🥰
#oBilje #MajkaZemljadaje