Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Yara rješenja za potpunu ishranu i vrhunske prinose ratarskih usjeva

Strna žita

Uz YaraMila gnojiva za potpunu prihranu strnih žita Yara preporuča YaraBela Sulfan 24 N - 15 SO3. To je gnojivo koje sadrži jednak omjer nitratnog i amonijskog dušika; zahvaljujući nitratnom dušiku biljkama osiguravamo hranu 2-3 tjedna prije klasičnog amonijevog sulfata, jer se amonijski dušik pretvara u nitratni par tjedana kasnije.
Sadržaj sumpora također je bitan jer on poboljšava ukupnu iskorištenost dušika i pridonosi povećanju kvalitete (sadržaj proteina i hektolitarska masa). Primjetno je daleko manje polijeganje u usjevima strnih žita gdje se koristi YaraBela Sulfan u odnosu na klasična dušična gnojiva.
Količina primjene je do 450 kg/ha podijeljeno u više pojedinačnih prihrana, ovisno o potrebi usjeva za čistim dušikom i tipu tla. Prva prihrana 200-250 kg/ha, druga prihrana 150-200 kg/ha i treća po potrebi 100-150 kg/ha

Uljana repica

YaraBela Sulfan je najbolje rješenje. Sadrži dušik i prijeko potreban sumpor za kojim uljana repica ima izražene zahtjeve. Količina primjene je od 200-350 kg/ha ovisno o specifičnoj potrebi različitih sorti i hibrida.

Kukuruz, sirak

Od dušičnih gnojiva u predsjetvenoj pripremi unosi se YaraVera Eura 46 (granulirana urea), a u prihranama u fazi 3-8 listova unosi se YaraBela Sulfan 24-15 i YaraBela Extran u količinama koje se određuju na osnovi potrebe hibrida za dušikom i količine dostupnog dušika u tlu.

Suncokret, soja

Uljarice dobro reagiraju na dušična gnojiva sa sumporom. YaraBela Sulfan je dao najbolje rezultate! Primjenjuje se od 150-250 kg/ha YaraBela Sulfana u soji ovisno o intenzitetu fiksacije dušika.
Suncokret zahtijeva od 200-300 kg/ha YaraBela Sulfana. 

Šećerna repa

U uzgoju repe cilj je kvaliteta koja se očituje u sadržaju šećera. Za postizanje veće digestije radi se prihrana sa dušičnim gnojivom YaraBela Extran i posebno razvijenim granuliranim 100% topivim gnojivom Yara Unika Plus 12-0-45 ili Yara Rega 9-0-36.
Količina primjene Yara Unika ili YaraRega gnojiva je od 100-200 kg/ha ovisno o potrebi za dodatnim količinama kalija. Yara je prva uvela dušično-kalijeva visokotopiva gnojiva u prihrani šećerne repe što je rezultiralo višim prinosom, a posebno digestijom.

U prihrani ozimih usjeva imamo novo rješenje koje je pokazalo izuzetne rezultate u slučajevima gdje odgajivači nisu vršili osnovnu gnojidbu u jesen, prije sjetve ozimih kultura.

Radi se o YaraMila NPK gnojivima u tipu Actyva. To su granulirana gnojiva sa visokim sadržajem dušika, a nižim sadržajem fosfora, kalija i sumpora. Primjenjuju se na parcelama u višegodišnjem plodoredu sa meliorativnim unosima hranjiva i gdje se smanjuje broj ulazaka mehanizacije u parcelu, radi smanjenja troškova goriva i iskorištenja mehanizacije i ljudstva. Ukoliko se u strna žita i uljanu repicu nije unosilo osnovno gnojivo, Actyva formulacije su dio tehnologije koji omogućava vrhunske rezultate uz uštede. U Actyva formulacije spadaju gnojiva 20-10-10, 18-8-8, 13-8-8 ovisno o analizi tla i potrebama usjeva. Količine primjene su 150-300 kg/ha i apliciraju se umjesto prve proljetne prihrane dušičnim gnojivima. Ostale prihrane dušičnim gnojivima rade se po uobičajenom programu gnojidbe.

U praksi se sve više kao nezaobilazna mjera prihrane ratarskih usjeva vrši folijarna prihrana. Yara je razvila posebna kompleksna folijarna gnojiva za svaki usjev pojedinačno, koja nadopunjava ishranu datog usjeva elementima specifičnim za taj usjev, a u ponudi su i gnojiva sa pojedinačnim mikroelementima koja se mogu koristiti za specifične nedostatke pojedinih hranjiva.

Pogledajte YaraMilaTM i YaraBelaTM proizvode. Na linku u nastavku preuzmite brošuru Ishrana ratarskih kultura Yara gnojivima

Foto: Yara