Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako spriječiti klijanje konzumnog krumpira?

Zbog novih regulativa u Europskoj uniji proizvođači krumpira našli su se na prekretnici i u situaciji da moraju prihvatiti novu tehnologiju u uzgoju krumpira koja im garantira održivost i profitabilnost na tržištu. Kompanija UPL zbog toga želi svim proizvođačima krumpira približiti informacije o proizvodima i tehnologiji koja postaje standard kod kontrole i sprečavanja klijanja konzumnog krumpira. Proizvođačima krumpira kompanija UPL nudi dva tipa proizvoda za sprečavanje i kontrolu klijanja konzumnog krumpira, proizvod FAZOR® (a.t. maleinski hidrazid) za tretiranje gomolja krumpira u polju i proizvod ARGOS® (a.t. narančino ulje) za tretiranje gomolja krumpira zamagljivanjem (fumigacijom) u ventiliranim skladištima.

Koji su čimbenici bitni za kontrolu dormantnosti krumpira?

Dormantnost krumpira je fiziološko stanje gomolja u kojem se neće odvijati autonomni rast klica u roku od nekoliko tjedana, čak i kada se gomolji drže u uvjetima idealnim za rast klica. Tijekom razdoblja dormantnosti, uvjeti okoline i skladištenja krumpira nakon berbe imaju samo ograničeni utjecaj na potencijalni početak klijanja. Trajanje dormantnosti uvelike ovisi o sorti, stupnju razvoja gomolja i o uvjetima tijekom rasta i razvoja gomolja. Važni čimbenici u kontroli dormantnosti su temperatura, vodni režim, fotoperiod i skladišni uvjeti. Krumpir počinje prirodno nicati nekoliko tjedana nakon berbe. Kontrolirani uvjeti skladištenja krumpira produžuju dormantnost za nekoliko tjedana. Profesionalna skladišta sa opremom koja omogućuje kontrolu nad zasjenjivanjem, temperaturom i preciznim kontroliranjem vlage, imaju najbolje rezultate u borbi protiv klijanja konzumnog krumpira.

Za dulja razdoblja skladištenja konzumnog krumpira, potrebni je tretman u polju proizvodom FAZOR®, tretmani u skladištu proizvodom ARGOS® ili njihovom kombinacijom. Upotrebom navedenih proizvoda može se dodatno odgoditi početak klijanja, čuvajući što je više moguće težinu i kvalitetu gomolja.

Prednosti tretiranja krumpira u polju proizvodom FAZOR® 

  • jednostavan za upotrebu u polju
  • pomaže zadržati kvalitetu gomolja od razvoja u polju do čuvanja u skladištu
  • produžuje dormantnost gomolja 2 do 3 mjeseca
  • kontrolira i sprečava neželjeno klijanje krumpira u skladištu
  • ne zahtjeva posebnu opremu za aplikaciju
  • smanjuje broj samoniklih krumpira u sljedećim sezonama

Aktivna tvar: maleinski hidrazid 600 g/kg
Formulacija: vodotopive granule (WG)
Registrirana upotreba: krumpir, luk, luk kozjak, češnjak
Maksimalni broj tretiranja: luk, luk kozjak i češnjak 1 tretiranje u sezoni; krumpir 2 tretiranja u sezoni
Karenca: luk, luk kozjak i češnjak 14 dana; krumpir 21 dan
Doza: krumpir 5 kg/ha; luk, luk kozjak i češnjak 4 kg/ha
Potrošnja vode: do 350 l/ha (idealno 150-200 l/ha)

Način djelovanja proizvoda FAZOR®

Aktivna tvar maleinski hidrazid se upija u list i distribuira kroz žile lista. Odlazi u centre odgovorne za rast gdje efikasno sprečava neželjeni rast kroz inhibiciju diobe stanica. Maleinski hidrazid sprečava diobu stanica, ali ne ubija stanice (nema trajno djelovanje).

Uvjeti za efikasnu aplikaciju u polju 

  • proizvod FAZOR® se aplicira u polju kod velikog obujma zelenog lišća prije berbe
  • može se aplicirati u tank-miksu, ali je bolje da se sredstvo ne miješa sa drugim sredstvima za zaštitu bilja
  • ako se usjev navodnjava, sredstvo aplicirati 1-2 dana nakon navodnjavanja
  • aplicirati kada je 80% gomolja najmanje 25-35 mm u presjeku (vrijeme kad prestaje dioba stanica u krumpiru) u dozi 5 kg/ha
  • vrijeme aplikacije je 3-5 tjedana prije desikacije (ovisno o sorti i vremenu) ili 5-7 tjedana prije berbe
  • ne aplicirati kod stresnih uvjeta (previsoke temperature, lošeg vremena...) jer se može pojaviti fito-toksičnost
  • ako je aplikacije prerana, može uzrokovati smanjenje prinosa
  • ako je aplikacija prekasna, aktivna tvar se neće na vrijeme transportirati do željenih točaka u krumpiru koji su odgovorni za razvoj gomolja i efikasnost sredstva neće biti dovoljno dobra
  • ne smije se koristiti u sjemenskim usjevima
  • ne aplicirati na temperaturama iznad 25°C, tj. najbolje je aplicirati predvečer

Učinkovito i na prirodan način spriječite klijanje krumpira u skladištu

Proizvod ARGOS® novi je prirodni regulator rasta klica krumpira u Hrvatskoj koji se upotrebljava za kontrolu i sprečavanje klijanja gomolja krumpira u skladištima. ARGOS® je klasificiran kao regulator rasta biljaka i temelji se na esencijalnom ulju naranče. Ulje naranče vadi se iz cijelog ploda naranče, stoga je ova aktivna tvar prirodnog podrijetla. Aktivna tvar ne sadrži kemijska otapala ni kemijske aditive. Proizvod ARGOS® mora se primjenjivati sa uređajima za zamagljivanje (fumigatorima). Može se koristiti sa električnim uređajima za toplu fumigaciju, gdje temperatura aplikacije mora biti između 170-190°C. Sa obzirom na kemijska i fizikalna svojstva proizvoda ARGOS®, prije primjene proizvoda treba pažljivo pročitati i razmotriti uputstva i pravila. Prije svake upotrebe pogledajte upute o primjeni proizvoda ili nas kontaktirajte na niže navedene kontakte.

Aktivna tvar: narančino ulje 843,20 g/l
Formulacija: koncentrat za zamagljivanje (HN)
Doza: 100 ml/toni krumpira
Karenca: nema karence
Maksimalni broj tretiranje: 9 puta u sezoni, razmak između tretmana 21 dan
Miris: ne ostavlja miris ni okus naranče na tretiranom krumpiru
Točka paljenja: 51,5°C
Samozapaljivost tekućine: samozapaljenje proizvoda ARGOS® na temperaturi 248°C. Smatra se da proizvod ARGOS® nema eksplozivna svojstva u uvjetima u kojima se koristi.

Savjeti za aplikaciju proizvoda ARGOS®

Proizvod ARGOS® je spreman za upotrebu kod hladnog ili toplog zamagljivanja korištenjem primjerenih uređaja i opreme. Slijedite upute proizvođača uređaja kod korištenja ovih vrsta zamagljivača. Zamagljivanje treba izvoditi ovlaštenim uređajima smještenima izvan skladišta, pri čemu se magla dovodi u skladište kroz otvor za aplikaciju ili na drugi siguran način. Samo opremljena i ventilirana skladišta trebaju biti tretirana ovakvim tipom proizvoda. Trebao bi postojati sustav ventilacije zraka u skladištu koji omogućuje raspodjelu maglice kroz gomolje i kako bi se izbjeglo stvaranje kondenzacije. Svi ostali vanjski otvori i vrata trebaju biti zatvoreni tijekom aplikacije kako bi se osigurala maksimalna efikasnost proizvoda. Važno je održavati blagi protok zraka tijekom aplikacije. Vrata i vanjski otvori za ventilaciju na mjestima za skladištenje krumpira moraju biti pravilno zatvoreni tijekom aplikacije. Potrebna je samo unutarnja ventilacija. Nakon tretmana, skladište treba prozračivati unutarnjom ventilacijom dok se magla ne slegne. Nakon toga skladište držite zatvoreno otprilike 48 sati, nakon čega je vanjska ventilacija moguća na normalniji način. Nezaštićene osobe moraju se držati izvan apliciranih skladišta najmanje 24 sata nakon aplikacije.

Način djelovanja proizvoda ARGOS®

Suzbijanje klijanja gomolja krumpira narančinim uljem, kao i kod ostalih esencijalnih ulja prirodnog podrijetla, izvodi se fizičkim oštećivanjem klice. Interakcijom poremećaja fluidnosti membrane stanice sa učincima na enzime, smatra se ključnim za djelotvornost proizvoda ARGOS®.

Kontrola efikasnosti

  • Držati se propisane doze od 100 ml/toni krumpira
  • Tretirani gomolji moraju biti zdravi
  • Prilagoditi sortiment dormantnosti
  • Skladištiti gomolje u kontroliranim uvjetima
  • Koristiti ventilaciju i / ili hlađenje
  • Skladištiti krumpir u adekvatnim skladištima
  • Temperatura aplikacije mora biti između 170-190°C
  • Skladišta trebaju biti popunjena prema dizajniranom kapacitetu kako bi se najučinkovitije iskoristio proizvod ARGOS®
  • Ako skladišni prostor nije potpuno ispunjen, preporučljivo je poduzeti mjere kako bi se osigurala adekvatna primjena učinkovite doze proizvoda ARGOS® (plastični štitnik oko hrpe krumpira)
  • Proizvod ARGOS® se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa tretmanom protiv klijanja u polju proizvodom FAZOR®

Koja je oprema potrebna za aplikaciju proizvoda ARGOS®

Tretiranje krumpira u skladištu proizvodom ARGOS® vrši se zamagljivanjem (fumigacijom). Proizvod ARGOS® uređaji za zamagljivanje pretvaraju u maglicu koja se ventilacijom raspoređuje po skladištu. Zbog svoje niske viskoznosti, proizvod ARGOS® je hlapljiv i lako prodire u hrpe ili bokseve sa krumpirom. Kod toplog zamagljivanja presudno koristiti uređaje koji imaju termostatsku kontrolu (kontrolu temperature) da bi se izbjegla bilo kakva opasnost od požara. Testirani i preporučeni uređaji za toplo zamagljivanje su CROPFOG, SYNOFOG i RESONATOR HOTFOG. Hladno zamagljivanje se također može raditi sa uređajem Resonator Coldfog tvrtke Besteman Techno Support. Kompanija Frans Veugen BV, proizvođači uređaja Synofog, također trenutno razvijaju hladni zamagljivač koji uskoro očekujemo na tržištu. Praktični testovi pokazali su da duže vrijeme aplikacije (približno 6 sati) nema negativnih rezultata niti utjecaja na efikasnost.

Više o tehnologiji za kontrolu i sprečavanje klijanja konzumnog krumpira pročitajte u brošuri OVDJE.

Kontakt za više informacija

Za dodatne informacije kontaktirajte UPL OpenAg Hrvatska:

Ivan Havaić 
mob: +385 99 496 7661
mail:  ivan.havaic@upl-ltd.com

foto: Bigstock/LenMAXS/yuris010/UPL OpenAg