Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Obitelj Kaštelan: Začetnici ekološke poljoprivrede na otoku Rabu

Eko centar Natura Rab proizvodi proizvode koji su temeljeni na visokim standardima ekološkog uzgoja i prerade hrane oslanjajući se na prirodne resurse. Proizvode u obliku originalnog eko suvenira obitelj Kaštelan plasira na svjetsko tržište. Velik dio prodaju i u svojoj trgovini na imanju, u mjestu Barbat na južnom djelu otoka Raba, gdje dočekuju turiste i posjetitelje otoka. Za cijelu paletu ekoloških proizvoda koriste se ekološki uzgojeni plodovi mediteranskih voćaka, samoniklo i kultivirano ljekovito bilje i med. Svaki proizvod je vrhunske kvalitete te su mnogi proizvodi nagrađivani i prepoznati kao originalni otočni proizvod.

Bogatu tradicionalnu poljoprivredu otoka Raba, obitelj je prepoznala kao poseban potencijal i pretvorila u svoj životni poziv.

Povratak iz grada na otok zbog ljubavi prema poljoprivredi

¨Kada sam s roditeljima doselio na Rab i dok smo stvarali poljoprivredno gospodarstvo, paralelno sam, kao 12 godišnjak započeo trenirati vaterpolo. Poljoprivreda i vaterpolo su moje dvije strasti, obje zahtijevaju puno rada i fizičke aktivnosti, ali ne možeš u svemu biti najbolji pa sam morao odabrati i posvetiti se tome. Odgovor pogodite sami¨, priča nam Matija.

Otac Dušan kaže kako su njega nazivali "pionirom" ekološke poljoprivrede na otoku. Najteže im je bilo stvarati nešto bez potpore okruženja, koje nije imalo sluha za njihove potrebe i težnje. "Tako smo uložili jako puno energije, puno više nego što ulaže razvijeni svijet. Bili smo ustrajni i postigli smo što smo željeli" ponosno ističe Dušan i naglašava kako s puno rada i odricanja obitelj sada od toga može pristojno živjeti.

"Počeli smo 2000. godine pred kućom Dušanovih roditelja. Na dva stola pokrivena stolnjakom izložili smo med, rakiju, maslinovo ulje i druge svoje proizvode . Prvi mali obiteljski dućan otvorili smo na svom obiteljskom imanju.  Zadovoljna sam i mirna što je Matija preuzeo poslovanje, a mi mu ostajemo pomoć i potpora",  kratko je rekla mama Marijana pokazujući nam u dućanu slike njihovog napretka, od prve prodaje pred kućom do fotografija sinova u poslu s roditeljima, djedom i bakom.   

Masline i smokve najbrojnije su voćke u nasadima ovog obiteljskog gospodarstva 

Tlo na otoku Rabu je škrto, većinom je kamenito i ima vrlo malo plodnog tla. Čestice su malene i za ozbiljniju proizvodnju nasadi se nalaze raštrkani po otoku, na raznim pozicijama što otežava sve radove od rezidbe, gnojidbe pa do ubiranja plodova. Kako bi obitelj Kaštelan osigurala dovoljno kvalitetne sirovine za svoje proizvode, moraju vrlo mudro koristiti površine. Kriteriji za ekološke proizvođače su vrlo strogi i kontrolira se svaka radnja te se ne dozvoljava korištenje umjetnih gnojiva i pesticida.

Kako bi izvukli maksimum uroda po svakom stablu agrotehničke mjere se moraju mudro obavljati. Matija je agronom i uz očevo iskustvo, zajednički obavljaju sve radove na svom imanju. Kroz godine iskustva shvatili su da tlu moraju dodavati puno organskog gnojiva kako bi pjeskovito tlo obogatili humusom, a tako sačuvali vlagu i hranjiva.

Zašto obitelj Kaštelan koristi Plantella Organik?

Prilikom puno pokusa i korištenja raznih ekoloških gnojiva najbolje rezultati pokazali su se s primjenom peletiranog organskog gnojiva Plantella Organik. Pjeskovito tlo nema humusa i kada ga ne bi dovoljno obogatili s organskim gnojivom, plodova bi bilo manje i urod bi izostao. Plantella Organik sadrži sva potrebna makro i mikro hranjiva koja biljke usvajaju postepeno i kroz više mjeseci. Biljke ljeti manje pate od suše, vlaga se duže zadržava u zoni korijena jer se zbog dodavanja dovoljne količine gnojiva stvorio humus. Visok udio suhe i organske tvari u Plantella Organiku ekonomizira gnojenje. To znači u usporedbi s drugim gnojivima da ga treba manje, a učinak je bolji. Organsko gnojenje važno je i za aromatično i ljekovito bilje koje nakon gnojidbe cvijeta intenzivnije i obilnije, a naravno to je vrhunska paša pčelama.

U ljetnim mjesecima dva puta mjesečno svoje voćke i biljke prskaju s Bio Plantella Vitom, aminokiselinama koje oporavljaju biljke od stresnih visokih temperatura i manjka vode. Ovaj način uzgoja voćaka i biljaka u Naturi Rab može biti primjer kako tako njegovane biljke zahvale redovitim urodom i vrhunskom kvalitetom ploda.

Besplatni stručni savjeti:  092 194 1694info@plantella.hr ili na Plantella.hr

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

foto/video: Unichem Agro